• Wat is er aan de hand in onze digitale samenleving waar het aantal mensen met mentale problemen steeds groter en vooral ernstiger wordt. De wachtlijsten bij hulpverleners worden steeds langer, maar wat kunnen we er zelf aandoen. Nog nooit eerder was de behoefte aan zelfzorg zo groot. Waarom wordt het zelfgenezend mechanisme niet ingeschakeld, terwijl het zoveel te bieden heeft. Mensen stellen hun hoop te veel op middelen en te weinig op hun eigen inbreng.

Depressie
Depressie wordt de ziekte van de eeuw genoemd. Een depressie is een negatieve gemoedstoestand met wisselende stemmingen. Bij een depressie voelt men zich lusteloos, piekert men veel en komen vooral negatieve gedachten naar boven. Er is een gebrek aan concentratie en men slaapt te veel of te weinig. Zich af en toe depressief voelen is nog geen depressie, maar kan erop wijzen dat er iets broedt. Laat het zover niet komen. Er zijn mensen die met een genetische kwetsbaarheid zitten als depressie meer in hun familie voorkomt. Het is belangrijk om de uitlokkende factoren op te sporen. Als een depressie naar aanleiding van een gebeurtenis of probleem ontstaat, is het goed die uitlokkende of veroorzakende factor op te sporen en op te lossen omdat anders geen duurzame genezing mogelijk is. Wat kunnen we zelf doen? Verschiet niet, we kunnen ontzettend veel zelf doen om depressie te voorkomen, om onszelf te genezen of iemand anders behulpzaam te zijn.

Bewegen
Ondanks het voor een depressief patiënt enorm veel inspanningen kost om in beweging te komen, is het noodzakelijk om iedere dag meerdere kleine wandelingen te maken. Een korte wandeling vergt weinig inspanning, maar door ze twee à driemaal per dag te herhalen hebben ze een gunstige invloed op het genezingsproces. Door te bewegen activeren we de bloedcirculatie, de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van homotoxines, maar ook het gezond houden met het spierstelsel en de gewrichten en in het bijzonder het activeren van de darmwerking en dat wordt vaak onderschat. De darm is vaak een belangrijke uitlokkende factor bij depressie. Er is immers een direct verband tussen de darm en de hersenen, wat de darm-brein as wordt genoemd. Jarenlang heeft men depressie uitsluitend psychotherapeutisch behandeld met matig succes. Het is een ziekte van lichaam en geest.

Voeding
Iemand die depressief is, heeft een gebrek aan energie terwijl gezonde voeding de enige bron is van energie. Geef de voorkeur aan verse voedingsmiddelen en gebruik zo weinig mogelijk voedingsproducten. Zij bevatten altijd E-nummers, waarvan vele bekend staan als uitlokkers van depressie. Stop meteen met alles waarin toegevoegde suikers zijn verwerkt, zowel voedingsproducten als frisdrank. Bouw het drinken van koffie af en doe dit ook met alcoholische drank. Eet regelmatig bananen, druiven en dadels. Ze leveren natuurlijke suikers, het voedsel voor de hersenen en de spieren en leveren talrijke vitaminen van het B-complex en mineralen waaronder magnesium. Dit is een onmisbaar mineraal bij depressie. Het is de samenwerking tussen vitaminen en mineralen die doorslaggevend is. Alleen verse voedingsmiddelen leveren actieve mineralen en werkzame vitaminen.

Kruiden
Er zijn een aantal kruiden zoals Sint-Janskruid, lavendel, passiebloem, citroenmelisse, hop, berkenblad enz. die een directe invloed hebben op het genezingsproces omdat ze het zenuwstelsel en bepaalde gebieden in de hersenen versterken terwijl spierspanningen afnemen. Kruiden kunt u gebruiken als infuus (kruidenthee) of als kruidenmiddel zoals tabletjes, siroop of andere toedieningsvormen.

Sociale contacten
Als u depressief bent, heeft u het moeilijk om sociale contacten te leggen. U zondert zich te gemakkelijk af met een reëel gevaar op vereenzaming. Dat moet u proberen te doorbreken door bewust contact te zoeken.

