• Verkoudheid is de meest voorkomende aandoening. Gemiddeld zijn volwassenen twee tot vier keer per jaar verkouden en sommige kinderen zes tot acht keer, soms nog vaker. Leerkrachten op scholen of zorgverleners lopen een groter risico. Het woord ‘verkoudheid’ heeft niets met koude te maken, het is een virale infectie en er zijn meer dan 200 virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken waarvan het rhinovirus het belangrijkste is. Een lage immuniteit is de belangrijkste oorzaak, maar we kunnen zelf veel doen.

Herfst- en winterkwalen
Het is opvallend dat een verkoudheid zich hoofdzakelijk in de herfst en de winter manifesteert. Dat heeft te maken met de hoge luchtvochtigheid waardoor het verkoudheidsvirus zich in de late herfst en in de winter zich gemakkelijker verspreid. Koude lucht bevat minder vocht. Tijdens deze periode verwarmen we huizen, klaslokalen, kantoren en werkplaatsen waardoor de lucht nog droger wordt. Kinderen zitten in de klas dicht bij elkaar waardoor het besmettingsgevaar zich extra vergroot. Sinds corona wordt veel aandacht besteed aan goede verluchting. Koudere temperaturen zorgen ervoor dat een virus langer overleeft en heeft dan een groter effect op de slijmvliezen wat de kans op besmetting verhoogt. De relatie koude en verkoudheid is wel degelijk aanwezig. Medici dromen van een medicijn tegen verkoudheid, maar dat is niet de oplossing. De vele verkoudheden van iedere winter zijn een sterk signaal dat de immuniteit verzwakt is. Over mensen die zelden of nooit verkouden zijn, spreekt niemand en toch bevestigen zij dat een winter zonder verkoudheid kan. Het slikken van vitaminetabletjes lost het probleem niet op, ze worden meteen uitgeplast. In de winter is er vaak een tekort aan vitamine D door een gebrek aan zonlicht. Vitamine D komt vooral voor in melk, room, kaas, eieren, eigeel, boter, margarine, champignons, morille, dooierzwam en eekhoorntjesbrood. Vitamine D-tabletten zijn niet zonder gevaar. Artsen waarschuwen om de aanbevolen hoeveelheden niet te overschrijden omdat een te veel toxisch kan zijn met braakneigingen, buikpijn en hartritmestoornis als gevolg. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D binnen een gevarieerd voedingspatroon en blijf ook in de winter voldoende bewegen.

Wat doet een virus?
Een virus zorgt voor een infectie van de bovenste luchtwegen, het gebied van de neus, de keel en het strottenhoofd. Het zijn niet alleen de rhinovirussen die voor een verkoudheid zorgen, de coronavirussen doen dat ook. Negentig procent van de verkoudheden wordt door een virus veroorzaakt en tien procent door een bacterie. Bij een verkoudheid produceren we te veel mucus, een medische term die in de volkstaal ‘snot’ wordt genoemd. Gezond snot is een van onze belangrijkste afweermechanismen, beweren virologen. Op de cellen zitten trilhaartjes die het snot doen voortbewegen, het is een soort transportband. De slijmvliezen maken aanhoudend mucus aan en de trilhaartjes voeren het af naar de keel, waar we het inslikken en in de maag verteren. Mucus werkt als een soort vangnet en zuigt alle homotoxines op, waarna het maagzuur alles vernietigt. Het is een ingenieus systeem, maar werkt niet bij iedereen even goed. Het bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is plakkerig, de onderste laag is waterachtig waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. Bij een virusinfectie verandert de consistentie van de mucus, waardoor het mechanisme minder goed functioneert. Het snot wordt taaier en zorgt ervoor dat de neus verstopt geraakt. Daarnaast wordt veel slijm gevormd door de ontstekingsreactie die het virus veroorzaakt. Het afweersysteem verzwakt hierdoor en dat opent de poort voor de bacteriën. De virussen zorgen ervoor dat bacteriën hun vrije loop krijgen. Een groot aantal virussen is vrij onschuldig, toch kan een niet goed verzorgde verkoudheid voor zware luchtweginfecties of longontsteking zorgen. Een verlaagde immuniteit ligt bijna altijd aan de basis van een complicatie van een banale verkoudheid, maar het kunnen ook onderliggende ziekten zijn. Chronische stress verlaagt eveneens de immuniteit en dit wordt nog te vaak onderschat. Bejaarden en hoogbejaarden hebben een lage immuniteit en moeten daarom extra voorzichtig zijn om niet geïnfecteerd te geraken. Anderzijds zijn er honderdjarigen met een sterke immuniteit en zonder winterkwalen, juist daardoor zijn ze zo oud geworden. Verkoudheid is een van de duurste infectieziekten wegens de hoge afwezigheid op het werk, artsenbezoek, het slikken van medicijnen en vooral omdat ze frequent massaal voorkomen.

