Europese academie
Gezondheidsartikels
GROEIENDE BELANGSTELLING VOOR KRUIDEN EEN VOORDEEL VOOR ONTWIKKELINGSLANDEN
Doordat een deel van de bevolking zich openstelt voor een betere gezondheid en de vele kookprogramma’s op TV is de vraag naar verse en gedroogde kruiden sterk gestegen. De afstand tussen keukenkruiden en medicinale kruiden is erg klein. Wie eens van het heerlijk aroma...
Een opgezette buik kan snel verdwijnen
Ontzettend veel mensen, zowel mannen als vrouwen, lopen rond met een vreselijk opgezette buik vol darmgassen. Bij overschakeling op gezonde voeding of na een succesvolle afslankingskuur blijft de buik dik en dat vraagt om uitleg. Een opgezette buik ontstaat...
Alzheimer kan men overwinnen
Nieuwe hoopgevende inzichten.Het is niet normaal dat tegenwoordig zoveel mensen en vaak op jongere leeftijd getroffen worden door dementie. De angst om aan Alzheimer te lijden, is algemeen verspreid. Daarbij heerst nog steeds de verkeerde opvatting dat dit een gevolg...
Tegengif – Vermijd schadelijke stoffen in je dagelijkse leven
Dit is de titel van een nieuw boek van Elke Vanelderen, waarin ze op een zachte, maar bewuste manier de lezer met de neus op de feiten duwt. In het dagelijkse leven komen we met ontzettend veel gifstoffen in contact zonder dit altijd te beseffen. Elke Vanelderen is...
Broccoli, een supergezonde groente
Broccoli heeft de laatste decennia een vaste plaats in de keuken veroverd en is uitgegroeid tot een populaire groente. Ze is supergezond en geniet in wetenschappelijke kringen veel aandacht. Wat maakt broccoli zo bijzonder? Heel eenvoudig, het is een bloem en bloemen...
Aromatherapie, de kracht van etherische olie
Steeds meer studies tonen aan dat etherische olie een uitzonderlijke werking heeft bij het behandelen van psychische stoornissen en fysieke klachten. Het is vooral de geur die hierbij een rol speelt. Geuren roepen herinneringen op door bepaalde vergelijkingen te maken...
Ziekteverzuim neemt toe
Men kan het werk niet meer aan. Elf procent van de werknemers in de privésector was het voorbije jaar langer dan een maand ziek. Dat langdurig ziekteverzuim neemt jaar na jaar toe. Stress en burn-out zijn de belangrijkste oorzaken. Computerprogrammeurs hebben daar...
Zwanger worden, maar eerst op dieet.
Meer dan 35% van de vrouwen is te zwaar bij de start van een zwangerschap. Een op de tien is obees en heeft een BMI die hoger ligt dan 30. Zij riskeren daardoor meer complicaties, zoals hoge bloeddruk, miskraam en zwangerschapsdiabetes en na de bevalling komt de...
Misverstand rond gezonde voeding
We worden overspoeld met informatie over voeding, maar informatie is geen ‘kennis’ en dat zorgt voor de verwarring en de misverstanden. Men mist houvast in deze snel groeiende samenleving of anders gezegd, in deze op holgeslagen wereld. Al te gemakkelijk hanteert men...
Circulaire economie, hoopvolle vooruitzichten.
In de vorige eeuw was het economisch doel onafscheidelijk verbonden met winst. Een bedrijf moest zoveel mogelijk geld opbrengen door steeds meer te produceren. Om de afzetmarkt te vergroten, werden kunstmatig behoeften gecreëerd wat verspilling in de hand werkte. De...
Eiwit in de dagelijkse voeding. Mag geen probleem zijn.
Jarenlang en nu nog wordt er een strijd gevoerd tegen voedingsvetten, want gezonde voeding betekent voor de consument een vetarme voeding. Niet alleen de consument, maar zelfs heel wat voedingsdeskundigen en diëtisten maken geen verschil tussen dierlijk en plantaardig...
Plantaardig eiwit 1
In de voedingsleer is eiwit altijd een omstreden onderwerp geweest. Eerst was er de angst voor een tekort, later voor een teveel aan eiwit. Op dit ogenblik gaat veel aandacht naar de nadelen van dierlijk eiwit, vandaar een groeiende belangstelling voor de plantaardige...
LENTEMOEHEID
Hoewel de winter, wegens de opwarming van de aarde, haast onopgemerkt is voorbijgegaan, kijken veel mensen toch uit naar de lente, naar de bloesems en het langzaam groen worden van het landschap. De wisseling van de seizoenen heeft een grote invloed op ons biologisch...
105 jaar jong… Nog elke dag turnoefeningen en piano
Josina De Vries uit Munsterbilzen (Belgisch-Limburg) vierde onlangs haar 105de verjaardag. Ze woont in een rusthuis. Deze kwieke dame heeft haar eigen methodes om gezond oud te worden. Iedere dag doet ze haar gymnastiekoefeningen en gaat twee keer per dag een half...
Met tegenslag leren omgaan, iedereen kan dat leren
Het leven loopt niet altijd op wieltjes en dromen komen niet altijd uit, vandaar dat veel mensen geconfronteerd worden met tegenslag. Een van beide partners verliest zijn job of wordt ziek, opgroeiende kinderen voldoen niet aan de verwachtingen, een grootouder...
Kruiden, wij kunnen er niet meer zonder
Kruiden zijn weer terug van weggeweest. Eeuwenlang was de mens aangewezen op kruiden bij het behandelen van de meest uiteenlopende klachten. Door de opkomst van de farmaceutische industrie werden er allerlei medicijnen ontwikkeld die eenvoudig en doeltreffend werkten....
Depressie Het kan iedereen overkomen
Als we sommige statistieken willen geloven, lijdt haast iedereen aan een depressie. Het is een feit dat onze huidige samenleving met zijn vele problemen en terroristische bedreigingen niet uitpuilt van vrolijkheid en een voedingsbodem is voor een depressie. Toch is...
De nieuwe pausjes
Eeuwenlang hebben de pausen vanuit het Vaticaan hun doctrines als leefregels aan de wereld opgedrongen. Paus Franciscus beseft dat het Katholicisme niet de wereld is, maar slechts een aspect ervan. Terwijl hij, in al zijn nederigheid, een stap terugzet, zien we dat er...
Rauwkost is het allerbeste voor wie het kan verdragen.
Het is logisch dat rauw voedsel het meest ideale voedsel is voor de mens. Alleen rauw voedsel bevat ongerepte en onbeschadigde voedingsstoffen. De vertering is een enzymatisch proces en enzymen kunnen niet tegen hoge temperaturen, maar werken goed op...
Wat mogen we nog eten? Tegenstrijdige voedingsadviezen
De ene keer is vlees, koffie of dierlijk vet gezond en dan juist weer niet. Wat de ene beroemde professor van een gerenommeerde universiteit beweerd, wordt door zijn even beroemde collega tegengesproken. De ene voedingsdeskundige spreekt alleen maar over stoffen,...