Melancholie

Hoewel er een duidelijk verschil is tussen depressie en melancholie worden beide begrippen vaak door elkaar gebruikt. Depressie komt voornamelijk voor bij gevoelsmensen die het moeilijk hebben om met hun emoties om te gaan, terwijl melancholie voorkomt bij zakelijk ingestelde mensen die alles té realistisch en té nuchter zien. Bij een depressie verdrinkt men in negatieve emoties terwijl bij melancholie de emoties juist opdrogen of afwezig zijn. De melancholicus moet uit zijn eng en beschermd wereldje treden en risico’s durven nemen. Het leven bestaat uit onzekerheden en veiligheid bouwt men zelf in.

Bewegen
Net als bij depressie helpt bewegen goed, niet alleen door zijn activerende invloed op de doorbloeding, de darmwerking en de waterhuishouding, maar ook door het stilleggen van gedachten. Als u wandelt met een flinke stap kunt u niet denken en verkeert u spontaan in een toestand van gedachteloosheid. Uw brein komt tot rust en herstelt zich.

Voeding
Er zijn voedingsmiddelen die echt helpen om melancholie te doorbreken zoals ananas, avocado, banaan, braambessen, dadel, kiwi, meloen, papaja, passievrucht, artisjok, asperges, bieslook, bladselder, bloemkool, groene kool, pastinaak, postelein, rode biet, spinazie, tomaat, venkel, waterkers, witte kool, walnoot en pistachenoot enz. Een melancholicus heeft de neiging om veel droge voeding te eten zoals brood, rijst en deegwaren. Deze droge voeding is zetmeelrijk. Er is ook vaak een voorkeur aan voedsel met een bittere smaak. Waterrijk voedsel zoals fruit en groenten is aan te raden.

Kruiden
De melancholicus maakt gemakkelijk veronderstellingen en dat is een vaak een groot probleem. Er zijn kruiden die de zwaarmoedigheid en zwartgalligheid min of meer wegnemen zoals citroenmelisse, lavendel, rozemarijn, pepermunt en lindebloesem. Deze kruiden zijn aangewezen om mentale beweging te brengen in het vastgeroeste brein van de melancholicus. Leren relativeren en niet alles letterlijk opnemen zijn belangrijke verbeterpunten.

Sociale contacten
De melancholicus neemt gemakkelijk contact op met anderen, maar doet dat zeer kieskeurig en beheerst en met een zekere afstandelijkheid, soms ook wantrouwen. Openheid, vertrouwen hebben en minder kritisch zijn helpen om duurzame contacten te leggen, want duurzaamheid is voor de melancholicus belangrijk.

Angststoornissen

Angst is meer dan een paniekstoornis, het gaat om overheersende onrust. Angstig is men voor het onbekende zoals iemand die onbekend is of een situatie die onduidelijk is. Bang zijn is gericht op een concreet gegeven. We verduidelijken dit met een voorbeeld. Ik heb angst voor honden en ik ben bang voor de hond van de buurman. Een angststoornis uit zich gemakkelijk in een paniekaanval. Mensen met een angstprobleem veronderstellen veel en voeden zo hun angsten die vaak het verloop van hun leven bepalen. Angst kan ernstige porporties aannemen zoals bij mensen die niet meer buiten hun huis durven, niet in een ondergrondse garage durven parkeren of vliegangst vertonen. De hypogondier heeft angst om een hartaanval of een andere ziekte te krijgen of dat hij gaat stikken terwijl er geen aanwijzingen zijn. Ze gaan vaak naar de huisarts, soms meerdere keren per week, soms per dag. Een angst- of paniekaanval liggen dicht bij elkaar. Het hart begint sneller te kloppen, de ademhaling wordt oppervlakkig en gaat vaak over in hyperventilatie, het zweet breekt uit, er komt een druk op de borst terwijl de angst toeneemt doordat het logisch denken en de zelfcontrole verloren zijn gegaan. Geruststelling is de enige manier om een persoon met een angstaanval op te vangen en te begeleiden.

