Broccoli heeft de laatste decennia een vaste plaats in de keuken veroverd en is uitgegroeid tot een populaire groente. Ze is supergezond en geniet in wetenschappelijke kringen veel aandacht. Wat maakt broccoli zo bijzonder? Heel eenvoudig, het is een bloem en bloemen zijn al eeuwenlang de beste kruiden. Bloemen zijn bijzonder fijn van structuur en nemen grote hoeveelheden licht op en zijn daardoor rijk aan lichtenergie. De planten bloeien met gele en witte bloemetjes. Elke plant vormt tussen de honderd en vierhonderd bloemen en elke bloem heeft vier kelkblaadjes en vier kroonblaadjes die kruisgewijs tegenover elkaar staan. De bloem gaat over in een vrucht. De broccoli is een soort groene bloemkool die uit honderden kleine vruchtjes bestaat. Het is een groente die heel dicht bij het fruit staat. Er is zomerbroccoli en winterbroccoli.

 

Een rijkdom aan inhoudsstoffen

Broccoli stampt af van de wilde kolen die nu nog in het Middellandse Zeegebied groeien. Broccoli behoort tot de familie van de kruisbloemigen en tot het geslacht Brassica waartoe ook de kolen, rapen en mosterd behoren. Broccoli vormt een stronk met bladeren die in de hoofdknop eindigt in dicht op elkaar staande bloemknopjes, maar vaak vormen de planten veel okselscheuten die elk in een bloemstengel eindigen. De kleur van de gesloten bloemknoppen is meestal groen, maar kan ook paars, roodachtig, geel of roomwit zijn. Broccoli is een ideaal gewas voor onze gematigde regio, maar kan niet goed tegen hoge zomertemperatuur. Broccoli is rijk aan kalium en dat is gunstig bij hoge bloeddruk en bevat redelijk veel calcium, fosfor en magnesium, de bouwstenen van de botten. Het is een goede bron van ijzer en vooral van vitamine A en levert verder de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7 en vooral bijzonder veel vitamine C. namelijk 110 mg, dat is het dubbele van citroen. Verder bevat broccoli caroteen, vitamine K, foliumzuur, jodium, zink, koper, mangaan en chroom.

 

Kankerremmende werking

Tijdens de vertering van broccoli wordt er een zwavelhoudende verbinding in contact gebracht met het enzym myrosinase. Hierbij komen hoog reactieve verbindingen vrij, die isothiocyanaten worden genoemd. Daarnaast bevat broccoli sulforafaan, een stof die tot de groep van de indolen wordt gerekend en waarvan men weet dat ze een kankerrem-mende werking hebben. Recent onderzoek toont aan dat deze verbindingen de celgroei afremmen, voornamelijk in oestrogeengevoelige borstcellen. Verder verhoogt het gehalte aan een oestrogeen meteen een beschermende werking tegen kanker. Er werd aangetoond dat indol-3-carbinol de migratie van kankercellen naar andere lichaamscellen onderdrukt, zegt Dr. Ir. Eric De Maerteleire. Dat betekent dat broccoli de kans op metastase verkleint. Broccoli heeft eveneens een kankerremmende werking bij prostaatkanker, darmkanker, longkanker en vermoedelijk bij nog vele andere kanker-soorten. Dat geldt niet alleen voor broccoli maar voor alle koolsoorten. Binnen een gezonde voeding en levenswijze speelt broccoli een belangrijke rol in de preventie tegen kanker. Broccoli neemt naast een groot aantal andere voedingsmiddelen een plaats in bij een dieet tegen kanker. Een voedingstherapie kan de reguliere behandeling niet vervangen, maar het genezingsproces wel ondersteunen.

 

Positieve ontwikkelingen

Het is verheugend vast te stellen dat wetenschappers zich open stellen voor wat in de complementaire zorg al decennialang bekend was en werd toegepast. Plinius de oudere, een Romeinse arts heeft al een gedetailleerde beschrijving van broccoli gegeven en deze groente aanbevolen. Wat vroeger langs intuïtieve weg of door organoleptisch of zintuiglijk onderzoek werd vastgesteld, wordt nu door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Zo zijn er sinds 2000 wereldwijd meer dan 35.000 onderzoeken op kruiden uitgevoerd en gerapporteerd. Men komt steeds meer tot de overtuiging dat de complementaire zorg veel heeft te bieden. Aan de andere kant komt er veel kritiek op de reguliere geneeskunde omdat er te veel antibiotica wordt voorgeschreven, te veel onderzoeken worden uitgevoerd of dat de geneeskunde te technisch is geworden en steeds verder van de patiënt is verwijderd. In de natuurgeneeskunde zegt men ‘behandel de zieke in plaats van de ziekte’, dat betekent niet dat de ‘ziekte’ wordt verwaarloosd, maar wel dat de ‘zieke’ het uitgangspunt is. De natuurgeneeskunde is een totaal concept waarbij voeding en levenswijze betrokken zijn. De patiënt wordt opnieuw op de rails gezet en leidt een totaal ander leven waardoor de kans om te hervallen gering is.

 

Complementaire zorg

Uiteraard kan de natuurgeneeskunde de reguliere geneeskunde niet vervangen, dat is trouwens niet de bedoeling. Er zullen altijd mensen zijn die medische hulp nodig hebben. Bovendien zijn levensbedreigende ziektes alleen al door tijdsdruk enkel via de reguliere geneeskunde te behandelen. Natuurgeneeskunde is een onderdeel van de complementaire zorg en complementair betekent ‘aanvullend’ op de reguliere geneeskunde. De huisarts neemt in de gezondheidszorg een centrale plaats in en verwijst een groot aantal patiënten door naar de gespecialiseerde geneeskunde, terwijl er patiënten zijn die kiezen voor complementaire zorg. De complementaire zorg wordt steeds meer door de reguliere gezondheidszorg gewaardeerd en dat geldt in heel de EU. Het is juridisch duidelijk geworden waar de scheidingslijn ligt. De wet op het uitoefenen van de geneeskunde beschermt de voorbehouden handelingen. Binnen de complementaire zorg wordt uitsluitend gebruik gemaakt van niet voorbehouden handelen, die ‘vrije handelingen’ worden genoemd. Een groot aantal van deze vrije handelingen valt onder ‘welzijn’.

 

Gezondheidstherapeut

Al bijna dertig jaar biedt de Europese Academie in haar scholen in Antwerpen, Gent en Maastricht een opleiding aan tot Gezondheidstherapeut. Een Gezondheidstherapeut is een beoefenaar van de moderne natuurgeneeskunde die enerzijds steunt op modern medisch onderzoek en anderzijds teruggaat naar de basisprincipes van Hippocrates en Galenus. De grote waarde van deze opleiding ligt in de persoonlijkheidsanalyse. Door eerst de persoonlijkheid van de patiënt te doorgronden, kan men een verband leggen tussen persoonlijkheid en ziekte en wordt er een individueel behandelingsplan opgesteld. Een originele aanpak die eigen is aan de Europese Academie. De opleiding voldoet aan de PLATO-eindtermen, een kwalificatiesysteem dat vanaf 2017 in Nederland inwerking treedt.