Als we sommige statistieken willen geloven, lijdt haast iedereen aan een depressie. Het is een feit dat onze huidige samenleving met zijn vele problemen en terroristische bedreigingen niet uitpuilt van vrolijkheid en een voedingsbodem is voor een depressie. Toch is het mogelijk om vanuit een positieve instelling het risico op een depressie te verkleinen, m.a.w. we hoeven niet depressief te worden omdat we in een depressieve samenleving zijn terecht gekomen. Het beste wapen is positief denken. Positief denken is een bril opzetten waardoor we naar de wereld kijken. Het is onze eigen benadering en beoordeling over de intenties van anderen. Hoe definiëren we onze ervaringen die we ondergaan in de wereld waarin we leven en hoe gaan we om met de mening en standpunten van anderen? Positief denken is een vorm van waardering. Het is een zoektocht naar het zinvolle binnen deze verwarde wereld. Het is blijven geloven in de goedheid van de mens. Alleen dan bouwen we een barricade op waar achter we ons veilig beschermen om een depressie te voorkomen.

De samenleving, onder invloed van de media en de reclame, bepaalt de normen en de levenswaarden, helaas vanuit een economisch en commercieel standpunt. We leven in een consumptiemaatschappij die iedereen aanzet tot presteren en verkwisten en om kunstmatige behoeftes te bevredigen. Het grote probleem is dat een deel van de bevolking zich daardoor laat meesleuren en in een vernietigende draaikolk terechtkomt en daar moeilijk uitgeraakt. Ze zetten de bril van de consumptiemaatschappij op hun neus en zien een schijnwereld zonder diepgang. Het is niet de wereld van de ervaring, maar een wereld van het ondergaan, van uitbuiting en van nooit te bereiken doelen. Het is deze frustratie die kan leiden tot depressie. Er zijn uiteraard meer mogelijke oorzaken. Ieder mens heeft wel eens een moment dat men zich niet prettig voelt en het woord depressie ligt dan te gemakkelijk op de lippen. Zich eens verdrietig, lusteloos, somber, neerslachtig of geprikkeld voelen, hoeft nog geen depressie te zijn. Toch is het belangrijk om te weten of het nu echt om een depressie gaat, want een verwaarloosde depressie kan ernstige gevolgen hebben.

Het Max Planck Instituut voor psychiatrie in München (D) heeft een eenvoudige test ontwikkeld die iedereen voor zichzelf gemakkelijk kan afnemen. Het is niet de bedoeling dat een dergelijke test een diagnose vervangt, toch is het nuttig om ze even af te nemen. Levert deze test ongunstig resultaat op, is het raadzaam om vroegtijdig professionele hulp in te roepen.

 

Depressietest

Lees aandachtig iedere vraag en als u meent dat deze vraag met ‘ja’ moet beantwoord worden, vink ze dan even en tel aan het einde alle antwoorden met Ja op.

 

O:

Voelt u zich doorgaans droevig, neerslachtig of hopeloos?

O:

Hebt u uw interesse voor bijna alles verloren en ervaart u geen plezier meer, ook niet voor dingen die u vroeger graag deed en waar u gewoonlijk veel vreugde aan beleefde?

O:

Hebt u geen trek in eten en verliest u aanzienlijk aan lichaamsgewicht. Smaakt het voedsel niet meer zoals voorheen?

O:

Lijdt u haast dagelijks aan slaapstoornissen, zoals moeilijk inslapen, niet kunnen doorslapen of in de ochtend te vroeg wakker worden?

O:

Spreekt u en beweegt u zich trager dan voorheen? Lijdt u aan een innerlijke onrust zodat u niet kunt stilzitten en voordurend op en af loopt?

O:

Zijn uw seksuele verlangens verminderd of zijn deze gevoelens niet meer aanwezig?

O:

Hebt u uw zelfvertrouwen verloren? Voelt u zich waardeloos of maakt u zich veel verwijten?

O:

Hebt u problemen om u te concentreren of om dingen op te merken? Valt het u moeilijk om beslissingen over dagelijkse dingen te nemen?

O:

Denkt u vaak aan de dood of denkt u er soms aan u van het leven te beroven?

