Hoewel de winter, wegens de opwarming van de aarde, haast onopgemerkt is voorbijgegaan, kijken veel mensen toch uit naar de lente, naar de bloesems en het langzaam groen worden van het landschap. De wisseling van de seizoenen heeft een grote invloed op ons biologisch leven. De winter, met zijn lange donkere dagen, doet alles trager verlopen. We leven meer binnenshuis, bewegen opvallend minder, eten gemakkelijk zwaardere voeding om ons tegen de gure winter te beschermen. Gedurende de winter is de werking van het lichaam naar binnengericht en houden we alles vast. De lente kent een tegengestelde werking, alles opent zich zoals de botten aan de bomen. Overal ziet men nieuw leven ontstaan. De lente is naar buitengericht, zet alles in beweging, vandaar dat veel vrouwen met gedrevenheid aan de lentepoets of de grote schoonmaak beginnen of de tuin opruimen.

 

Lentemoeheid

Tijdens de winter stapelen er zich in ons lichaam veel gifstoffen op in de vorm van homotoxines. Het gaat om afvalstoffen van de vertering die zich in de darmen ophopen, afvalstoffen uit de stofwisseling die zich in het bloed en het extracellulaire vocht bevinden of die zich in het vetweefsel hebben opgeslagen. Het extracellulaire vocht is het milieu waarin de cellen zich bevinden. Het bloed en het extracellulaire vocht kan alleen gereinigd worden door de dikke darm op te ruimen. Daar ligt de bron van alle vervuiling. In de lente probeert het lichaam zich spontaan van deze gifstoffen te ontdoen. Een groot aantal mensen merkt daar niets van, maar sommigen wel. Zij voelen zich extreem moe, futloos, prikkelbaar met depressieve neigingen en een te warm gevoel. Men noemt dit lentemoeheid. Avondmensen hebben daar meer last van. In tegenstelling toch de ochtendmensen ontgiften zij trager, heel het jaar door. Het duurt enkele uren en na wat beweging, nadat zij aan de slag gaan, maar hoe later, des te fitter ze worden.

 

Detox als vastenkuur

Detox is de afkorting van detoxificatie of ontgiften. Omdat men te traag ontgift is het zinvol om daar extra aandacht aan te besteden. Er bestaan heel wat middelen om het natuurlijke reinigingsproces te stimuleren. Iedereen, zowel ochtend- als avondmensen, hebben er voordeel bij om in het begin van de lente een detoxkuur te ondergaan. Dat kan op een milde of een intensieve wijze gebeuren. De meest drastische vorm is een vastenkuur van drie weken, d.w.z. dat men gedurende drie weken geen voedsel gebruikt en zich beperkt tot 1 liter kruidenthee en 1 liter water. Een vastenkuur mag alleen onder toezicht en begeleiding worden uitgevoerd. Dit kan in een gespecialiseerd kuurhuis of onder begeleiding van een ervaren complementaire therapeut. Een vastenkuur wordt altijd ingeleid door het drinken van een zekere hoeveelheid water waarin natrium- of magnesiumsulfaat is opgelost. Dit ledigt de darmen en zorgt er voor dat er een omgekeerde werking optreedt. De darmen nemen niets meer op, maar scheiden alleen gifstoffen uit, m.a.w. de darm kent tijdelijk een omgekeerde werking.

 

Kleikuur

De meeste mensen geven de voorkeur aan een eenvoudige reinigingskuur die men zelf, zonder veel problemen, kan toepassen. Het zijn milde kuren die niet vergelijkbaar zijn met een vastenkuur of een hoge darmreiniging (colon hydrotherapie). Klei koopt men in een natuurvoedingswinkel, de kleur speelt geen rol en de voorkeur gaat uit naar de grovere soort. De extra fijne klei wordt gebruikt voor gezichtsmaskers. De grove klei heeft een grotere zuigkracht. Het gebruik is vrij eenvoudig.

  • Neem één koffielepeltje kleipoeder en los dat op in een glas lauw of koud water.
  • Een te grote hoeveelheid klei werkt darmverstoppend.
  • Drink het kleiwater in de ochtend of voor het slapen gaan, los van de maaltijd.
  • Vermijd vetrijke voeding, zowel direct voor als na het innemen van het kleiwater.
  • Als u medicijnen gebruikt, neem het dan niet samen of te kort achter elkaar.

