• De lente is traditioneel de periode van de grote schoonmaak waarbij vensters en deuren opengaan en alles weer een frisse beurt krijgt. Dat geldt ook voor ons lichaam en onze geest. Tijdens de lange, donkere en koude winterse dagen bewegen we minder, leven veel binnen en eten we gemakkelijk te zware wintervoeding. Het lichaam probeert zich te ontdoen van al deze gifstoffen wat zich uit als lentemoeheid. In deze periode is een lentekuur aan te bevelen.

Vasten
Vasten is de meest efficiënte methode om grondig te reinigen. Er wordt gedurende twee à drie weken geen vast of vloeibaar voedsel gebruikt, er wordt alleen water gedronken. Het is een uitstekende methode die onder begeleiding van een vastenarts of therapeut dient te gebeuren en bij voorkeur gemeenschappelijk in een kuurhuis. Een vastenkuur wordt ingeleid door het drinken van een zoutoplossing van natrium- of magnesiumsulfaat. De darm loopt leeg en krijgt een omgekeerde werking, er wordt niets opgenomen, maar alleen uitgescheiden. Er is geen behoefte aan voedsel en het hongergevoel verdwijnt al na de tweede dag. Het lichaam heeft vetreserve aangelegd en schakelt daarop over. De meeste gifstoffen liggen uit veiligheid in de vetreserve opgeslagen en worden tijdens de vastenkuur opgeruimd wat aanleiding geeft tot een crisismoment of enkele crisisdagen die vakkundig worden opgevolgd. Na een vastenkuur voelt de cliënt zich bevrijdt, helemaal gereinigd en helder van geest.

Sapkuur
Een sapkuur is een milde vorm van een reinigingskuur die iedereen kan toepassen als men niet ziek of zwak is en een erg laag lichaamsgewicht heeft. BMI lager dan 19 is ondergewicht, meer dan 25 is overgewicht. Uw BMI berekent u door lichaamslengte x lichaamslengte te delen door uw lichaamsgewicht. Sap is vloeibaar voedsel en levert calorieën, vandaar dat de darm niet wordt geledigd zoals bij een vastenkuur, maar blijft functioneren met een bijbehorende ontlasting. De vetreserve wordt net als bij een vastenkuur aangesproken en overtollig vocht wordt uitgescheiden, vandaar gewichtsverlies. De aanvoer van calorieën is eveneens beperkt in vergelijking met het gebruik van maaltijden. Tijdens een sapkuur gebruikt u 1 liter sap en 1 liter water en/of kruidenthee. De kruidenthee activeert de reinigende werking. Een sapkuur duurt 5 dagen, mag eventueel verlengd worden. Bij een sapkuur die langer dan een week duurt, is therapeutische begeleiding aan te bevelen. Tijdens een sapkuur zijn er geen fysieke beperkingen, behalve intensief sporten. Wandelen, zwemmen of fietsen is aan te raden omdat dit de darmwerking activeert. 1 liter sap levert behoorlijk wat calorieën.

Appelsap
1 liter appelsap levert 470 kcal, heeft een antibacteriële werking, heeft een verfrissende smaak en een rijke aroma. Appelsap bevat jodium, zink, koper, mangaan en selenium, maar ook vitaminen A, E en K en de vitaminen van het B-complex, vooral vitamine B7.

 Sinaasappelsap
1 liter sinaasappelsap levert eveneens 470 kcal, heeft een darmreinigende werking, werkt vitaliserend en vochtafdrijvend. Sommige mensen zijn allergisch voor citrusvruchten. Sinaasappelsap is rijk aan calcium, fosfor, magnesium, zink, koper, mangaan, chroom en selenium en rijk aan vitamine C en deze van het B-complex. Dit is een uitstekend sap voor een reinigingskuur.

Druivensap
Is een voedzaam sap met 17% natuurlijke suikers en geschikt voor mensen met een onstabiele bloedsuikerspiegel. 1 liter druivensap levert 730 kcal, werkt opbouwend en versterkend en behoudt zijn reinigende werking. Druivensap heeft een gunstige werking op de bloedvorming, goed voor hart en nieren door zijn goede natrium/kalium verhouding. Bevat de vitamine A en B1, B2, B3, B5, B6 en B7 en zink en koper.

Ananassap
Ananassap heeft uitzonderlijke kwaliteiten en een breed werkingsspectrum en een sterk reinigende werking, een gunstige invloed op het verteringsstelsel, de vrouwelijke geslachtsorganen, keel, spieren, botten, bijnieren, stofwisseling bindweefsel, blaas, nieren, hart en bloedvaten. 1 liter ananassap levert 570 kcal. Is een ideaal sap voor mensen die onder stress staan, een zwakke immuniteit hebben of hun vitaliteit wensen te verhogen. Ananassap wordt aanbevolen als preventie tegen kanker.