Kruis de vragen aan waarvan u weet dat zij al meer dan twee weken bij u aanwezig zijn. Sombere stemming, verminderde interesse of plezier zijn belangrijke symptomen. Als u 4 van deze 9 vragen aankruist, lijdt u wel degelijk aan een depressie. Probeer op eigen kracht en eventueel met de steun uit uw directe omgeving daaruit te geraken. Lukt dat niet, zoek dan professionele hulp, blijf er niet mee rondlopen.

Lijdt men aan een depressie, verkeert men in een emotionele chaos. Het ontbreekt aan energie en wilskracht. Het komt er op aan om de weinige energie die men nog heeft samen te bundelen om ondanks alles toch een initiatief te nemen, hoe klein dit ook mag zijn. Een rek- en strekoefening, eens diep in- en uitademen, enkele pasjes lopen zijn vaak voldoende om het zelfgenezend mechanisme in beweging te brengen. Een depressie is een energieloze toestand en zorgt daardoor voor een sterke afkoeling. Terecht wordt depressie een koude ziekte genoemd en mist men warme genegenheid. Een depressie overwint men door weer orde in het leven te brengen. Het is geen eenvoudige opdracht om opnieuw in zichzelf te geloven en alle negatieve beelden vaarwel te zeggen. Daarom is ondersteuning van het zenuwstelsel heel belangrijk. De wisselwerking tussen lichaam en geest is doorslaggevend. Er zijn mensen die jarenlang aan een depressie hebben geleden en door een toevallige darmreiniging plots van zijn genezen. Een vervuilde darm zorgt voor interne vergiftiging. Detoxicatie neemt deze weg en brengt weer orde tussen lichaam en geest. Het warme bloed vloeit weer door de aders.

 

Hulpmiddelen

Kruiden in de vorm van een kruidenthee of een kruidenmiddel zijn een goede ondersteuning. Sint Janskruid, Lavendel, Valeriaan en Citroenmelisse zijn natuurlijke antidepressiva zonder nevenwerkingen. Tarwekiemen (vlokjes) zijn bijzonder rijk aan vitaminen van het B-complex en aan magnesium. Honing is rijk aan natuurlijke suikers, het voedsel voor de hersenen en zenuwstelsel. Stuifmeelkorrels werken versterkend, geven meer energie en helpen u snel door een depressie heen. Een rijpe banaan is de beste vrucht om een depressie te voorkomen of te genezen omwille van haar hoog gehalte aan natuurlijke suikers, vitaminen van het B-complex en magnesium. Dat geldt ook voor druiven en voor alle soorten fruit. Door het gebruik van deze natuurlijke middelen versterkt u uw zenuwstelsel, reinigt u het lichaam en stimuleert u het natuurlijk evenwicht. Wat u zeker moet vermijden is koffie, groene en zwarte thee, cola en andere cafeïnehoudende dranken. Laat u in geen geval meesleuren door snoep en andere middelen met toegevoegde suikers. Uw drang naar zoet is een drang naar natuurlijke suikers.

 

Bach Bloemenremedies

Bach Bloemenremedies zijn echte natuurlijke psychofarmaca en dus uitstekend geschikt bij het behandelen van een depressie. Hou er rekening mee dat een depressie een koude ziekte is en bijgevolg kunnen alleen warme remedies helpen. Waterviolier is een koude remedie en is daarom een contra-indicatie bij depressie. Als u Waterviolier aan een depressief persoon geeft, koelt die nog verder af en wordt depressiever. Dat geldt ook voor Hardbloem, Paardenkastanje of Kamperfoelie, het zijn allemaal koude remedies. Om onzekerheid, besluiteloosheid of vertwijfeling weg te nemen heeft men Kerspruim nodig. Om piekeren of het niet kunnen loslaten tegen te gaan of om kwellende gedachten te verdrijven heeft men Wijnstok nodig. Maak uit de volgende warme Bach Bloemenremedies een individuele keuze bij het behandelen van een depressie: Beuk, Zomereik, Kerspruim, Wijnstok, Hulst of Reuzenbalsemien. Depressieve mensen hebben behoefte aan warmte, aandacht en begrip. Hun gevoelsleven is afgekoeld, vandaar de grote behoefte aan warme remedies.

Heeft u een reactie, vraag, op- of aanmerking op een of andere thema, laat het ons weten via e-mail: europeseacademie@skynet.be en u ontvangt een antwoord.