• Hij zou zomaar elke schoonheidswedstrijd kunnen winnen, maar plots lijkt de prachtige witte vacht van je hondje oranje. Is hij ziek of heeft hij een allergische reactie? Niets van dat alles, zegt de veearts. Het is zijn voeding want industriële dierenvoeding zit vol E-nummers zoals kleur-, smaak- en geurstoffen die de eetlust opwekken zodat er meer hondenvoer kan worden verkocht. Goed voor de fabrikant, maar niet voor het hondje of andere huisdier.

Help, mijn hond kleurt oranje
Bepaalde voedingsadditieven of E-nummers in het voer kunnen de witte vacht van de hond verkleuren. Wie veel rauwe worteltjes eet, krijgt een bruine huid doordat het lichaam het overtollige bètacaroteen via de huid afvoert. Als de witte vacht van een hondje oranje kleurt, is er meer aan de hand. De verkleuring is uiteraard licht en bij honden met een donkere vacht merkt men er nauwelijks iets van. Dat is nu precies het gevaar, men merkt niet direct de gevolgen van een ongezonde voeding. Zodra u kiest voor gezond hondenvoer verdwijnt de kleur. Bètacaroteen komt in plantaardig voedsel voor en honden zijn carnivoren en hebben het moeilijk om plantaardig voedsel te verteren en om te zetten. Bovendien hebben we geen idee van wat er allemaal in dierenvoeding wordt verwerkt. Het is niet vreemd dat de wachttijden bij de dierenarts lang zijn. Dat wijst erop dat huisdieren erg ongezond zijn om nog niet te spreken over de vele gedragsproblemen bij huisdieren. Veel mensen schaffen een huisdier aan zoals een speelgoedje, maar hebben geen inzicht in het leven en vooral in de levensbehoefte van een huisdier. Het houden van huisdieren is een belangrijke economische sector geworden. Er worden ontzettend veel objecten verkocht rond het houden van huisdieren. Het is niet alleen lachwekkend, maar het roept vaak ergernis op als we zien dat honden in een wagentje zitten in plaats van hun vier pootjes te gebruiken. Overgewicht bij huisdieren komt ontzettend veel voor. In het supermarktvoedsel voor de mens worden 385 verschillende voedingsadditieven gebruikt. We gaan ervan uit dat bij hondenvoer een gelijkaardige verscheidenheid aan additieven wordt toegevoegd. De nadelen voor de gezondheid voor mens en dier worden schromelijk onderschat.

Andere oorzaken
De kans dat de mooie witte vacht om andere redenen verkleurd is volgens Rob Lückerath aanzienlijk groter. Er kan heel wat mislopen.

Vuil
Sporen van gras, modder, urine enz. zijn op een witte vacht nu eenmaal veel sneller en beter te zien dan bij een hond met een donkere vacht. Vaak borstelen is de boodschap. Heeft je hond zich uitgeleefd in het bos, trakteer hem dan na afloop op een flinke borstelbeurt. Ga niet te snel wassen, want dat is absoluut niet goed. Je wast hem schoon en verwijdert tegelijk de beschermende talglaag. Als je dat doet, krijg je een tegenovergesteld effect, de vacht zal eerder geel dan wit uitzien.

Zon
Te veel zon is niet goed en honden met een witte of dunne vacht zijn veel gevoeliger voor zonnebrand. Het is niet de vacht die verkleurt, maar de huid eronder. Let hier heel goed op want het is heel gevaarlijk, hou je hond daarom weg van de felle zon.

Ziekte
Bepaalde huidaandoeningen kunnen de vacht van je hond verkleuren, raadpleeg in zo’n geval je dierenarts.

Allergie
Bacteriën of gisten kunnen jeuk veroorzaken. Je hond probeert de jeuk te verminderen door te likken. In speeksel zit de stof porfyrine, een afbraakproduct van rode bloedcellen. Als die in de haren of op de huid terechtkomt, kan de vacht oranje kleuren.

Schimmels of bacteriën
Beestjes kunnen zich hechten op de huid. Malassezia bijvoorbeeld veroorzaakt frequent huid- en oorinfecties bij honden.

Grasaren
Soms komt tijdens een wandeling een grasaar vast te zitten tussen de voetkussentjes. De hond zal proberen dit vervelend ding weg te likken. Let altijd goed op met grasaren. Als je er niet tijdig bij bent, kunnen ze dieper in de huid dringen met ernstige gevolgen.

Verstopte traanbuisjes
Als de ogen geïrriteerd raken, beginnen ze te tranen en dat laat donkere sporen achter in de vacht er omheen. Een verstopte traanbuis kan worden veroorzaakt door vuil of een bacterie. Rassen met een lichte vacht zoals de Maltezer, poedel en Golden Retriever hebben er vaker last van.

