• Grote internationale studies hebben aangetoond dat het veelvuldig consumeren van industrieel bewerkte voeding het risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas kan verhogen. Het gaat volgens deze internationale studies vooral om bewerkt vlees en vleeswaren, maar ook om voedingsproducten met toegevoegde suiker en frisdrank, of het hele gamma van supermarktvoedsel. Wie gevarieerd eet met voldoende voedingsmiddelen, hoeft zich geen zorgen te maken.

Reacties
Voedingsfabrikanten relativeren al deze studies en doen dat op een vrij heftige toon. Vaak krijgen ze daarbij ondersteuning van bepaalde voedingsdeskundigen. Het ministerie van volksgezondheid zwijgt in alle toonaarden in plaats van dergelijke studies aan te grijpen om te pleiten voor gezonde voeding. Ultra bewerkte voeding is misschien een te zacht begrip omdat iedere vorm van bewerking een nadeel is. Als u een appel uit het vuistje eet, haalt u daar ongeschonden voedingsstoffen uit en dat is heel iets anders dan als u appelcompote of confituur eet. Heinz Freisling, medeauteur van het artikel en expert bij het kankeronderzoeksbureau IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt verzoenende taal. Hij zegt: ‘Onze studie benadrukt dat het niet nodig is om ultra bewerkte voeding volledig te vermijden. Wel moet de consumptie ervan worden beperkt en de voorkeur moet worden gegeven aan verse of minimaal bewerkte voedingsmiddelen.’ Voedingsonderzoeker Dr. Ian Johnson voegde daaraan toe dat de studie nuttige inzichten geeft over welke soorten bewerkte voeding schadelijk kunnen zijn en welke niet. Over de niet schadelijk bewerkte voeding rept hij met geen woord en dat is een gevaarlijk standpunt. Iedereen maakt naar eigen voorkeur en smaak een indeling. Ook prof. Bruno De Meulenaer, gespecialiseerd in voedingschemie drukt zich diplomatisch uit en vindt het een goede zaak dat de eenzijdige discussie rond bewerkt voedsel nu meer nuance krijgt. Hij geeft toe dat het begrip ‘bewerkt voedsel’ vaag en bijzonder slecht gedefinieerd is. In deze discussie wordt de tegenstelling voedingsmiddel en voedingsproduct nauwelijks gemaakt en dat is jammer.

Voedingsproducten
Een voedingsmiddel groeit in de tuin, op het veld of in de boomgaard en bevat alle natuurlijke eigenschappen en kenmerken. De voedingsstoffen, de vitaminen, mineralen en ballaststoffen zijn ongeschonden en in voldoende hoeveelheden aanwezig. Bij een bewerking in de eigen keuken is er een beperkte schade die verwaarloosbaar is. Een voedingsproduct wordt in een fabriek mechanisch en thermisch bereid. Omdat tijdens deze ingrepen geur-, smaak- en kleurstoffen verloren gaan, worden ze door synthetische stoffen, de zogenoemde voedingsadditieven of E-nummers vervangen. De voedingsstoffen eiwit, vet en koolhydraat, die de calorieën leveren, verminderen door deze industriële bewerkingen van kwaliteit. Er zijn vitaminen die bij warmte worden vernietigd of beschadigd. Door industriële bewerking worden de mineralen inactief, waardoor ze niet meer deelnemen aan de stofwisseling. Voedingsproducten missen versheid en zitten soms een jaar of langer in de verpakking opgesloten. Conserveringsmiddelen remmen alleen het bederf af, maar hebben geen invloed op het behoud van de kwaliteit. Bewerkt voedsel is altijd van lage kwaliteit. Een groot deel van de bevolking voedt zich overwegend met bewerkt voedsel en dat weerspiegelt zich in de sterke achteruitgang van de volksgezondheid. Het massaal gebruik van medicijnen is hier niet vreemd aan. Dat er ontzettend veel medicijnen worden geslikt, wordt aangetoond door onderzoek van het rioleringswater. De moderne mens heeft verleerd om naar zijn lichaam te luisteren en is vervreemd van de werking van zijn eigen lichaam.

