Ontzettend veel mensen, zowel mannen als vrouwen, lopen rond met een vreselijk opgezette buik vol darmgassen. Bij overschakeling op gezonde voeding of na een succesvolle afslankingskuur blijft de buik dik en dat vraagt om uitleg. Een opgezette buik ontstaat door gisting van suikers (koolhydraten) of door rotting van eiwit. In beide gevallen ontstaan er gassen in de darmen die zich uitzetten. Dit heeft te maken met slechte voedselcombinaties, voedingsmiddelen waarvoor men intolerant is of die men niet goed verdraagt. Gluten- en lactose-intolerantie zijn de meest voorkomende vormen. Men hoeft niet altijd intolerant te zijn. Vaak gaat het om een overgevoeligheid, een minder goede vertering of een slechte opname van het voedsel (absorptie) die voor de nodige gassen zorgen. Bij glutenintolerantie leidt men meestal aan coeliakie, wat een vervelende darmaandoening is. Men verdraagt geen gluten uit granen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Gluten is een eiwitfractie dat coeliakiepatiënten niet kunnen afbreken en dan overgaat in rotting. De darm-slijmvliezen worden aangetast en op langere termijn worden de darmvlokken beschadigd. Men heeft een opgezette buik, aanhoudend diarree, buikpijn, overgeven, verminderde eetlust enz. Bij lactose-intolerantie kan men de melksuikers niet afbreken en ontstaat er gisting, opgezette buik, diarree enz. In beide gevallen gaat het om een duidelijk ziektebeeld dat klinisch kan vastgesteld worden. Men spreekt tegenwoordig over fructose-intolerantie of een overgevoeligheid voor suikers. Dat kan zowel voor natuurlijke suikers uit vruchten of honing zijn, maar vooral door toegevoegde suikers (industriesuiker). Los van fructose-intolerantie zijn de toegevoegde suikers de belangrijkste oorzaak van een opgezette buik. Aan haast alle voedingsproducten, frisdrank en genotsmiddelen voegt men suikers toe.

 

Overgevoeligheid

Het grote probleem ligt bij een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen zonder dat men dit direct merkt of tot ernstige complicaties leidt. Deze overgevoe-ligheid voor gezonde voedingsmiddelen heeft verschillende oorzaken. Vaak gaat het om stress waardoor het verteringsstelsel onder druk staat, aantasting van het verteringsstelsel door jarenlange slechte voeding of een verstoorde darmflora. Het is niet zo eenvoudig om dit vast te stellen, maar het kan wel de oorzaak of medeoorzaak zijn van een opgezette buik. Er zijn mensen die last hebben van tomaten als ze die samen eten met aardappelen, brood of deegwaren, maar ze hebben er geen last van als ze tomaten eten met groente of bij een salade. De tomaat is een lichtzure vrucht en laat zich minder goed combineren met zetmeelrijke voedingsmiddelen. Personen met een sterk verteringsstelsel hebben daar geen last van. Peulvruchten en daarmee bedoelen we de vruchten zoals erwten, bonen, linzen enz. zijn voor iedereen zwaar verteerbaar en zorgen voor een opgezette buik en winderigheid. De peulen, zoals prinsessenboontjes, snijboontjes enz. zijn groenten en goed verteerbaar. Ui, zowel rauw als gekookt wordt niet door iedereen goed verdragen. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van mosterdzuur. Sommige personen reageren daar vrij snel op met darmkrampen en diarree. Plantaardige olie is zeer gezond en toch zijn er mensen die er overgevoelig voor zijn wat aanleiding geeft tot diarree of een niet gebonden stoelgang. Het probleem ligt niet in de gezonde voedingsmiddelen, maar in het overgevoelig en vaak vervuild verteringsstelsel. Schakel voedingsmiddelen uit die u niet goed kunt verdragen of waarvoor u intolerant bent. Na een jaar kan men ze meestal wel goed verdragen omdat het darmstelsel zich hersteld heeft.

