Prostaatklachten zoals prostaatontsteking, prostaatvergroting en prostaatkanker komen opvallend veel voor. Prostaatkanker is een belangrijke doodsoorzaak bij mannen. Prostaatproblemen komen eveneens erg veel voor bij honden. De diepere oorzaak ligt ongetwijfeld in het vervuilde milieu, o.a. door de vele hormoonverstorende stoffen. Zaagpalm is het meest geschikte kruid.

Prostaatvergroting
De prostaat is een tweelobbige klier van het mannelijk voortplantingsorgaan die de urethra omringt op de plaats waar deze uit de blaas komt. De prostaat scheidt een vocht af dat het sperma beschermt. De prostaat weet zich tijdens de puberteit in grootte te verdubbelen, maar deze neemt bij veel mannen boven de vijftig sterk toe zodat men spreekt over prostaatvergroting. Bij het ouder worden zorgt prostaatvergroting voor plasproblemen. De aandoening bestaat zowel bij cellulaire hyperplasie (vergroting) als bij hypertrofie (sterke groei). Beide zijn gevoelig voor oestrogenen. Prostaatvergroting is een risico op ontstekingen.

Prostaatontsteking
Prostaatontsteking of prostatitis komt vrij veel voor. Chronische, niet bacteriële prostatitis kan worden veroorzaakt door schimmels of virussen. Een acute bacteriële prostaatontsteking is het gevolg van een urineweginfectie. Chronische bacteriële prostaatontsteking is meestal het gevolg van gedeeltelijke obstructie van de urinewegen bij prostaatvergroting.

Prostaatkanker
Zoals bij de meeste kankers is prostaatkanker symptoomvrij totdat de kanker ernstig begint te woekeren en zich heeft uitgezaaid. De problemen zijn dezelfde als bij prostaatvergroting. De meeste mannen gaan naar de arts omwille van plasproblemen. Bij bloedonderzoek wordt de PSA gemeten, dit is de afkorting van Prostaat Specifiek Antigeen. Het is een tumormarker die de aanwezigheid van kanker moet bevestigen, maar bij prostaatkanker is er vaak geen verontrustende verhoging, terwijl dit wel het geval is bij prostaatontsteking of vergroting. Vandaar dat PSA weinig zegt. Toch is het belangrijk deze regelmatig te laten controleren. Men gaat ervan uit dat 4 een acceptabele waarde is zonder enig risico. Zodra de PSA op korte tijd, binnen een of twee jaar snel stijgt, is het goed hier voldoende aandacht aan te besteden. Vanaf PSA 10 zit men in een risicozone. Prostaatkanker kan alleen vastgesteld worden via biopsie. Bij een vroegtijdige vaststelling is prostaatkanker gemakkelijk te genezen via een hormonenkuur waarbij de werking van de prostaat wordt stilgelegd terwijl de bestraling de tumor vernietigd. Bij laattijdige vaststelling is het risico op uitzaaiing groot. Uitzaaiing naar het bot komt vrij veel voor.

Zaagpalm
Diverse onderzoekers zijn tot de vaststelling gekomen dat Zaagpalm (serenoa repens) een uitstekend kruid is om de prostaat gezond te houden en prostaatklachten te overwinnen. Zaagpalm voorkomt blaas- en urinewegontsteking, is goed bij bronchitis en aandoeningen van de luchtwegen. Zaagpalm wordt enkel gebruikt in de vorm van tinctuur (druppeltjes).

Kruiden die kunnen ingeschakeld worden om prostaatproblemen op te lossen, waaronder plasproblemen, zijn brandnetel, grove den, guldenroedekruid, ijslandsmos, hartgespan, heermoes, kweekgras, ogentroost e.a. Ze kunnen gebruikt worden als kruidenthee (infuus) of als tinctuur. In de aromatherapie worden de etherische oliën van basilicum, grove den of tijm aanbevolen.

Asperges
Asperges is een uitstekende groente die de prostaat, de blaas, de urineleider en de nieren weer gezond maakt. Het is aan te bevelen om tijdens het seizoen er veelvuldig gebruik van te maken. Asperges heeft een reinigende werking met een gunstige invloed op de waterhuishouding, de suikerstofwisseling en bloedsuikerspiegel, helpt de darmflora opbouwen, versterkt daardoor de immuniteit en er is aangetoond dat asperges een bijdrage levert bij kanker.