Het leven loopt niet altijd op wieltjes en dromen komen niet altijd uit, vandaar dat veel mensen geconfronteerd worden met tegenslag. Een van beide partners verliest zijn job of wordt ziek, opgroeiende kinderen voldoen niet aan de verwachtingen, een grootouder overlijdt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar de lijst van tegenslagen is enorm lang. De ene wordt door tegenslag getroffen, anderen blijven gespaard. Waarom vragen velen zich af en er is maar een antwoord: het noodlot. Het noodlot is niet eerlijk, dat weten we allemaal, maar niemand draagt daaraan schuld. Noodlot en toeval horen meestal samen. Iedereen gaat daar anders mee om, sommigen storten in en geraken er weer moeizaam bovenop, anderen nemen meteen een positieve houding aan, zoeken naar oplossingen en maken er het beste van. Dat heeft te maken met de persoonlijkheidstructuur of het temperament. Personen met een extraverte instelling (Vuur- en Luchttype) brengen meteen hun tegenslag naar buiten en zoeken hulp. Ze maken alles bespreekbaar en delen hun leed of hun frustratie met anderen. Ze hebben spontaan een vertrouwen in de medemens. Personen met een introverte instelling (Water- en Aardetype) sluiten zich af, niemand hoeft te weten dat ze een tegenslag hebben te verwerken. Ze zoeken geen hulp en proberen alles zelf op te lossen, vaak in de diepste geheimhouding. Introverte mensen verergeren hun tegenslag en vergroten hun bezorgdheid. Extravert of introvert is genetisch bepaald en behoort tot de persoonlijkheid. Men kan daar zelf niet voor kiezen.

 

Introverte persoonlijkheid

Het is belangrijk rekening te houden met de genetische aanleg. Wie introvert is en met tegenslag geconfronteerd wordt, slaat meteen dicht en houdt de lippen op elkaar. Men staat er alleen voor om de zorgen te dragen en problemen op te lossen. Het allerbe-langrijkste is dat men beseft dat dit verkeerd is en de zaak bemoeilijkt. Men heeft er alle belang bij om te proberen deze geslotenheid te doorbreken. Het kost hen ontzettend veel moeite om familie, vrienden, buren of collega’s aan te spreken en hun verdriet en zorgen met anderen te delen. Vooral de eerste stap is vreselijk moeilijk omdat men niet gewoon is met anderen open te communiceren. De ervaring heeft ons geleerd dat, als men de eerste stap heeft gezet, er een enorme opluchting ontstaat. Het geeft een grote voldoening zijn zorgen met anderen te delen. Introverte mensen die met tegenslag geconfronteerd worden, moeten over die eerste drempel heen. Angstgevoel belet hen contact met anderen op te nemen omdat ze het niet gewoon zijn en het niet durven. Zij hebben hun hele leven zich leren afschermen. Het gaat zover dat mensen gewoon dichtklappen en geen woord over hun lippen krijgen. Ze willen wel, maar ze kunnen het niet.

 

Wie in een dergelijke situatie verkeert, doet er goed aan om een eerste signaal naar de omgeving uit te zenden. Een berichtje verzenden vraagt weinig moed en een telefoongesprek is gemakkelijker dan een persoonlijke confrontatie. Als er eenmaal een opening is gemaakt, komt alles gemakkelijker in beweging. Het is al te gemakkelijk om te zeggen: ik heb vertrouwen in mensen uit mijn omgeving waarop ik mij kan verlaten, als men deze woorden niet eens kan uitspreken. Het probleem is dat de uitgezonden signalen zo zwak zijn dat de omgeving die niet opmerkt. Zodra men merkt dat er problemen zijn, is iedereen bereid zijn hulp aan te bieden. De aangeboden hulp wordt ook door introverte personen met open armen ontvangen. Zij willen geholpen worden, maar ze missen de kracht om hulp te vragen. Zij roepen zelf niet gemakkelijk professionele hulp in en blijven te lang ter plaatse trappelen waardoor vaak kostbare tijd verloren gaat. Het is aan te raden dat introverte mensen, los van tegenslagen, ziekten of problemen, professioneel begeleid worden om met hun persoonlijkheid om te gaan. Al is hun persoonlijkheid genetisch bepaald en kan de structuur niet gewijzigd worden, men kan wel leren daarmee om te gaan. Men kan leren om vertrouwen op te bouwen, om respectvol te zijn en problemen op te lossen. Introvert zijn is geen stoornis, geen beperking, maar een aangeboren ingesteldheid waarbij men zich spontaan afsluit van de buitenwereld. Dat afsluiten moet echter onder controle blijven, want anders leidt dat tot een sociaal isolement.

 

Extraverte persoonlijkheid

Iedereen heeft de neiging om een extraverte persoonlijkheid als een voordeel te beschouwen. Voor een deel is dat zo. Als deze personen tegenslag hebben, gaan ze onmiddellijk hulp vragen. Ze zijn niet in staat hun zorgen, verdriet of problemen zelf te dragen en brengen die meteen en meestal ongevraagd over op anderen. In de grond handelen ze uit egocentrisme, want extraverte personen hebben een sterk ego. Door hun openheid zijn er geen grenzen of blokkades en is het vertrouwen in de medemens een vanzelfsprekendheid. Vele handen maken licht werk zegt het spreekwoord en dat geldt evenzeer bij het verwerken van tegenslagen. Als men kan rekenen op familie, vrienden, buren of collega’s zorgt dat voor een spreiding van het probleem en de bijbehorende hulp. Men gaat spontaan de getroffen persoon of personen troosten, sterkte toewensen en diensten aanbieden. Niet iedereen die spontaan betrokken wordt bij het leed van anderen, ervaart dat als positief. Zij voelen zich gemakkelijk gebruikt. Voor hen gebeurt hulp aanbieden nog altijd vanuit zichzelf en mag niet worden opgedrongen of afgedwongen.

 

Een extraverte persoon kan zich niet voorstellen dat er introverte mensen zijn. Het doorschuiven van andermans zorgen wordt niet altijd in dankbaarheid afgenomen. Extraverte personen die ongewild betrokken geraken bij het leed van iemand anders hebben gemakkelijk de neiging dit niet te accepteren of hun enthousiasme neemt na korte tijd weer af. In de wereld van het extraverte is er veel spontaniteit, maar weinig diepgang. Er wordt geen tijd gestoken in overleg, alles moet kunnen. Introvert en extravert mogen we niet zwart/wit benaderen. Beide zijn waardevol en in extreme vorm zijn ze allebei negatief. Introverte mensen doen er goed aan een beetje meer extravert te zijn en extraverte mensen doen er goed aan om af en toe een beetje introvert te zijn.

 

Heeft u belangstelling om mensen behulpzaam te zijn bij psychische, emotionele of levensproblemen, dan lijkt een tweejarige opleiding tot Persoonlijkheidscoach zeker iets voor u. Deze opleiding kunt u volgen in Antwerpen, Gent, Leuven of Maastricht. Meer informatie: www.europeseacademie.be