Tomatensap
Voor een reinigingskuur gebruiken we vruchtensap omwille van het hoog gehalte aan natuurlijke suikers en de hoge voedzaamheid. Mensen die veel last hebben van darmgassen en een opgezette buik doen er goed aan om met tomatensap te starten en regelmatig een tomatensapdag in te lassen. Tomatensap heeft een sterk ontzurende werking, is rijk aan kalium en daardoor vochtafdrijvend. 1 liter tomatensap levert 170 kcal en is ideaal om af te slanken. Tomaten hebben een gunstige invloed op de prostaat en voorkomen prostaatkanker door de aanwezigheid van lycopeen.

Monodiëten
U kunt uw darmen ook reinigen met een monodieet. U eet dan één voedingsmiddel per dag, bijvoorbeeld alleen sinaasappelen. De hoeveelheid bedraagt 1 kg per dag. Door het feit dat u vijf dagen hetzelfde eet, ontlast u uw verteringsstelsel. We kiezen voedingsmiddelen met een darmvriendelijke, reinigende, vochtafdrijvende en ontzurende werking. Bij een monodieet verhoogt zich de peristaltiek of de beweeglijkheid van de darm zodat oude restanten van voedsel die zich aan de darmwand hebben vastgekit, loskomen en afgevoerd worden. Ontzurende werking wil zeggen dat uw eiwitbalans terug in evenwicht komt. Fruit is immers arm aan eiwit. Eiwit is belangrijk, maar de meeste mensen lijden aan een te veel aan eiwit en verzuren daardoor. We vermelden enkele monodiëten.

Bananenkuur
Hoeveelheid: 4 à 6 rijpe bananen per dag en leveren 810 kcal.
Bereiding: uit het vuistje of fijn pletten en besprenkelen met citroensap.
Periode: heel het jaar door.
Werking: Sterk vochtafdrijvend, zenuwversterkend, goed tegen hoge bloeddruk, cholesterolverlagend, bij slaapproblemen, stress of emotionele aandoeningen.

Sinaasappelkuur
Hoeveelheid: 1 kg per dag levert 440 kcal.
Bereiding: in schijfjes verdelen, traag eten.
Periode: van november tot juni.
Werking: Sterk vochtafdrijvend, goed om af te slanken, rijk aan vitamine C, versterkt het bindweefsel, activeert de klieren, stopt bloedend tandvlees en versterkt de celstofwisseling.

In de lente is er nog weinig fruit, maar u kunt sapkuren en monodiëten ook in de zomer of de herfst doen als er een overvloed is aan vruchten.

Kruidenthee
Een sapkuur of monodieet wordt ondersteund met 3 tot maximaal 5 kopjes kruidenthee per dag. We kiezen een kruidenthee om de darmwerking te activeren. Zoet de kruidenthee niet met honing om gisting te voorkomen. Gebruik eventueel wat citroensap.

Bij darmgassen of darmkrampen
Meng gelijke delen anijs-, venkel- en kummelzaad en neem hiervan 1 koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, zeven, laten afkoelen tot 40° of lager. Niet zoeten met honing. U kunt de kruidenthee ook eenmalig voor de hele dag bereiden en in een thermosfles bewaren.

Bij darmverstopping
Het is niet uit te sluiten dat er zich een darmverstopping voordoet omdat we niet weten hoe de darm reageert. Sennapeulen of vuilboomschors zijn twee kruiden die goed helpen. Ze worden op dezelfde wijze bereid.

Diarree
Tijdens een sapkuur kan er als reactie diarree ontstaan. Dat is een goed teken dat uw verteringsstelsel reageert. Bosbessensap is dan het beste middel. Een kruidenthee van aardbeiblad helpt ook.

Rustgevende kruidenthee
Het is aan te raden om tijdens een reinigingskuur ’s avonds een rustgevende kruidenthee te gebruiken. Het is immers belangrijk dat u diep slaapt omdat de hersenen zich tijdens de nacht reinigen. Gebruik tijdens een reinigingskuur geen pepermunt omwille van zijn afkoelend effect.

We herhalen even dat tijdens de lente het lichaam zichzelf probeert te reinigen waardoor deze periode ideaal is, maar u kunt heel het jaar door uw lichaam reinigen. Tijdens de winter is dit niet aan te raden omdat door een beperkte de aanvoer van calorieën u een kouwelijk gevoel krijgt. We wensen u veel succes toe.