• Zonder water is er geen leven mogelijk, zoals op de maan of in een woestijn. Water is een onmisbare substantie dat nauw verbonden is met alle levende wezens. Als het water in vruchten of groenten afneemt, treedt bederf op. Water is een bindmiddel dat binnen een levensorganisme ervoor zorgt dat alle substanties met elkaar verbonden worden. Water is ook een oplosmiddel dat het mogelijk maakt om bepaalde stoffen uit hun concentratie te halen waardoor ze beter opneembaar zijn. Water is ook een reinigingsmiddel om gifstoffen te verdrijven. Water is belangrijk om onze gezondheid in stand te houden.

Waarom moeten we veel water drinken?
Ons lichaam bestaat voor een groot deel, ongeveer 78%, uit water. Bij een baby ligt dat percentage nog hoger terwijl bij het ouder worden de hoeveelheid water afneemt. Ouder worden is immers een uitdrogingsproces. De waterhuishouding heeft als taak ervoor te zorgen dat er dagelijks evenveel water wordt uitgescheiden als aangevoerd. Het gaat over ongeveer 2 liter water waarbij aanvoer en uitscheiding elkaar in evenwicht houden. We ademen een deel van het vocht uit, we zweten en plassen regelmatig terwijl een deel het water via de feces wordt afgevoerd en de fysieke processen eveneens water verbruiken. De waterhuishouding toont aan dat we ons lichaam voortdurend moeten voorzien van water om homotoxines of lichaamseigen gifstoffen op te lossen, te verdunnen en uit te scheiden via de uitscheidingsorganen. Water speelt immers een belangrijke rol in het reinigingsproces. Als de homotoxines een te groot volume aannemen, geraakt het lichaam vergiftigd. Om dat te voorkomen treden er veiligheidsmechanismen in werking zoals het extra vasthouden van vocht zodat de concentratie van het gif afneemt of door aanmaak van meer vet waarin de homotoxines veilig worden opgeslagen. In beide gevallen neemt het lichaamsgewicht toe en dat is niet wenselijk.

Helpt water drinken om te ontgiften?
Voldoende water drinken heeft een ontgiftende werking, maar er is heel wat misverstand rond het drinken van water. Over de hoeveel water dat men per dag moet drinken, bestaat veel onenigheid. Wie veel waterrijke voeding eet zoals fruit en groenten of iedere middag of ’s avonds een kop soep eet, krijgt meer dan voldoende vocht binnen. Wie gezond eet, heeft minder gifstoffen door te spoelen. Er zijn dus geen vaste, maar individuele regels die men spontaan aanvoelt. Luisteren naar uw lichaam is erg belangrijk. Er zijn mensen die snel dorst hebben en veel drinken, terwijl anderen nauwelijks een dorstgevoel kennen. Een goede waterhuishouding is de basis van een goede gezondheid. Zij die veel koffiedrinken of op stap gaan, drinken grote hoeveelheden alcoholische dranken. Dat is uiteraard niet gezond. Te veel drinken is even schadelijk als te weinig drinken.

Mag het ook iets anders zijn?
Bronwater, ook flessenwater genoemd, is het meest aangewezen. Vooral mineraalarm water verdient de voorkeur, omdat de mineralen in water inactief zijn en daardoor belastend zijn. Er is geen verschil in kwaliteit tussen bruis- of platwater. Bruiswater blijft iets langer vers. Het gaat om een persoonlijke voorkeur. Er wordt beweerd dat kraanwater even goed is, maar we beschikken niet over gegevens in verband met reststoffen of andere stoffen. Koffie of zwarte thee levert eveneens water, maar ook cafeïne en doet de bloeddruk stijgen en belast het zenuwstelsel. Frisdrank is af te raden wegens het groot aantal E-nummers en zoetstoffen. Versgeperst vruchtensap of sap van gelijkaardige kwaliteit bevat veel water en levert gezonde suiker, vitamine en mineralen. Drink geen sap dat gemaakt is uit concentraat. Een zelf bereide kruidenthee is uiteraard ideaal omdat u naast het water ook nog genezende inhoudsstoffen binnen krijgt. Als u de gewoonte hebt dagelijks kruidenthee te drinken, wissel dan regelmatig van kruid om gewenning te voorkomen. Een kruidenthee kunt u zoeten en de werking versterken door er een lepeltje honing aan toe te voegen. Honing is rijk aan natuurlijke suikers, werkt zenuwversterkend, ontstekingsremmend en rustgevend. Honing is een uitstekend middel tegen stress en slapeloosheid. Kies een honing die uw voorkeur geniet. Acaciahoning is erg vloeibaar en lost zich gemakkelijk op. Vermijd het gebruik van toegevoegde suiker, dat werkt suikerverslaving in de hand. Toegevoegde suiker is 100% suiker en is nadelig wegens het gebrek aan begeleidende stoffen. Het massaal gebruik van toegevoegde suiker ligt aan de basis van talrijke ziekten en de sterke toename van suikerziekte. Ieder geïsoleerde stof is schadelijk omdat ze uit een organische structuur is gehaald.

