• Van nature hebben we allemaal een drang naar zoet, dat ligt in onze genen. Moedermelk is rijker aan melksuiker dan koemelk. We hebben per dag 1 deel eiwit, 2 delen vet en 5 à 7 delen suiker (koolhydraat) nodig. Onze hersenen voeden zich met suiker, maar er is een groot verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suiker. De eerste stap om te ontsnappen uit de suikerval is dit verschil leren maken. Het massaal gebruik van toegevoegde suiker ligt aan de basis van veel gezondheidsproblemen, ernstige ziektes en psychische stoornissen.

Een decennialange discussie
Het heeft decennialang geduurd eer wetenschappers het onderscheid maakten tussen natuurlijke en toegevoegde suiker. Ze gingen ervan uit dat er geen verschil is, het gaat om dezelfde suiker. Theoretisch gezien hebben ze gelijk, want het gaat inderdaad om dezelfde suiker. Het grote verschil ligt echter in de afwezigheid van begeleidende stoffen. Toegevoegde suiker, ook industriesuiker genoemd, bestaat uit 100% suiker. Er zijn geen vitaminen, mineralen, spoorelementen en nog vele andere stoffen meer aanwezig die als functie hebben de suiker te verteren, op te nemen en te verwerken tijdens het proces van de stofwisseling. Als u een appel eet, krijgt u 8 à 10% suiker binnen die opgelost is in 90% water, dat is totaal anders dan als u frisdrank of een zoet gebakje eet. De afwezigheid van ballaststoffen of ruwe vezels zorgt ervoor dat toegevoegde suiker bijzonder snel wordt opgenomen en de bloedsuikerspiegel meteen doet stijgen. Hierdoor is te verklaren dat suikerziekte opvallend sterk is toegenomen, vooral ouderdomssuiker. Men noemt dit proces de glycemische index (GI). Bij toegevoegde suiker ligt die op 100% en bij zoet fruit ver beneden de 60%.

Verslaafd aan suiker
Ontzettend veel mensen zijn verslaafd aan zoet zodat men terecht spreekt over ‘suikerzucht’ of ‘suikerverslaving’. Vaak probeert men dat te relativeren, maar er zijn slechts vier vragen nodig om uw suikerverslaving te bevestigen.

O: Ik eet weleens een hele zak snoep in één keer leeg.
O: Ik vind het moeilijk om boodschappen te doen zonder thuis te komen met iets lekkers.
O: Ik heb altijd snoep of chocolade in de kast liggen.
O: Ik verstop snoeppapiertjes voor mijn gezin zodat ze niet zien hoeveel ik snoep.

Er zijn heel wat strategieën om van deze zoete verslaving af te komen. Meteen stoppen is zeker niet de goede manier. Geleidelijk aan afbouwen van toegevoegde suikers door ze door gezonde, zoete voedingsmiddelen te vervangen, is de beste strategie. Gedroogde vijgen en rozijnen zijn erg zoet door de hoge concentratie aan natuurlijke suiker. Gedroogd fruit kunt u beter gedurende een nacht in water laten weken, dan verteren ze beter. Dadels hebben een natuurlijk drogingsproces ondergaan, ze smaken heerlijk zoet en zijn erg gezond. Honing is bijzonder rijk aan natuurlijke suiker, heeft een sterke antibacteriële werking en versterkt het zenuwstelsel en de hersenen. Laat een lepeltje honing langzaam in uw mond smelten of voeg honing toe aan een kruidenthee (kruideninfuus). Als u honing of een zoete pasta op de boterham of een pannenkoek smeert, zorgt dat voor gisting met een opgezette buik vol darmgassen. Eet nooit zoet en zetmeel samen. Confituur of jam bevat minstens 50% toegevoegde suiker en is erg ongezond. Confituur heeft het gebruik van siroop bijna helemaal verdrongen. Siroop of stroop is niets anders dan geconcentreerd appel- en perensap en bevat ongeschonden inhoudsstoffen. Siroop is een belangrijke leverancier van ijzer en wordt aanbevolen bij bloedarmoede. De consumptie van confituur ligt bijzonder hoog, werkt verslavend en heeft een negatieve invloed op de gezondheid.