Symptomen
De symptomen lopen uiteen, maar een verkoudheid begint met keelpijn, niezen, een verstopte neus of een loopneus. Het virus verspreidt zich via de lucht, maar kan ook overgebracht worden door een persoon die verkouden is, door direct contact met de vingers, zakdoek en andere voorwerpen die de ziekteverwerkers herbergen. De symptomen zijn zo herkenbaar dat het niet moeilijk is om een verkoudheid vast te stellen. Complicaties doen zich alleen voor als er onderliggende klachten zijn zoals astma, emfyseem, taaislijmziekte, diabetes en nog enkele andere. De meest voorkomende complicatie is een secundaire bacteriële infectie van de oren, de keel, de sinussen of de longen. Raadpleeg een arts als een verkoudheid niet spontaan verdwijnt en langer dan tien dagen duurt, bij een moeizame en pijnlijke ademhaling, aanhoudende koorts en koude rillingen, oorpijn, ernstige hoofdpijn, vergrote en pijnlijke lymfeklieren in de hals of andere symptomen.

Wat kunnen we zelf doen?
Als u merkt dat u een verkoudheid hebt opgelopen, verzorg u dan extra goed zodat deze snel uitdooft, zich niet verder ontwikkelt. Doe geen extra zware inspanningen, rust veel en ga eens vroeg slapen. Een kruidenthee met een flinke lepel honing doet wonderen. Er zijn verschillende kruiden die bij een verkoudheid worden aanbevolen zoals eucalyptus, vlier, linde, tijm, kamille, duizendblad, longkruid e.a. U kunt ook meerdere kruiden mengen zodat ze elkaar ondersteunen. Beperk het aantal tot drie, maximaal vier kruiden, liefst in gelijke delen. Gebruik een koffielepeltje gedroogde kruiden per kopje, overgiet ze met kokend water, 10 minuten laten trekken en dan de kruiden eruit zeven. Eventueel een of twee lepeltjes honing naar eigen keuze toevoegen om de ontstekingswerking te versterken. Honing heeft een sterke ontsmettende werking. Drink 3 tot 5 kopjes per dag, los van de maaltijd.

Tinctuur
U kunt deze kruiden ook in de vorm van tinctuur gebruiken die kant en klaar in de kruidenwinkel te koop zijn. Meestal gebruikt men 20 à 25 druppels opgelost in een weinig water, drie à viermaal per dag. Een tinctuur werkt even krachtig, maar het voordeel van een kruidenthee is dat u een grote hoeveelheid water drinkt waarin de geneeskrachtige stoffen goed zijn opgelost, mooi verspreid en daardoor goed opneembaar zijn.

Glas warme melk werkt verslijmend
Een glas warme melk met een flinke scheut honing is een remedie uit grootmoederstijd. Toch weet men dat melk verslijmend werkt en niet geschikt is om te gebruiken bij een verkoudheid of ademhalingsproblemen. Een kruidenthee heeft een betere werking. Een drastische, maar efficiënte methode is een teentje knoflook middendoor snijden en achter de kiezen steken, met het snijvlak tegen de tanden. Na een halve dag de knoflook verwijderen en de mond spoelen met kamillethee en een nieuw teentje knoflook plaatsen. Meestal verdwijnt de verkoudheid, keel- of amandelontsteking al na een behandeling van één dag.

Citrusvruchten
Om een verkoudheid te voorkomen of te genezen is het eten van citrusvruchten aan te bevelen. Het zijn vruchten die laat in het seizoen rijpen, maar op het juiste moment om winterkwalen te voorkomen of te genezen. Ze zijn rijk aan vitamine C, maar ook aan vitamine E en die van het B-complex. Daarnaast leveren ze talrijke mineralen en spoorelementen zoals natrium, kalium, magnesium, fosfor, calcium, ijzer, zink, koper en mangaan. Citrusvruchten zijn rijk aan aromatische stoffen die diep doordringen door heel het lichaam en een gunstige invloed hebben op de werking van verschillende organen. De vruchtzuren activeren de darmwerking en leveren daardoor een bijdrage aan het versterken van de immuniteit. Het is belangrijk om tijdens de zomer veel fruit te eten om zich tegen winterkwalen te beschermen. Naast de citrusvruchten zijn er de pompoenen in hun diverse soorten. Ze zijn caloriearm, hebben een uitzonderlijke goede natrium-kalium verhouding (1/388) met een gunstige invloed op de waterhuishouding. Dit is belangrijk voor het uitscheiden van homotoxines.

Winterhanden
Door de koude temperatuur en de droge lucht in een slecht verluchte woning wordt de huid van de handen zwaar belast. Winterhanden zijn vatbaarder voor ontstekingen en kunnen pijnlijk zijn. We bevelen enkele oude, maar zinvolle natuurlijke remedies aan.