Moet het anderhalve liter zijn?
‘Drink iedere dag anderhalve liter water’ is een bekende slogan die niet letterlijk mag opgevat worden. De behoefte aan water (vocht) wordt door veel factoren bepaald. Er zijn mensen die van constitutie uit een grotere behoefte hebben aan vocht, dat is meestal genetisch bepaald. Veel hangt af van de voeding- en levenswijze. Wie veel sport, ademt krachtig en zweet veel en scheidt veel vocht uit dat weer aangevuld moet worden. Wie veel waterrijk voedsel gebruikt zoals fruit, bessen, watervruchten, groenten, melk, yoghurt en melkproducten krijgt via zijn voeding veel vocht binnen en heeft daardoor minder behoefte om veel te drinken. Zij die veel voedingsproducten of kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt eten, krijgen ontzettend veel E-nummers binnen zoals gemodificeerd zetmeel, bewaarmiddelen, smaak-, kleur- en geurstoffen en hebben heel wat door te spoelen. Dat geldt ook als u genoodzaakt bent om medicijnen te slikken. Water is een goed reinigingsmiddel, maar een kruidenthee werkt beter. Brandnetel, vlierbloesem, lindebloesem, berkenblad en guldenroede zijn reinigende kruiden.

Is warm water beter dan koud water?
Bij een kruidenthee of soep gebruiken we warm water, het opdrinken van warm water heeft geen extra voor- of nadeel. Alles wat in ons lichaam terechtkomt, wordt opgewarmd of afgekoeld op lichaamstemperatuur, dus circa 37°C. Als we té koud drinken, kan dat voor een shock zorgen en dat is nooit goed. Warme drank laten we afkoelen tot 39 à 40 C° anders verbranden we de lippen, de tong en de mondslijmvliezen. Bij een kruidenthee heeft warm water het voordeel dat de inhoudsstoffen van de kruiden sneller en volledig worden vrijgegeven. Het maakt geen verschil of u koud of warm drinkt, maar hoedt u voor extreem warm of koud.

Is gefilterd water beter dan kraanwater?
Er wordt alom beweerd dat kraanwater gezond en van hoge kwaliteit is, maar we hebben daar geen gegevens over. We missen de juiste samenstelling van kraanwater. Soms heeft het wel een geurtje of kan er kalk in zitten dat belastend is voor de nieren. Een goede waterfilter haalt alles uit het water zodat er puur zuiver water ontstaat. Daar kan niemand iets tegen hebben, alleen is een goede waterfilter duur en moet de filter regelmatig vervangen worden anders vervuilt u het water. Kraanwater of flessenwater, het maakt niet zoveel uit als u over gezonde nieren beschikt. Flessenwater met een hoog gehalte aan mineralen is belastend voor de nieren. Kijk altijd naar de reststof op het etiket. Als die laag is, zit u goed. Spa is een goed bronwater dat u als referentie kunt gebruiken om andere merken te vergelijken.

Wat is het verschil tussen mineraalwater en bronwater?
Er is geen verschil tussen mineraalwater en bronwater. Mineraalwater is eerder een oude benaming vanuit de tijd toen men nog dacht dat de mineralen uit water een bijdrage leverden aan de mineraalhuishouding. Tegenwoordig weet men dat alleen mineralen uit voedingsmiddelen actieve mineralen zijn. De mineralen vallen onder droogrest en die staat op het etiket vermeld. Spawater staat bekend als een mineraalarm water en is daardoor van goede kwaliteit. Er zijn flessenwaters met een hoog gehalte aan droogrest en die worden afgeraden voor nierpatiënten. Spawater komt uit de Hoge venen, het is een 40 meter dikke natuurlijke filter waardoor het water traag sijpelt voor het wordt opgepompt.

Moet men voor-, na of tijdens het eten drinken?
Het is een veel voorkomend misverstand dat men niet voor, tijdens of onmiddellijk na het eten mag drinken. Waterrijk voedsel verteert beter dan te droog voedsel. Het gebruik van sauzen heeft juist als doel meer vocht aan het voedsel toe te voegen. Als u voor het eten drinkt, vloeit dit via de maagstraat vrij snel weg en heeft dit geen invloed op de vertering. De zuurgraad van de maag wordt bepaald door het gehalte aan eiwit in het voedsel. Bij een eiwitrijke maaltijd is er meer maagzuur nodig dan bij een eiwitarme voeding. In principe drinkt u als u daar behoefte aan hebt. Het lichaam stuurt de nodige signalen uit. Afhankelijk van de samenstelling van het maaltijd is er al dan niet behoefte om tijdens het eten te drinken. Bij een broodmaaltijd gaat u meer drinken terwijl u bij een fruitontbijt daar geen behoefte aan hebt. Er is maar één belangrijke regel, ‘Drink als u dorst hebt!’ Mensen die extra weinig drinken, doen er goed aan om bewust meer te drinken, dat is goed voor de nieren en de blaas en voor de gezondheid in het algemeen.