Neem geen zoete risico’s
Om u te bevrijden van uw suikerverslaving is het raadzaam om uzelf niet in de verleiding te brengen. Een verslaving overwint u niet op wilskracht, maar wel door de kans op verleiding te beperken. Leg geen voorraad snoep, chocolade of koekjes aan, ook niet voor gasten. Leg verleidelijke zoete spillen uit het zicht want zien doet snoepen. Pas uw koopgedrag aan en richt u op gezonde voedingsmiddelen, zorg dat u een bakker, ijssalon of benzinestation kunt passeren zonder de dwangmatige drang om te stoppen. Probeer uzelf te overtuigen dat u de suikerverslaving kunt overwinnen. Voorkom in ieder geval een terugval. De manier waarop u uw suikerverslaving overwint, hangt voor een groot deel van uw persoonlijkheid af. Sommige mensen nemen snel een definitieve beslissing en stoppen van de ene dag op de andere. Dat is niet voor iedereen de goede oplossing. Er zijn mensen die meer tijd nodig hebben en waarbij een terugval vaker voorkomt. Stop met uzelf van alles wijs te maken, wees kordaat en schakel discipline in. Verslaving kan erfelijk zijn, maar dat betekent niet dat als uw vader of moeder suikerverslaafd is, dat u dit ook bent. In geen geval is het een excuus om verder te gaan, integendeel, het is eerder een aanzet om er mee te stoppen. Op een onjuiste wijze stoppen met toegevoegde suiker kan overslaan op eetbuien, wees daar voorzichtig mee.

 Ontwenningsstrategie
Iedere ontwenning of verbetering van de gezondheid vertrekt vanuit inzicht. Bekijk de vele voordelen die een gezonde voeding- en levenswijze levert, het wordt dan een stuk gemakkelijker om een ontwenningsstrategie uit te bouwen. Een ontwenning gebeurt altijd vanuit de hersenen omdat het een mentaal proces is dat nauw verbonden is met emoties. Verstand en gevoel vullen elkaar aan, maar staan elkaar vaak in de weg. Het is doorslaggevend om de verslaving aan toegevoegde suiker, nicotine, alcohol of iets anders te erkennen, de nadelen ervan te beseffen en gelijktijdig ervan overtuigd zijn dat er een ontwenningsstrategie nodig is. Benader deze vanuit het besef dat het nu eenmaal tijd vergt om resultaat te bereiken. Het vermijden van risicosituaties is vanzelfsprekend, maar vooral het besef dat een verslaving vaak ontstaat vanuit een gevoel van leegte. Probeer deze leegte op te vullen en zoek afleiding door sociale contacten te leggen of een hobby te beoefenen. Afleiding maakt de geest leeg zodat men niet meer bezig is met de dwanggedachte die de verslaving in standhoudt. Eet meer voedingsmiddelen en beperk het gebruik van voedingsproducten. Men gaat ervan uit dat ieder mens zich in drie à vier weken tijd van zijn suikerverslaving kan bevrijden, maar het steekt niet op een week.

Minder behoefte aan zoet
Als u minder toegevoegde suikers gebruikt, merkt u meteen dat de darmen beter werken en dat u minder of geen last hebt van winderigheid en opgezette buik. U merkt snel dat alles te zoet smaakt en daardoor neemt u moeiteloos afstand van uw suikerverslaving. U geniet meer van echt voedsel en van heerlijke zoete smaken terwijl uw lichaamsgewicht stabiel blijft. U bespaart geld want snoep, chocolade en koekjes zijn duur. Het schuldgevoel verdwijnt en uw gezondheidsrisico’s zoals hoge bloeddruk, risico voor hart- en vaatziekten, beter bestand tegen kanker enz. nemen sterk af. Stoppen met toegevoegde suiker zorgt voor een emotionele opluchting, psychische rust, beter bestand tegen stress en zorgt voor meer voldoening in het leven.