Hand-melkbad
Giet 1 liter melk (schapenmelk werkt nog beter) in een kom, voeg daar een kopje kamillethee met een eetlepel acaciahoning aan toe, goed roeren totdat de honing in de melk is opgelost. Dompel beide handen gedurende 15 minuten in dit melkbad.

Aardappelkuur
Een aardappelkuur werkt uitstekend. Rasp een kleine rode aardappel, voeg er 3 eetlepels versgeperst citroensap aan toe, samen met 6 eetlepels olijfolie. Meng alles goed onder elkaar en breng deze massa op uw handen aan en goed inmasseren. Liefst ’s avonds voor het slapengaan. Meerdere dagen achter elkaar herhalen.

Rozemarijnpeeling
Neem 3 à 4 eetlepels zeezout, goed mengen met 200 ml olijfolie tot een goede massa. Voeg er 3 à 4 druppels etherische olie van rozemarijn aan toe. Deze hoeveelheid is voldoende om meerdere keren te gebruiken, maar is beperkt houdbaar. Voor het slapengaan de handen hiermee goed inmasseren, laten intrekken, afspoelen en in de lucht laten drogen.

Kwark-handenmasker
Doe in een kommetje 3 eetlepels kwark, voeg er 2 eetlepels tafelolie aan toe, een halve eetlepel honing en goed onder elkaar roeren. Breng het handmasker aan, laat 15 minuten inwerken, daarna met lauwwarm water afspoelen. Dit handmasker versterkt de huid, voorkomt ontstekingen en brengt voldoende vocht in.

Antiseptische olie
Neem 30 ml amandelolie of een andere kwaliteitsolie en voeg daar 4 druppels etherische olie van sinaasappel en 2 druppels etherische olie van rozemarijn aan toe. Voor het gebruik goed schudden, gebruik bij winterhanden enkele druppels van deze olie, goed inmasseren.

Opwarming van de aarde
Als we even terugblikken op de voorbije zomer met zijn talrijke bosbranden en overstromingen, dan kunnen we niet ontkennen dat de opwarming van de aarde een feit is. Als deze tendens zich voortzet wordt Afrika de broeihaard van de wereld. Nu kennen we een vluchtelingenprobleem door oorlogen, maar ook economische vluchtelingen op zoek naar een beter bestaan. Straks zullen het ecologische vluchtelingen zijn en die zijn er met miljoenen. Er zullen echte volksverhuizingen plaatsvinden en voor enorme maatschappelijke problemen zorgen.

Voedselresten
In een dure tijd wordt er overal aangeraden om voedsel niet te verkwisten. Zuinig omgaan met voedsel is een goede richtlijn. Resten van verse, nog niet verwerkte voedingsmiddelen laten zich gemakkelijk bewaren in een koele ruimte of koelkast. Dat geldt niet voor gekookt voedsel dat gemakkelijk bederft. Bij het warm bereiden van voedsel is er een verlies van 50% aan voedingswaarden. Gekookt voedsel opnieuw opwarmen is zo goed als waardeloos. Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste porties te bepalen zodat iedereen wel eens met restjes blijft zitten. Dat gebeurt ook als men op restaurant gaat en het bord niet leeg krijgt. ‘Willen we het inpakken!’ vraagt de ober, maar is dat wel een goede oplossing? Denk eraan: ‘Voedselrestjes zijn bacterienestjes!’.

Omgaan met kanker
Kanker is een vreselijke ziekte die met de dag toeneemt en zich in steeds nieuwe vormen uit. Nochtans heeft de oncologie een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zeker op het vlak van diagnose, preventie, behandeling en nazorg. De overlevingskansen liggen aanmerkelijk hoger dan vijftig jaar geleden. Kanker is een ziekte die zich niet aanmeldt met vroegtijdige symptomen zoals andere ziekten dat wel doen. Vaak wordt kanker te laat vastgesteld en dat bemoeilijkt de behandeling en verkleint de overlevingskansen. Het feit dat kanker sterk toeneemt heeft te maken met het vervuild milieu, de supermarktvoeding, stress, vermoeidheid en uitputting, terwijl er ook sprake is van genetische aanleg en een verlaagde kankerweerstand. Iedereen kan door kanker getroffen worden, maar mensen die gezond leven, hun voeding verzorgen en voldoende bewegen hebben een grotere kans om de ziekte te overwinnen en de bijwerkingen van de oncologische behandelingen te beperken. Om u beter te wapenen tegen kanker, organiseert de Europese Academie voor natuurlijke gezondheid een opencursus ‘Omgaan met kanker’. Zie www.europeseacademie.be

Therapeutische cursussen
Van oktober tot juni organiseert de Europese Academie op haar vier leslocaties (Antwerpen, Gent, Genk en Maastricht) een nieuw concept rond therapeutische cursussen met talrijke tips, begeleiding en opvolging rond gezondheidsthema’s en ziekten. Een compleet nieuw concept waar iedereen direct iets aan heeft. Zie www.europeseacademie.be