De ene keer is vlees, koffie of dierlijk vet gezond en dan juist weer niet. Wat de ene beroemde professor van een gerenommeerde universiteit beweerd, wordt door zijn even beroemde collega tegengesproken. De ene voedingsdeskundige spreekt alleen maar over stoffen, terwijl de ander een ruimere visie over voeding heeft. Tegenstrijdige voedingsadviezen zorgen voor twijfels bij de consument en helpen ons geen stap verder op de hobbelige weg naar gezonde voeding. Nochtans, wie logisch redeneert en de mens beschouwt als een natuurlijk wezen dat onderworpen is aan de natuurwetten, heeft snel door wat gezonde voeding is. In dit artikel ga ik even in op enkele veel voorkomende misverstanden en je krijgt meteen de goede oplossing.

 

Drink als je dorst hebt.

We kennen ze wel, de mensen die altijd en overal met een flesje water rondlopen, bang dat zij zonder water zouden vallen. Zij lijden aan waterverslaving. Twee liter water lijkt voor sommigen het verplichte minimum, maar is dat wel zo? De waterhuishouding is belangrijk en ons lichaam bestaat ongeveer uit 68% water. Theoretisch scheiden we 2,5 liter uit via urine, zweet, stoelgang en ademhaling. Dat vocht moet per dag aangevuld worden. Vocht halen we op de eerste plaats uit de voeding. Een vochtrijke voeding is altijd aan te bevelen, soep is een extra vorm van vocht. Daarnaast is het nodig dat we vocht toevoegen in de vorm van drank zoals bronwater, vers sap, kruidenthee en andere gezonde dranken. Cafeïne- en alcoholhoudende dranken leveren eveneens vocht, maar zijn niet gezond. Mensen die ongezond eten of medicijnen gebruiken, hebben extra vocht nodig om de afvalstoffen door te spoelen. Sporters verliezen veel vocht en moeten daarom meer drinken. De hoeveelheid vocht die we nodig hebben wordt individueel bepaald. Mensen die te weinig drinken, moeten zichzelf goed controleren. De blaas geraakt onvoldoende gevuld en verliest haar plasticiteit. Dat kan bij het ouder worden voor problemen zorgen om de blaas te ledigen.

 

Eet verse groenten.

Groenten in onze voeding zijn belangrijk en worden terecht overal aanbevolen. Ze zijn relatief goedkoop, heel het jaar door verkrijgbaar, leveren heel wat voedingsstoffen en weinig calorieën. Groenten kunnen rauw en/of gekookt gegeten worden en vooral in combinatie met keukenkruiden smaken ze heerlijk. Er wordt wel beweerd dat groenten in blik of diepvries even gezond zijn, maar dat is niet zo. Verse groenten, ook al worden ze in de keuken warm bereid, bevatten levenskracht in de vorm van lichteenheden (biofotonen). We kunnen niet genoeg het accent leggen op verse voedingsmiddelen. Bladgroenten verteren rauw moeilijk omdat we er niet op kunnen kauwen. Daarom is het raadzaam ze op het bord fijn te snijden en te vermengen met een oliesausje, vinaigrette of mayonaise. Vet houdt het voedsel langer in de maag. Eet altijd een deel van de groenten rauw.

 

Eet fruit altijd afzonderlijk.

Fruit is voor de mens heel belangrijk. We hebben nog altijd een verteringsstelsel van een fructivoor of vruchteneter. Wie traag rijp fruit eet merkt nauwelijks het verteringsproces. Sommige mensen verteren fruit moeilijk omdat hun darmstelsel verzwakt en vervuild is. Daarom zal men kleine hoeveelheden fruit eten, los van de maaltijd. Fruit is een belangrijke leverancier van natuurlijke suikers die de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren nodig hebben. Naast natuurlijke suikers levert fruit belangrijke vitaminen, mineralen en vooral bioactieve stoffen. Er wordt beweerd dat de volgorde waarin het voedsel binnen komt, geen enkele rol speelt. Dat is grote onzin. Eet eens een banaan op een volle maag en je krijgt meteen een opgezette buik. Voedselcombinaties zijn onontbeerlijk.

 

Plantaardig vet is gezond.

Jarenlang heeft men gepleit voor een vetarme voeding en nu begint men in te zien dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Men heeft de grote fout gemaakt door alle vetten als slecht en gevaarlijk te beschouwen. Dierlijke vetten, ook harde vetten genoemd, bestaan hoofdzakelijk uit verzadigde vetzuren en zijn daarom niet goed. Plantaardige vetten komen voor in olie, noten, zaden en pitten en bestaan uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren en zijn uitstekend voor onze gezondheid. Vet en eiwit horen samen en zorgen er voor dat het voedsel langer in de maag blijft en beter verteerd wordt. Vetten hebben een snel verzadigingsgevoel, maar toch moet men matig zijn in het gebruik omwille van de hoge calorische waarde.

 

Lightproducten zijn niet goed.

Vanuit de strijd tegen vetconsumptie heeft de voedingsindustrie lightproducten ontwikkeld die minder vet bevatten en vaak de voorkeur genieten. Veel mensen denken immers dat light de gezondheid bevordert, maar dat is niet zo. Vermindert men in een product het vetgehalte en niet de hoeveelheid eiwit dan verstoort men de vet/eiwit-verhouding en blijft het verzadigingsgevoel uit en eet men er meer van. De toegevoegde suiker wordt vervangen door zoetstoffen, maar zoetstoffen zijn geen suikervervangers. Registreren de smaakpapillen een zoete smaak, dan wordt dat onmiddellijk naar de hersenen doorgeseind zodat het verteringsstelsel en de stofwisseling in werking worden gezet, o.a. door de productie van insuline op gang te brengen. Bij zoetstoffen wordt echter geen suiker geleverd zodat de vrijgemaakte insuline de bestaande bloedsuikerspiegel naar beneden brengt. Dat wekt een hongergevoel op en zet aan om meer te eten. Lightproducten verhogen het risico op suikerziekte en overgewicht. Na dertig jaar ervaring weet men dat lightproducten geen bijdrage leveren aan de gezondheid.

 

Melk kan, maar niet voor iedereen.

De melkproducerende landen hebben melk altijd aangeprezen. Melk daar wordt je groot en sterk van, zit in het collectief geheugen opgeslagen en krijgt men er niet gemakkelijk uit. Melk is het vloeibaar voedsel voor het jonge zoogdier en dus ook voor de mens. Melk zorgt ervoor dat de baby (borstvoeding) alles op een gemakkelijke manier binnen krijgt zonder het verteringsstelsel te belasten. Als volwassenen hebben we geen melk nodig, maar we kunnen profiteren van de goede eigenschappen van melk. Melk bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit, is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een sterk waterafdrijvende werking, wat gunstig is voor de waterhuishouding. Er is geen bezwaar tegen het drinken van melk, maar door melk in allerlei gerechten te verwerken, hebben sommige mensen daar wel degelijk last van. Voor mensen die gemakkelijk in de luchtwegen slijm aanmaken is melk af te raden alsook voor wie er allergisch voor is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat melk een vrij neutrale invloed heeft. Men wordt er niet ouder of gezonder van, maar ook niet ziek of men gaat er niet sneller van dood.