• De oorlog in Oekraïne remt de leveringen van granen en zonnebloemolie af en doet de prijzen stijgen. Rusland en Oekraïne zijn immers de graanschuren van Europa en de belangrijkste leveranciers van zonnebloemolie. Mensen zijn volop aan het hamsteren, maar dat is niet nodig want door minder brood te eten, wordt u gezond en slank. De gezondheidsaspecten die aan brood worden toegeschreven zijn overdreven.

Oertijd
Granen zijn de zaden van grassen en groeien op de vlakte. Volgens wetenschappers heeft de oermens door omstandigheden zijn oorspronkelijk biotoop, de kruinen van de bomen, verlaten om op de vlakte een nieuw bestaan op te bouwen. Als vruchteneter zocht hij naar een alternatief en dat werden de granen. De graankorrel bevat tussen de 60 à 70% zetmeel. Pas na bewerking en een lang en moeizaam verteringsproces wordt zetmeel omgezet tot enkelvoudige suikers. Als we een appel of een banaan eten, krijgen we enkelvoudige suikers binnen die direct opneembaar zijn en in energie worden omgezet. Een appel is belangrijker dan een boterham. Granen hebben een groot aantal praktische voordelen. Ze laten zich goed bewaren en worden verwerkt tot brood, deegwaren, gebak en talrijke graangerechten. De mens slaagde erin om granen zelf te telen en te veredelen zodat de opbrengst steeds groter werd. Niets heeft de mens zo fundamentaal veranderd dan de landbouw omdat er plots voldoende voedsel voorhanden was, waardoor de bevolking aangroeide en over vrije tijd beschikte. Er ontstonden culturen met paleizen, tempels en piramides. En toch wordt er beweerd dat de geschiedenis van de landbouw de geschiedenis van de ziekte is, o.a. door een te nauwe samenleving van mens en dier en door zijn afwijkend eetgedrag.

Graankorrel
De graankorrel is hard en moet gemalen worden tot meel, daarna vermengd met water, zout en vuur om gebakken te worden. Vermoedelijk werden aanvankelijk platte broodjes gebakken zoals dat nog gebruikelijk is bij afgelegen volkeren. Waarschijnlijk behoort ‘pap’ eveneens tot de eerste bereidingen. Pas achteraf bij de ontwikkeling van de zuurdesem en later van gist werd het mogelijk om meer volume aan brood te geven. De mens eet al meer dan tienduizend jaar granen en ondanks deze lange periode heeft ons verteringsstelsel zich niet aangepast. We zijn nog steeds geen granivoor of graaneter zoals een kip die over een snavel beschikt, een krop, een dubbele maag en een lange dunne darm met twee blindzakjes terwijl de pancreas driemaal verbonden is met de darm. Dus een totaal andere anatomie en verteringsfysiologie. Bovendien eten granivoren hun graantjes rauw en onbewerkt. Ze halen daar enorm veel energie uit want granen zijn sterk geconcentreerd. De mens is een schrander wezen en weet zich steeds in stand te houden en eet alles wat min of meer eetbaar is. Voor zijn ziekten ontwikkelde hij medicijnen. De men is een overlever.

Brood als voedingsmiddel
We hebben ooit de slogan ‘Brood is dood, ook volkorenbrood’ gelanceerd, maar daar kwam vreselijk veel protest op. Sindsdien beschouwen we brood als een delicatesse, iets dat er bij mag horen, maar niet meer centraal staat in het voedingspatroon. Er is een groot aanbod aan allerlei soorten broden van donker boerenbrood tot zoet rozijnenbrood. Het brood heeft eeuwenlang een centrale plaats ingenomen omdat het een handig en bruikbaar voedingsmiddel was. Het is een feit dat er steeds minder brood wordt gegeten en dat de warme bakker door industriële bakkerijen wordt vervangen. De kwaliteit van industrieel brood met zijn vele voedingsadditieven (E-nummers) is beneden ieder kwaliteitsniveau. Wist u dat er soms extra gluten worden toegevoegd, maar ook suikers, enzymen, smaak- en kleurstoffen. Ze zijn bedoeld om brood sneller te kunnen bereiden, de houdbaarheid te verlengen, het uitzicht te verbeteren enz. Het zijn allemaal uiterlijke verbeteringen om brood aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Men noemt ze ‘broodverbeteraars’ en dat is misleidend. Veel mensen bakken hun eigen brood dat er anders uitziet en beter smaakt.