Energie
De kwaliteit van onze gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door wat en hoe we eten, door ons gedrag en in de mate dat we ons bewegen. Uiteraard spelen onze genen een belangrijke rol omdat ze alle fysiologische processen aansturen. Mensen met minder goede genen hebben het moeilijker om hun gezondheid in stand te houden, ze scheiden onvoldoende hun gifstoffen uit en herstellen trager. Deze mensen hebben er alle belang bij om hun voeding en levenswijze extra goed te verzorgen. Er zijn mensen met zwakke genen die door hun eigen inbreng zeer oud zijn geworden, maar er zijn ook mensen met een goede constitutie die toch met veel gezondheidsklachten hebben af te rekenen omdat ze zich niet goed verzorgd hebben. Voeding wordt nog te veel of uitsluitend materieel benaderd, men heeft het altijd over eiwit, vet, koolhydraat, vitaminen, mineralen en ballaststoffen. Voeding is meer dan materie, voeding is energie. Terecht zegt men dat de plant de basis is van al het voedsel op aarde. Alle energie op aarde komt van de zon en de plant is het enige wezen dat in staat is om lichtenergie op te nemen en via het proces van de fotosynthese lichtenergie in voedingsstoffen om te zetten. Lichtenergie in voedingsmiddelen kan men in het laboratorium meten en wordt uitgedrukt in biofotonen. Dit zijn lichteenheden in voedingsmiddelen en kruiden. Bij iedere bewerking is er een verlies aan energie. Prof. Dr. Popp zegt dat de kwaliteit van een voedingsmiddel bepaald wordt door de hoeveelheid biofotonen. Iedere vorm van bewerking betekent een verlies aan biofotonen, dus aan energie. Het is logisch dat er bij bewerkt voedsel een enorm energieverlies is waardoor de kwaliteit laag is. Het is onbegrijpelijk, maar ook schaamteloos te willen beweren dat bewerkte voeding niet per se ongezondheid is.

Functie van de biofotonen
De biofotonen in voedingsmiddelen hebben als functie de vertering, maar vooral de stofwisseling te activeren. Iedereen weet dat bij een goedgevulde batterij de auto sneller start. Het verteringsrendement van onbewerkt voedsel zoals rauwkost ligt veel hoger dan bij bereid voedsel. U haalt uit een appel meer dan uit een boterham. Mensen met een slechte en moeilijke vertering verdragen meestal geen rauwkost, vooral bladgroenten zijn voor hen moeilijk te verteren. Rauwe voedingsmiddelen zoals fruit, bessen, watervruchten, wortel-, knol- en bolgewassen, noten, zaden en pitten zijn goed verteerbaar. Wie niet gewoon is rauwe voeding te gebruiken, schakelt geleidelijk aan over zodat het verteringsstelsel de kans krijgt zich aan te passen. Kankerpatiënten bevelen we aan om over te schakelen op 100% rauwe voeding gedurende drie à zes maanden. Al na twee à drie weken verbetert de bloedsamenstelling zodanig dat oncologen vaak verrast zijn over de gunstige invloed van voeding op het genezingsproces. De hoeveelheid voedsel bij deze patiënten is slechts 30% in vergelijking met bereid voedsel. Een goede raad: eet minder bewerkt voedsel en geeft meer voorkeur aan verse voedingsmiddelen die u rauw eet of zelf bereidt in de eigen keuken. Gezonde voeding betekent meer energie waardoor u actiever door het leven gaat en beter bestand bent tegen stress, negatieve emoties en fysieke ziekten.