Migraine kost 1 miljard euro
Bijna 1 miljard euro per jaar kost migraine aan de samenleving als gevolg van verloren werkdagen. Eén op de vijf vrouwen en één op de tien mannen lijdt aan migraine. Dure medicijnen onderdrukken de symptomen, maar genezen de ziekte niet. Migraine is een vasculaire hoofdpijn die meestal vroeg in de ochtend of in de loop van de dag begint met hevige krampen en pijn aan één zijde van het hoofd en zich verder geleidelijk uitbreidt. Misselijkheid en braken treden vaak op. Een migraineaanval kan kort tot vrij lang duren. Het is een van de bekendste vormen van hoofdpijn. De precieze oorzaak is niet bekend. Te grote fysieke inspanning en het onderdrukken van spanningen die tijdens een weekeinde worden losgelaten zijn uitlokkende factoren voor weekeindmigraine. Stress, spanningen, PMS, alcohol, honger, anticonceptiepil, rode wijn, zwarte chocolade, kaas en vooral kaas die tyramine bevat, zoals blauwe schimmelkaas, Parmezaanse kaas, Cheddarkaas, Brie, Stiltonkaas en gorgonzolakaas zijn uitlokkende factoren. Het voedingsadditief E621, vestine, Chinees voedsel, vlees dat met nitraat is behandeld, maar ook gefrituurd voedsel, koffie, zwarte en groene thee, frisdrank en zoetstof kunnen migraine uitlokken. Bij migraine spelen een goed werkende darm en lever een doorslaggevende rol, maar ook een goede vetstofwisseling, vandaar het gebruik van gezonde plantaardige olie.

Is vis eten gezond?
Ondanks de zware vervuiling van de zeeën en wetenschappers al decennialang erop wijzen dat het eten van vis niet gezond is, leest men toch nog regelmatig in gezondheidsartikels dat vis gezond is. Men durft te beweren dat het noodzakelijk is omwille van de omega 3-vetzuren. Het verteringsstelsel van de mens heeft geen enkele overeenkomst met dit van een carnivoor. We zijn niet in staat om vlees en vis goed te verteren, dat kan min of meer door grondige bereidingstechnieken toe te passen, maar belast steeds de darm en verhoogt het risico op darmkanker. Makreel wordt sterk aanbevolen, nochtans bevat deze vis 15,5% dierlijk vet met uitsluitend ongezonde verzadigde vetzuren en 83 mg cholesterol, dat is meer dan in varkensvlees. Cholesterol is belastend voor hart en vaten. Vis bevat geen ballaststoffen en remt de darmwerking, heeft een totaal verstoorde natrium/kalium verhouding (261/275). Een goede verhouding is weinig natrium en veel kalium. Natrium houdt vocht vast en kalium scheidt het uit. Bij banaan ligt deze verhouding op 1/382. Makreel en andere vissoorten bevatten bepaalde hoeveelheden omega 3-vetzuren en daar worden bijzondere eigenschappen aan toegeschreven, maar een echt bewijs is nooit geleverd. Bovendien komen omega 3-vetzuren voor in verschillende oliën waarmee sauzen en gerechten worden bereid zoals lijnzaad-, koolzaad-, walnoot- en sojaolie. Ook lijnzaad, chiazaad en hennepzaad zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Het is jammer dat de consument misleid wordt en dat de overheid niets of te weinig doet aan objectieve voorlichting.