Nadelen van brood
Brood zorgt bij mensen met een zwak verteringsstelsel voor darmproblemen, zeker bij hen die gevoelig zijn voor gluten. Gluten is een lijmachtige stof die in een aantal granen voorkomt, vooral in tarwe, durum, speld, rogge en gerst. Mensen die aan de ziekte coeliaki lijden kunnen geen gluten verdragen en worden daar meteen ziek van. Er zijn veel mensen die niet aan deze ziekte lijden, maar toch gevoelig zijn voor gluten. Zij hebben allerlei ongemakken zoals darmkrampen, darmgassen, niet gebonden stoelgang en voelen zich nooit echt fit. Door over te schakelen op glutenvrije voeding voelen zij zich helemaal bevrijd van deze klachten. Bakkers houden van gluten omdat het deeg er vaster door wordt en beter kneedbaar is. Er zijn ook glutenvrije granen zoals rijst, maïs, gierst, sorghum, haver en enkele andere. Zetmeelhoudende zaden zoals boekweit of quinoa bevatten geen gluten en dat geldt ook voor het zetmeel uit aardappel en wortel- en knolgewassen. Dit zetmeel is minder geconcentreerd en lichter verteerbaar. Witbrood bevat ongeveer 50% zetmeel of complexe suikers, daarnaast 40% water, 5 à 7 gram eiwit. Het graaneiwit is moeilijk verteerbaar door de aanwezigheid van antitrypsine en antichymotrypsine. Volkorenbrood bevat voldoende ballaststoffen (zemelen) die gunstig zijn voor de darmwerking, maar ze bevatten ook darmirriterende stoffen, o.a. lecitine. Brood wordt gebakken bij 250° C zodat er nauwelijks nog vitaminen aanwezig zijn terwijl de mineralen niet worden opgenomen door de aanwezigheid van fytinezuur. Het is moeilijk te begrijpen dat ondanks deze kennis brood nog steeds wordt aanbevolen. Er is geen bezwaar tegen het eten van brood, maar niet met het doel de gezondheid te versterken. Het graanzetmeel heeft de eigenschap vocht vast te houden, waardoor het lichaamsgewicht toeneemt. Het aardappelzetmeel daarentegen scheidt vocht af en is een slankmaker.

Deegwaren zijn beter
Het gebruik van deegwaren is beter omdat het productieproces anders verloopt. Zelfgemaakte deegwaren worden onmiddellijk bereid en gekochte deegwaren worden niet gebakken maar gedroogd. Deegwaren hebben niet de hoge temperatuur van 250° C ondergaan. Deegwaren laten zich goed combineren met een aangepaste saus en groenten en zijn licht verteerbaar. Geef de voorkeur aan volle deegwaren omwille van de ballaststoffen. Kies voor een gevarieerde voeding en geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die uzelf bereid en waarvan een deel rauw gegeten wordt zoals fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden, pitten en talrijke groentesoorten. Een appel bevat 12% enkelvoudige suikers en een banaan 23% die door het lichaam moeiteloos verteerd en opgenomen worden. In de voedingsleer heeft men zich te lang blind gestaard op hoeveelheden en calorieën, maar te weinig rekening gehouden met de opneembaarheid en de metabolische aspecten van de voeding. Het gezondheidsaspect van de voeding kunt u afleiden uit zijn versheid. Iedere vorm van bereiding is een halvering van de oorspronkelijke voedingswaarde. Opgewarmd voedsel bevat nauwelijks nog voedingswaarden. Het is te begrijpen dat mensen zich ziek en futloos voelen, zich depressief of agressief gedragen terwijl de ziekenhuizen steeds groter worden. Medicijnen lossen dit probleem niet op. Gezonde voeding is de basis van een lang en gelukkig leven. Wilt u meer weten over gezonde voeding, volg dan de eenjarige opleiding Voedingsconsulent of de open cursus ‘Algemene en Bijzondere voedingsleer’. Zie www.europeseacademie.be