 

Voedselcombinaties

Het is aan te raden om na te gaan voor welke voedingsmiddelen men overgevoelig is. Door deze uit het voedingspatroon te bannen, verloopt de vertering meestal goed en zwelt de buik niet direct op. De goede voedselcombinaties toepassen is het allerbelangrijkste. Zetmeelhoudende voedingsmiddelen laten zich goed combineren met vet (olie, mayonaise, boter, margarine, slagroom). Vet gaat uitstekend samen met zure voeding zoals azijn of citroensap in een oliesausje of mayonaise, slagroom bij fruit enz. Zure voedingsmiddelen met suikerrijk voedsel is een uitstekende combinatie omdat het zuur de suiker belet te gisten zoals honing of banaan in yoghurt. De slechte combinaties veroorzaken een opgezette buik zoals eiwitrijk voedsel met zetmeelrijk voedsel zoals brood met kaas, vlees met aardappelen, brood of deegwaren. Suikerrijke voeding met zetmeel is een veel voorkomende slechte voedselcombinatie zoals zoetbeleg op brood, chocolade en gebak. Eiwit met suiker en eiwit met vet zijn slechte voedselcombinaties die in voedingsproducten vrij veel voorkomen en een negatieve invloed hebben op het lichaamsgewicht. Zure voedingsmiddelen, samen met aardappelen, granen of deegwaren zijn een slechte voedselcombinatie. Naast de overgevoeligheid zijn slechte voedselcombinaties de belangrijkste oorzaak van een opgezette buik.

 

Voedingsproducten

Omdat veel mensen zich uitsluitend of overwegend voeden met voedingsproducten, dus verpakte en verwerkte voeding, is het te begrijpen dat een opgezette buik veel voorkomt. De voedingsindustrie houdt geen rekening met voedselcombinaties, maakt gebruik van voedingsadditieven en bewerkt het mechanisch en thermisch zodat het moeilijk verteerbaar is. Verteren is een enzymatisch proces en enzymen worden door warmte gedood. Eet zoveel mogelijk voedsel dat u zelf bereidt uit verse voedingsmiddelen en beperk het gebruik van voedingsproducten. Bier kent een sterk gistende werking en veroorzaakt de bekende ‘bierbuik’. Sprankelend mineraalwater heeft geen invloed op darmgassen omdat het koolzuur zich in de maag in zuurstof omzet en de maaginhoud hiermee verrijkt. Sprankelend mineraal water kent geen enkel nadeel, het houdt het water langer fris en zorgt voor een aangenaam mondgevoel.

 

Winderigheid

In de darmen vormen zich gassen die zich opstapelen waardoor de buik uitzet. Vaak drukken de darmen tegen het middenrif waardoor men kortademig wordt of men kan zich moeilijk bukken omdat de buik in de weg zit. In het beste geval ontsnappen de gassen wat winderigheid wordt genoemd en dat zorgt voor een bevrijdend gevoel. Een onaangename geur wijst op rotting door eiwitresten. Niet ruikend gas wijst op gisting van koolhydraat. Gesloten winden ontstaan door een opstapeling van gassen die niet vrijkomen en dat zorgt eventueel voor darmkrampen of een blijvend opgezette buik. Een efficiënt middel is een eenvoudige kruidenthee die samengesteld is uit gelijke delen venkel, kummel en anijs. Deze drie zaadjes verdrijven de winden en worden daarom in de volkmond ‘platte-buik-thee’ genoemd. Meng de drie zaadjes door elkaar en gebruik van dit mengsel een koffielepeltje zaadjes per kopje, overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken, laten afkoelen tot lichaamtemperatuur en drink hiervan 3 kopjes per dag, los van de maaltijd. Buikspieroefeningen zijn aan te raden omdat bij een uitgezette buik de spieren verzwakken. Dagelijkse beweging zorgt voor een betere darmperistaltiek en voor een regelmatige ontlasting.