2023 was wereldwijd het warmste jaar
De klimaatopwarming zet zich met rasse schreden voort. 2023 was wereldwijd het warmste jaar ooit met een gemiddelde verhoging van 1,48° C. Men vermoedt dat het dit jaar minstens even warm zal worden. De moderne levenswijze is de belangrijkste oorzaak. Windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s remmen de klimaatopwarming af, maar dat is onvoldoende omdat er zoveel boosdoeners zijn. Het lijkt bijzonder moeilijk om drastische maatregelen te nemen en toch kan het niet anders. We moeten anders leren denken zodat we anders handelen. Minder of geen vlees eten heeft een directe positieve invloed op het klimaat door een beperking van stikstofuitstoot, maar dan komen de boeren op straat en dreigen de supermarkten met het ontslaan van personeel. Politici durven geen doeltreffende beslissingen te nemen, want dan geraken ze niet meer verkozen. Toch moet er dringend iets gebeuren, maar wat? Alleen een bewustwordingsproces kan leiden tot een mentaliteitsverandering. De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg ijvert al 36 jaar voor een andere voeding- en levenswijze, meer respect voor de dierenrechten en het milieu. Het hangt allemaal samen, een totale benadering is doorslaggevend. Toch is het niet zo moeilijk om van mentaliteit te veranderen. Het is gemakkelijker om vanuit eigen beweging te veranderen in plaats van dat het ons wordt opgelegd.

Komt er een derde wereldoorlog?
Volgens sommige militaire experts in Duitsland is het niet uitgesloten dat er een derde wereldoorlog komt. Poetin, het verlegen jongetje uit Sint-Petersburg met het schaamrood op de wangen, lijdt al gedurende zijn hele leven aan achtervolgingswaanzin en heeft de indruk dat heel de wereld tegen hem is. Anderzijds is hij oorlogsmoe, oorlog voeren kost veel geld en de morele prijs is bijzonder zwaar door de vele gesneuvelde soldaten en vele oorlogswezen. Poetin in niet uit op een bijkomende oorlog, de sancties wegen zwaar, vooral het niet mogen leveren van olie en gas aan het Westen is een flinke streep door zijn rekening. Neen, er komt geen derde oorlog, bovendien is de Nato driemaal sterker dan het Russische leger. Het Westen gaat wel meer investeren op defensie en dat is jammer. Zo vloeit er minder geld naar sociale, culturele en milieuprojecten.

Werk mee aan een betere wereld
Volg een opleiding of een open cursus aan een van de vier scholen van de Europese Academie, zo werkt u aan een betere wereld. Studeren aan de Europese Academie is een vorm van ontspanning, vloeit de kennis spontaan naar het brein. Door aan uzelf te werken, wordt u een ander mens, leert u anders denken en handelen en dat heeft invloed op uw gezin en indirect op de samenleving en het milieu. Gezonde voeding is zo belangrijk, volg daarom de opleiding Voedingsconsulent. Een eenjarige opleiding waarin u leert wat echt voedsel is en waarbij u leert anderen te begeleiden met voedingsproblemen. De supermarktvoeding met zijn E-nummers biedt niet de kwaliteit die een mens nodig heeft om zijn gezondheid te handhaven. Dit voedsel zit maanden tot jaren opgesloten in de verpakking en mist versheid. De vervaldatum toont alleen aan dat het moment van bederf nog net niet is overschreven. De opleidingen Natuurgeneeskundig therapeut, Fytotherapeut, Aromatherapeut en Apitherapeut zijn compacte opleidingen van hoge kwaliteit. De topopleiding Herborist doet het nog steeds uitstekend met een dagopleiding in Genk (L) en een avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht. Kruiden plukken, drogen, bewaren en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen blijft fascinerend. Een opleiding waar u rustig, stressbestendig en gelukkig van wordt. De Europese Academie is een vzw, dus een Vereniging Zonder Winstoogmerk, daarom worden al onze opleidingen tegen kostprijs aangeboden. Door de sterke stijging van de prijzen, zijn we helaas verplicht om ons lesgeld lichtjes aan te passen. Raadpleeg www.europeseacademie.be