De darm is stressgevoelig
Bij stress komen verschillende stresshormonen vrij zoals cortisol en adrenaline. Daarnaast stijgt het aantal vrije radicalen, wat tot chronische ontstekingen voert. Zowel hormonen als chronische ontstekingsreacties hebben een negatieve invloed op de samenstelling van het microbioom (darmflora). Een goede darmflora bepaalt de immuniteit. Stress heeft wel degelijk invloed op een te snelle en daardoor onvoldoende vertering, maar ligt ook aan de basis van verschillende darmproblemen zoals het prikkelbaar darmsyndroom, de ziekte van Crohn, darmgassen, opgezette buik en winderigheid. Stress is op zich geen probleem, maar aanhoudende stress belast de darm. De vertering wordt gestuurd door het rustgevende parasympatisch zenuwstelsel omdat we alleen in rusttoestand kunnen verteren. Bij stress domineert het sympathisch zenuwstelsel dat een activerende werking kent. Ieder mens reageert anders op stress, maar iedere reactie vanuit het verteringsstelsel is een stresssignaal. Buikpijn, buikkrampen, darmgassen, diarree en darmverstopping zijn de meest voorkomende symptomen. Het gebruik van een warmwaterkruik verzacht, maar lost het probleem niet op. Ademhalingsoefeningen helpen goed tegen stress omdat het middenrif dan weer vrijkomt en de druk op de darm sterk afneemt. Zich goed rekken en strekken helpt eveneens omdat bij stress de spieren zich opspannen.

Magnesium kan dementie voorkomen
Australische onderzoekers komen tot de vaststelling dat magnesium een gunstige invloed heeft op de hersenen. Al eerder is geweten dat magnesium helpt bij stress of bij belasting van het zenuwstelsel. Samen met calcium en fosfor behoort magnesium tot de drie bouwstenen van het bot en is daardoor een belangrijk mineraal dat in talrijke voedingsmiddelen ligt opgeslagen. Zonder magnesium functioneert er niets, beweren deze onderzoekers. Bij talrijke fysiologische processen is magnesium betrokken, maar vooral bij mentale en emotionele processen. De sterke toename van de ziekte van Alzheimer is voor een groot deel terug te voeren tot het massaal gebruik van supermarktvoedsel. We krijgen nu de rekening gepresenteerd van een decennialange verwaarlozing van kritiek op de moderne voedingsindustrie. Het is belangrijk dat men zo jong mogelijk magnesiumrijke voedingsmiddelen gebruikt. Mineralen in verse voedingsmiddelen worden ‘actieve mineralen’ genoemd omdat ze tijdens de industriële bewerking inactief worden en als zodanig niet meer werkzaam zijn in de stofwisseling. De banaan is bijzonder rijk aan magnesium en bevat 36 mg/ 100 g. Daarnaast is de banaan rijk aan vitaminen van het B-complex en bevat ze bovendien 21,4 % natuurlijke suikers. De banaan wordt groen geplukt omdat ze gemakkelijk narijpt, vooral in de aanwezigheid van appels. Het is de meest ideale vrucht om het zenuwstelsel te versterken en om stress en alzheimer te voorkomen. De banaan heeft een ideale natrium/kalium verhouding (1/382 mg) en dat betekent een gunstige invloed op de waterhuishouding en de uitscheiding van lichaamsvreemde gifstoffen. Veel mensen beginnen de dag met een banaan of eten er een tijdens de dag of in de avond. De banaan versterkt het slaapmechanisme, de mentale vermogens en zoals de Australische onderzoekers vaststellen een extra bescherming tegen alzheimer. Van bananen wordt gezegd dat ze darmverstopping in de hand werken. Als men meerdere soorten fruit per dag eet, merkt men daar niets van. Mensen met een trage darmwerking geven beter de voorkeur aan appels, peren en pruimen. Bij darmverstopping is het eten van gedroogde pruimen aan te bevelen. Laat ze vooraf gedurende een nacht in water weken zodat ze weer mooi opzwellen. Het is ook belangrijk om voedingsmiddelen te eten met veel ballaststoffen omdat die het volume in de darm verhogen en zorgen voor een volledige ontlasting.

Nota bene
Af en toe wordt er gewezen op mogelijke risico’s bij een vegetarische voeding met verwijzing naar een mogelijk tekort aan eiwit. Deze opmerking is ongegrond omdat in haast alle voedingsmiddelen eiwit voorkomt. Omdat vegetariërs meer aandacht besteden aan voedingsregels zoals het zuur-base evenwicht, voedselcombinaties enz. is het haast uitgesloten dat er een tekort optreedt. Een teveel aan eiwit en dan vooral aan dierlijk eiwit is een veel voorkomend probleem dat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt en daar praat niemand over.