 

Doe een kuur van minimaal drie dagen, maar liefst een hele week. Na een onderbreking van enkele dagen kan de kuur herhaald worden. Voor mensen met traag werkende darmen of darmverstopping is het goed om gedurende het hele jaar regelmatig eens een kleikuur te doen. U reinigt niet uw darmen, maar u activeert ze tegelijkertijd.

 

Oliekuur

Oliekuur wordt gebruikt bij hardnekkige darmverstopping. Darmverstopping is immers een belangrijke oorzaak van vervuiling. Los een eetlepel olijfolie op in een glas lauw water en drink dat in de ochtend op de nuchtere maag en ’s avonds voor het slapen gaan. Water en olie vermengen zich niet, maar maken het drinken aangenamer. De olie maakt de darminhoud zachter en werkt als glijmiddel. Bij een acute darmverstopping is een eenmalige kuur voldoende. Als reinigingskuur wordt het gedurende meerdere dagen toegepast tot er een normale en regelmatige ontlasting is. Bij diarree wordt de kuur onderbroken. Dan is een kuur met bosbessensap aan te raden.

 

Sapkuur

Een sapkuur is een eenvoudige en gemakkelijk toe te passen milde reinigingskuur, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van vloeibaar voedsel in de vorm van sap of smoothies. De hoeveelheid blijft beperkt tot 1 liter sap/smoothies en 1 liter water en/of kruidenthee. Een sapkuur is niet geschikt voor mensen die nierproblemen hebben omwille van het hoge gehalte aan kalium. De voorkeur gaat uit naar vers geperst sap, hoewel in de natuurvoedingswinkel sap van biologische kwaliteit verkrijgbaar is. Meng nooit fruit- en groentesap onder elkaar. Fruit (vruchten) heeft een totaal andere samenstelling dan groente. Verdeel het sap over de dag en drink zeven glazen van 150 cc. Sap wordt verkregen door het persen van fruit of groente, terwijl een smoothie gemixt wordt, dus fijn gepureerd. Door het hoge kaliumgehalte ontstaat er een vrije krachtige vochtafdrijving. Zowel sap als smoothies zijn rijk aan vitamine C en hebben een sterk reinigende en ontgiftende werking. Een kuur duurt 5 à 7 dagen. Alle soorten fruit komen in aanmerking. Sinaasappel- en appelsap worden het meest gebruikt. Bij groente ligt het iets moeilijker omdat de smaakstoffen krachtiger zijn. Men vertrekt vanuit een basissap van tomaten of wortelen waaraan men een of meerdere groentesappen toevoegt. Groene smoothies krijgen steeds meer aandacht omwille van hun hooggehalte aan chlorofyl. Recent onderzoek heeft naast een sterk reinigende werking ook talrijke andere gunstige voordelen vastgesteld, zoals een verhoogde opname van magnesium, houdt het bloed alkalisch, versterkt de pancreas, stimuleert de immuniteit enz .

 

Omkadering

Tijdens een reinigingskuur is het belangrijk om 3 à 4 kopjes reinigende kruidenthee te drinken. Brandnetel is het meest aangewezen kruid. Als men weinig of niet zweet is het aan te raden een kruidenthee te drinken van goudsbloem, vlierbloesem of lindebloesem. Ontgiften gaat altijd samen met voldoende zweten. Dagelijkse beweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen of joggen is absoluut nodig om het zweten te bevorderen en de doorbloeding en de darmwerking te stimuleren. Tweemaal per dag douchen of af te wisselen met een warm ligbad is aan te raden. Sauna is eveneens aan te bevelen. Zonder omkadering blijft het effect beperkt. Zorg bovendien voor een positieve instelling, want u reinigt niet alleen uw lichaam, maar ook uw geest. Een verhoogde prikkelbaarheid tijdens het reinigen is een normale reactie. Wie goed gereinigd is, voelt zich achteraf helder van geest en emotioneel stabiel. In principe kan men zich gedurende heel de zomer reinigen, maar in de lente heeft men het grote voordeel dat het lichaam het zelfreinigend mechanisme extra activeert.