Persoonlijkheidsanalyse
Persoonlijkheidsanalyse is een discipline die steunt op genetica en heeft als doel om aan de hand van uiterlijke kenmerken, eigenschappen en lichaamstaal de aangeboren persoonlijkheid te bepalen. Bij een eerste ontmoeting weet u al erg veel over iemand zijn persoonlijkheid, gedrag of hoe iemand omgaat met bepaalde aspecten van het leven. Dat kan ook bij het kijken naar tv, hoe mensen overkomen, zich gedragen, taalgebruik, smaakvoorkeur enz. Bij persoonlijkheidsanalyse moet u leren observeren en verbanden leggen. Het is verrassend hoe u op korte tijd deze discipline onder de knie krijgt. Het is een vak dat hoort bij de opleiding Voedingsconsulent of Gezondheidstherapeut, maar kan ook afzonderlijk als open cursus worden gevolg als dagopleiding in Genk en Wilrijk en als avondopleiding in Deurne, Gent en Maastricht. U leert zichzelf beter kennen, maar ook uw partner, kinderen, buren of collega’s. Kan zowel vanuit privé interesse of vanuit een professioneel doel gevolgd worden. Iedereen die met mensen werkt of ermee in contact komt, heeft er enorm veel aan. Zie: www.europeseacademie.be

Praktijkvoorbeeld
We geven een praktijkvoorbeeld van Vlademir Poetin omdat hij de laatste tijd dagelijks op tv of in de krant te zien is. Hij heeft een matig hoog voorhoofd, een lange neus, afhangende mondhoeken en afgeronde neusvleugels. Zijn ogen liggen diep onder zijn wenkbrauwen verscholen. Hij is een verlegen man die nooit iemand in de ogen kijkt en gemakkelijk bloost. Hij is een eenzame man die in zichzelf is gekeerd en iedereen op afstand houdt. Hij heeft het gevoel dat heel de wereld tegen hem is en dat achter alles een gevaar schuilt. Op de hoek van een 6 m lange tafel, ver van iedereen, ontvangt hij zijn medewerkers, maar ook staatshoofden. Hij neemt zelden of nooit deel aan een debat en mist ieder gevoel voor dialoog. In gezelschap van anderen, als zich dat bij uitzondering voordoet, staat hij altijd centraal, alleen binnen het gezelschap. Als in het Kremlin de gouden poorten opengaan, stapt hij als een verwaande tsaar over de rode loper. Hij had een conflict met zijn moeder, maar ook met zichzelf en de rest van de wereld. Poetin is 70 jaar oud en probeert te overleven, want als hij morgen van de troon wordt geduwd, moet hij zich voor de rechtbank verantwoorden voor het bloed dat aan zijn handen kleeft, maar ook voor corruptie en zelfverrijking. Hij is een harteloze egocentrische man zonder gevoelens, zonder medelijden, een gevangene in zijn eigen geest. Als kind was hij een goede worstelaar, maar kon niet tegen verlies. Hij heeft nog altijd de neiging om andere uit te dagen in het beoefenen van diverse sportdisciplines. Hij leeft met het idee altijd te tonen hoe goed en krachtig hij is. Hij duldt geen tegenspraak en neemt eigenzinnige en domme beslissingen en gaat dan op zoek naar een zondebok. Hij voert een genadeloze oorlog tegen Oekraïne, maar ook tegenover zijn eigen volk. Hij is een krankzinnige dictator die de wereldvrede bedreigt. Is er dan geen psychiater in het Kremlin?

Heel de wereld smeekt om vrede, toont zich solidair met zowel de Oekraïners als de Russen. De wapenwedloop is weer ingezet, nochtans brengen wapens geen vrede.

Ouderdomsverschijnselen
Oudere mensen hebben het vaak moeilijk om hun auto ondergronds te parkeren of vinden hun auto moeilijk terug, weten niet of ze de voordeur hebben gesloten of welke dag het is. Denk dan niet te snel aan dementie, want dit zijn ouderdomsverschijnselen die vooral bij stress optreden. Ouderen lijden vaak aan stress omdat het levensritme voor hen te snel gaat. Als de symptomen een vaste structuur aannemen en zich blijven herhalen, deel uitmaken van hun dagelijks leven, dan is er een lampje dat begint te flikkeren. Neem niet te snel, maar ook niet traag beslissingen. Om meer over dementie te weten en vooral hoe we preventief kunnen optreden, raadpleeg dan het boek ’Alzheimer, Hoe voorkomen of afremmen?’ door Jan Dries. Kan besteld worden bij de uitgever www.sterckendevreese.nl.