Voeding
Er zijn geen voedingsmiddelen die angst wegnemen. Angst leidt tot emotionele uitputting en is vaak erfelijk. We kunnen via voeding het zenuwstelsel versterken zodat men beter met angst kan omgaan. Natuurlijke suikers, vitaminen van het B-complex en magnesium zijn de belangrijkste nutriënten. Een overschakeling op een gezonde voeding is doorslaggevend, want veel angsten ontstaan in een vervuilde darm, maar ook spanningen op de nieren en de lever spelen een grote rol. Vers fruit bevat natuurlijke suikers en veel vitaminen van het B-complex.

Kruiden
Valeriaan is een uitgesproken kruid dat een directe invloed heeft op angst. Gedroogde valeriaanwortel wordt als infuus altijd koud gezet. Laat valeriaan gedurende 12 uren in koud water trekken. Tinctuur of kruidenmiddelen op basis van valeriaan zijn aan te bevelen. Citroenmelisse, hartgespan, lavendel, lindebloesem, marjolein, maretak, Sint-Janskruid, meidoorn en passiebloem zijn kruiden met een gunstige werking op het zenuwstelsel en hebben een indirecte werking op angstgevoelens.

Eetstoornissen

Anorexia nervosa is een veel voorkomende eetstoornis bij jonge meisjes. Men gaat ervan uit dat een psychisch probleem de oorzaak is zoals bang zijn om volwassen te worden, angst voor overgewicht enz. Een BMI onder 18 wijst op ondergewicht en meer dan 25 op overgewicht terwijl bij een BMI van 30 en meer duidelijk sprake is van boulimie. Overgewicht is een complex probleem. Vaak spelen genetische factoren een rol zoals de constitutie. Mensen met een slank en sportieve constitutie hebben nooit problemen met overgewicht, mensen met brede schouders en/of heupen hebben daar wel last van. Sommigen maken te veel vetcellen aan, anderen houden te veel vocht vast. In beide gevallen heeft dit vaak te maken met homotoxines of lichaamsgiften. Omdat het lichaam zich hiertegen wil beschermen, maakt het extra vetcellen aan om de gifstoffen op te vangen en te isoleren. Soms houdt het lichaam extra vocht vast om gifstoffen in oplossing te houden om zo de concentratie tegen te gaan. Negatieve emoties hebben een grote invloed op het vasthouden van vocht zoals emoties niet kunnen loslaten. Het normaliseren van lichaamsgewicht gaat altijd samen met enerzijds een laag calorisch dieet en anderzijds met een reinigende werking. Een sinaasappelkuur bezit beide werkzaamheden. U eet gedurende drie dagen alleen sinaasappels, zoveel als u wenst. Na drie dagen onderbreekt u de kuur gedurende een of twee weken en schakelt u over op een gezonde vegetarische voeding en herhaalt u de kuur tot u het gewenste lichaamsgewicht hebt bereikt. Werkt echt goed met blijvend succes.

Geneesmiddelenmisbruik

Soms zijn geneesmiddelen noodzakelijk, soms levensreddend. Het probleem is echter dat er massaal chemische middelen worden geslikt voor kwaaltjes die te wijten zijn aan een verkeerde voeding- en levenswijze en gemakkelijk zijn op te lossen door kruiden of gezonde voeding. Het afbouwen van medicijnen is de exclusieve taak van de arts omdat dit meestal gepaard gaat met afkickverschijnselen zoals beven, overdreven zweten, het gevoel niet zonder medicijnen te kunnen enz. Verslaving gaat vaak gepaard met herval, dus echt genezen is een hele opdracht. Vakkundige begeleiding is daarom wenselijk. Het gebruik van bepaalde kruiden kan goed helpen om de residu’s uit het lichaam te verdrijven. Brandnetel, lindebloesem, vlierbloesem, berkenblad, heermoes, agrimonie en paardenbloem zijn kruiden met een sterke uitscheidende werking. Artisjok-stengelblad heeft een sterk ontgiftende werking.

Hippocrates geeft gezegd: ‘Alleen de natuur geneest!’ en inderdaad de natuur heeft veel te bieden zowel op het vlak van voeding als van kruiden. De plant is het enig levend wezen dat lichtenergie uit de zon kan opvangen en omzetten in voedingsstoffen en genezende inhoudsstoffen. Terecht spreken we van de bio-energetische voedingsleer omdat voeding en kruiden gesublimeerde zonne-energie leveren.