Veel mensen hebben last van verteringsproblemen. Dat heeft enerzijds te maken met het slechte voedsel dat men gebruikt, maar ook met stress en emotionele aandoeningen. Het verteringsstelsel is een vrij lang systeem van mond tot anus. Ons voedsel legt een lange weg af en de kans op complicaties is vrij groot. Men staat er niet bij stil dat dit lange en ingewikkelde stelsel door een netwerk van zenuwen is omgeven. Bovendien wordt het verteringsstelsel gestuurd door de parasympathicus, d.w.z. dat het enkel in rusttoestand werkt. Een snelle hap tussen de stress door is absoluut niet aan te raden. Maagklachten worden bijna altijd in verband gebracht met stress of negatieve emoties, al wordt een maagzweer toegeschreven aan de aanwezigheid van de Helicobacter pylori, een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand kan leven in een zuur milieu. De stress doet de maagzuurproductie toenemen en verhoogt de overlevingskansen van deze bacterie. Een prikkelbaar darmsyndroom is een uitgesproken aan stress gerelateerde aandoening. Diarree of darmverstopping zijn niet los te koppelen van stress of negatieve emoties. Naast een gezonde voeding heeft ons verteringsstelsel een positieve instelling nodig. Verteringsproblemen kunnen alleen behandeld worden door op beide terreinen te werken want ze zijn met elkaar verbonden.

Medicijnen
In de reguliere geneeskunde worden verteringsproblemen behandeld met antibiotica tegen ontstekingen of door zuurremmers bij maagaandoeningen of slokdarmproblemen. Bij dergelijke medicinale behandelingen nemen de symptomen af wat voor een tijdelijke verlichting zorgt. Internationaal is er protest tegen het veelvuldig en langdurig gebruik van deze zware medicijnen omdat studies aantonen dat zij hun doel missen en het risico op ernstige aandoeningen als dementie, hart- en vaatziekten en osteoporose verhogen. Vaak veroorzaken zij een gebrek aan vitamine B12 wat tot bloedarmoede en neurologische problemen kan leiden. Bovendien veroorzaken zij misselijkheid, buikpijn en diarree en remmen ze het verzadigingsgevoel af waardoor de eetlust wordt aangewakkerd. Zuurremmers zorgen ervoor dat er zich ongewenste bacteriën in het maag-darmkanaal vestigen. Het microbioom in de darmen verandert daardoor ongunstig en dat wijst op verlaging van de immuniteit. Medicijnen zijn soms nodig, nuttig en onmisbaar, maar niet als men door aanpassing van het voedingspatroon en ingesteldheid het probleem zelf kan oplossen.

Opgezette buik
Iedereen met een opgezette buik heeft een slechte en onvolledige vertering. Darmgassen worden veroorzaakt door gisting van suikerresten of door rotting van onverteerd eiwit dat zich in de dikke darm bevindt. Te snel en te veel eten veroorzaakt darmgassen, maar vooral door van alles door elkaar te eten en geen rekening te houden met de goede voedselcombinaties. Bij iedere maaltijd hoort een ontlasting met een goed gebonden stoelgang. Het is niet moeilijk om zelf de kwaliteit van de vertering te bepalen. In de reguliere voedingsleer houdt men alleen rekening met de voedingsstoffen en is men bezorgd dat wij dagelijks al deze stoffen binnenkrijgen, maar er wordt geen rekening gehouden in welke mate voedsel verteerbaar is. Bij verteringsproblemen speelt het ‘buikgevoel’ een grote rol. Wij kunnen alles zelf controleren en dat moeten veel mensen helaas nog leren.

Natuurgeneeskunde
In de natuurgeneeskunde zegt men: ’behandel de zieke in plaats van de ziekte.’ Dit betekent dat we rekening houden met de persoonlijkheid, de stressgevoeligheid en negatieve emoties en hun invloed op het functioneren van het verteringsstelsel. Deze totale aanpak zorgt voor inzicht in het functioneren van het organisme en de wisselwerking tussen lichaam en geest. De patiënt probeert zichzelf te genezen, eventueel met aangepaste therapeutische hulp. Onderstaand een aantal adviezen die men zelf kan toepassen.

Kruidengeneeskunde
Bij darmgassen, buikkrampen en winderigheid gebruikt u een kruidenthee op basis van een mengsel van drie zaadjes, venkel, anijs en kummel. Gebruik gelijke delen want deze zaadjes werken uitzonderlijk goed. Men kan ze ook in de vorm van een tinctuur gebruiken. Bij diarree zijn bosbessen of bosbessensap een efficiënt middel. Bij verstopping gebruikt men een kruidenthee van senneblaadjes of peulen, zemelen of lijnzaadslijmen. Kamille werkt altijd goed bij verteringsproblemen en ontstekingen.

Probiotica
Dit zijn levende bacteriën die als preparaat verkrijgbaar zijn bij de apotheker of de natuurvoedingswinkel. Zij herstellen de darmflora en zorgen voor een betere stoelgang. Met natuuryoghurt kunt u min of meer een gelijkaardig resultaat bereiken. Dit werkt wel trager, is minder efficiënt, maar geeft op langere termijn hetzelfde effect.

Voeding
Bij ernstige maag- en darmproblemen beperkt u zich aanvankelijk tot monodiëten, d.w.z. dat men per maaltijd slechts één voedingsmiddel gebruikt. De vertering verloopt dan bijzonder goed. Bij verbetering schakelt u over op meerdere kleine maaltijden per dag met beperkte ingrediënten. Het is belangrijk dat u na het eten in liggende houding rust zodat de vertering beter verloopt. Gekookte groenten zijn zacht van structuur en verteren daardoor beter. Met rauwe groenten zal men aanvankelijk voorzichtig zijn, rauwe bladgroenten zijn in een dergelijke situatie niet geschikt. Zelfs zonder verteringsproblemen is het aan te raden bladgroenten steeds op het bord of net voor het gebruik fijn te snijden en te vermengen met een oliesaus, vinaigrette of mayonaise. Plantaardig vet houdt het voedsel langer in de maag waardoor het beter verteerd wordt.

Lijnzaadslijm
Lijnzaadslijm brengt het geprikkeld darmslijmvlies tot rust en stimuleert de ontlasting. Overgiet lijnzaad met warm water en laat dit trekken tot de slijmen vrij komen. Tweemaal per dag twee koffielepeltjes klei in water opgelost, zorgen eveneens voor een verhoogde glijdbaarheid van de feces

Warmte
Een warmwaterkruik wordt aanbevolen om tijdens het rusten op de buik te leggen. De warmte zorgt voor een betere doorbloeding in het maag-darmgebied en brengt het vegetatieve zenuwstelsel tot rust.

Relaxatie
Omdat de vertering gestuurd wordt door de parasympathicus heeft u er alle belang bij om stress en spanningen uit te schakelen. Oefeningen op basis van gedachteloosheid zijn aan te bevelen. Het volstaat om een woord langzaam te herhalen of om van 1 tot 4 te tellen en dit voortdurend te herhalen om de gedachten af te bouwen. Het zieke of zwakke verteringsstelsel zal zich dan snel herstellen.

Als u deze adviezen volgt, is het niet zo moeilijk om uw verteringsproblemen op te lossen. Probeer inzicht te verwerven in de bouw en de werking van het verteringsstelsel. Zorg vooral voor een harmonie tussen lichaam en geest. Bij ernstige darmproblemen is het raadzaam en soms noodzakelijk om een arts te raadplegen, maar dan nog kunt u door eigen inbreng het genezingsproces zelf sturen.