Voeding is belangrijk
We eten drie keer per dag of duizend keer per jaar. Als we gezond eten, houden we ziekten op afstand, voelen we ons optimaal en kunnen erg veel aan. Maak een onderscheid tussen een ‘voedingsmiddel’ en een ‘voedingsproduct’. Een voedingsmiddel groeit in de tuin, op het veld of in de boomgaard. Een voedingsproduct wordt in een fabriek bereid en in een kleurrijke verpakking te koop aangeboden. Voedingsproducten hebben een vervaldatum, dat is de grens waarop de fabrikant niet meer kan garanderen dat er geen bederf optreedt. Voedingsmiddelen zijn vers, bevatten nog levenskracht en zijn rijk aan energie. Wie zich uitsluitend met voedingsproducten voedt, heeft een gemis aan energie, voelt zich moe en uitgeput. Om een beter inzicht te krijgen in gezonde voeding raden we u aan om eens de eenjarige opleiding Voedingsconsulent te volgen, zowel uit persoonlijke interesse, maar ook om als hulpverlener de medemens te helpen.
Dagopleiding: in Genk op donderdag van 9.30 tot 16.15 uur.
Avondopleiding: in Antwerpen, Gent en Maastricht.
Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Opleiding Natuurgeneeskundige Therapieën
Maak kennis met een aantal bijzondere natuurgeneeskundige therapieën zoals Gemmotherapie, Acetotherapie, Apitherapie, Probiotica, Enzymtherapie, Actieve mineralen- en vitaminetherapie enz. Eenvoudig in toepassing, verrassend in werkzaamheid. Het is een praktijkgerichte opleiding terwijl alle aandacht gericht is op het therapeutisch handelen. Deze korte, maar compacte opleiding is voor iedereen bedoeld. U kunt deze therapieën in uw eigen gezin toepassen of als hulpverlener werkzaam bent. Een aanrader voor gevestigde therapeuten die hun mogelijkheden willen uitbreiden. Deze korte, maar doelgerichte opleiding wordt gegeven door Jan Margodt. Hij beschikt over een enorm kennis in de natuurgeneeskunde, fytotherapie en aromatherapie, maar is ook een uitzonderlijke goede docent die moeilijke kennis begrijpelijk bespreekt met bijbehorende praktijkvoorbeelden.

Leslocatie: Gent
Startdatum: 4 mei 2023
Einddatum: 22 juni
Informatie: www.europesecademie.be
Diploma: Beoefenaar natuurgeneeskundige therapieën
Lesgeld: 280 euro.
Inschrijving: online.

Biomagnetisme, genezende handen!
Iedereen heeft genezende handen omdat de mens één groot energieveld is. In ieder menselijke cel bevindt zich levenskracht of bio-energie. De hersenen vormen een groot energetisch verdeelcentrum dat via de zenuwbanen energie door heel het lichaam doet stromen. Deze overtollige energie wordt via de handen afgevoerd waardoor deze extra warm worden. Dit te veel aan energie kan overgedragen worden op de zenuwcentra van energiezwakke personen. De soepelheid van de handen en de spontane beweeglijkheid van de vingers zijn hierbij belangrijk. Tijdens deze open cursus leert u uw energie versterken en ‘instralen’ op zenuwcentra en ontvankelijke huidgebieden. Handig om in uw eigen gezin toe te passen of als hulpverlener de medemens behulpzaam te zijn. Tijdens mijn opleiding als natuurgeneeskundig therapeut in Duitsland werd er gezegd dat als niets meer helpt, men Bio-magnetisme kan inschakelen. Op zeker moment telefoneerde een moeder me met een doodziek kind dat trouwens een terminaal kankerpatiëntje was. Het kind kreeg geen voedsel meer binnen omdat de slokdarm helemaal ontstoken was. Ik heb toen biomagnetisme toegepast en tijdens de behandeling riep het kind, ‘Mama, het doet geen pijn meer!’. Zowel de moeder als ikzelf waren verrast van dit snelle resultaat. Achteraf vertelde de moeder dat haar zoontje thuiskwam en meteen de koelkast opende en begon te eten. Helaas is het kind aan kanker overleden. Ik heb in mijn praktijk vaak biomagnetisme met succes toegepast. Tijdens deze open cursus vertellen de cursisten over hun verassende resultaten. Ik herinner me nog dat een cursiste haar zieke hond had meegebracht en op aanraden van de medecursisten biomagnetisme toepaste. De hond viel meteen in slaap en ontwaakte als genezen na afloop van de les. Werken met energie is bijzonder boeiend. Er is dit academiejaar nog een open cursus voorzien in onze school in Genk, Reinpadstraat 9. Probeer er nog bij te zijn en ontdek uw eigen energetische mogelijkheden.

Lesdagen: Donderdag 20 en 27 april, donderdag 4, 11 en 25 mei en 1 juni en op zaterdag 3 en 10 juni. Er is een herhalingsles voorzien op 2 september waarop de cursisten hun ervaringen kunnen bespreken en om iedereen nog bij te sturen.
Lestijden: Avondlessen van 9.15 tot 22.00 uur. Op zaterdag van 9.30 tot 16.15 uur.
Lesgeld: 295 euro.
Inschrijving: online of via e-mail europeseacademie@skynet.be