Bron: De Markt, bijlage van Het Belang van Limburg

 

Opleiding Biologische dierenverzorging
Omdat veel mensen bezorgd zijn over de gezondheid en het welzijn van hun huisdier wordt in onze school in Antwerpen een praktijkgerichte opleiding aangeboden om dierenliefhebbers erop te wijzen dat het ook kan volgens een diervriendelijke en gifvrije methode. Er wordt een mooi en uitgebreid programma aangeboden waar u en uw huisdier ontzettend veel aan heeft. Alle gegevens over deze opleiding vindt u op www.europeseacademie.be

Gif in uw voeding
Dit is de titel van een nieuw boek van Jan Dries waarin aandacht besteed wordt aan de E-nummers en hun bijwerkingen, van allergie tot de ziekte van Alzheimer. Op de ingrediëntenlijst van zowat alle fabrieksvoeding – van koekje tot afbakbroodjes, zelfs in fruit- en groentesalades- ziet u E-nummers staan. Niet minder dan 385 verschillende E-nummers komen in onze voeding terecht. Maar wat zijn E-nummers en waarom worden ze gebruikt. Een E-nummer is bijna altijd een chemische stof die wordt toegevoegd, zodat het product langer houdbaar is, niet verkleurt, of het vervangt de smaak of geur die verloren gaat tijdens het productieproces. Dit boek opent uw ogen en houdt tegelijk een pleidooi voor echte, natuurlijke voeding die een hele dag energie levert en uw beschermt tegen ziekten. Er zijn ontzettend veel mensen die stressgevoelig zijn, aan allerlei ziekten lijden, er is een sterke toename van voedingsallergie en vooral van kankers en dementie. De oorzaak van deze sterke toename ligt ongetwijfeld in de milieuvervuiling en het ongezond voedsel. Volgens onderzoekers is 80% van het bereid en extra bereid voedsel ongezond. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of bij de uitgeverij: www.sterckendevreese.nl. De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg biedt al 37 jaar een opleiding Voeding- en Gezondheidsconsulent aan in onze scholen. Deze opleiding kan ook uit persoonlijke interesse gevolgd worden om uw eigen voeding en die van uw gezin te verbeteren, maar ook als u deze boodschap professioneel wil uitdragen. Zie www.europeseacademie.be

Een opleiding als vorm van ontspanning
Het volgen van een opleiding is voor veel studenten een vorm van ontspaning. Even alle zorgen en stress achter zich laten om met gelijkgezinden dezelfde interesse te delen. Saamhorigheid is een gevoel dat voldoening geeft, zeker in het digitaal tijdperk waar menselijke contacten onbestaande zijn. Het volgen van een opleiding is veel meer dan inzicht en kennis verwerven of ervaring opbouwen, het is de essentie van het leven ontdekken om zin te geven aan het menselijk bestaan. Spiritualiteit is innerlijke waarden ontdekken en ontwikkelen, is zich weerbaar maken in een wereld zonder emoties, die steeds harder en brutaler wordt. Overleven is helaas een opdracht geworden om zich niet te laten meesleuren met hypes en trends, maar is zichzelf ontdekken om de aangeboren persoonlijkheid verder te ontwikkelen. De Europese Academie is de school van de Persoonlijkheidsvorming.

Apitherapie
Apitherapie of de genezende kracht van bijenproducten behoort tot de oudste geneeswijze. Honing staat bekend om zijn zenuwversterkende en rustgevende werking, is het beste natuurlijke middel om wonden te behandelen en om infecties te voorkomen. Propolis is een natuurlijke vorm van antibioticum en stuifmeel werkt bijzonder krachtig en wordt gebruikt bij kankerpatiënten tijdens de bestraling zodat er geen huidverbranding optreedt en de patiënt er nauwelijks door wordt belast. De Europese Academie biedt vanaf het nieuwe academiejaar een nieuwe opleiding aan die niet alleen voor imkers aantrekkelijk is, maar voor iedereen om Apitherapie toe te passen binnen het gezin of een natuurgeneeskundige praktijk. Voor meer informatie. Zie www.europeseacademie.be

Herborist, een topopleiding
De Europese Academie biedt als eerste in België en Nederland en dit al 37 jaar lang een Herboristenopleiding aan. Als eerste hebben we een vergeten beroep nieuw leven ingeblazen en daarmee oude tradities en modern wetenschappelijk kennis met elkaar verzoend. We bieden een opleiding aan tot ‘originele Herborist’ een artisanaal beroep om kruiden in de natuur te leren kennen, plukken, drogen, vakkundig bewaren en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen voor de gezondheid, het behandelen van ziekten, huishoudelijk gebruik, lichaamsverzorging, natuurlijke cosmetica enz. Deze opleiding staat open voor iedereen met een groot hart voor de natuur en die graag zijn zintuigen gebruikt zoals ruiken, proeven, tasten, maar ook roeren, mengen, testen en proberen. Na deze boeiende opleidingen bieden we eveneens de mogelijkheid aan om zich te vervolmaken tot ‘Meester Herborist’ Kom even langs op onze open deurdagen.

OPEN DEURDAGEN 2024
Voorstelling van de opleidingen:

Campus Antwerpen
Atheneum Deurne, Frank Craeybeckxlaan 22
Zaterdag 31 augustus van 13.30 uur tot 15.30 uur

– Herborist
– 
Apitherapeut
– Open cursussen

Campus Genk
Hoofdkantoor: Reinpadstraat 9
Zaterdag 7 september van 9.30 uur tot 12.00 uur

– Natuurgeneeskundig therapeut
– Herborist
– Fytotherapeut
– Voedingsconsulent
– Open cursussen

Campus Gent
Odisee, Gebroeders De Smetstraat 1, ingang D-lokaal 015
Dinsdag 3 september van 19.30 uur tot 21.00 uur

– Herborist
– 
Voedingsconsulent
– 
Fytotherapeut
– 
Aromatherapeut

 

Campus Maastricht
Vista College, Sibemaweg 20
Dinsdag 3 september van 19.00 uur tot 21.00 uur

– Herborist
– 
Voedingsconsulent
– 
Open cursussen