Dit is de titel van mijn nieuwe boek dat onlangs is verschenen en meteen een succes werd. Dat kan niet anders in coronatijd waar iedereen op zoek is om gezonder te leven. Hopelijk kan de massale vaccinatie het virus verbannen, maar onze immuniteit is het beste wapen tegen corona en andere infectieziektes.

GEZONDE VOEDING
Het eerste hoofdstuk van het boek schetst een beeld over gezonde voeding en gaat in op de tegenstelling gezond en ongezond en wijst op het verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsproducten. U krijgt op enkele pagina’s een compleet overzicht van alle belangrijke voedingsaspecten. Het zijn de genen die bepalen welk soort voedsel voor ons geschikt is. De mens is een cultuurwezen, maar zijn verteringsstelsel bezit nog alle eigenschappen vanuit de oertijd. Vandaar dat het biologisch aspect van de mens belangrijk is. We hebben een prachtige wereld ontwikkeld met onbegrensde technische mogelijkheden, maar we lopen het risico om deze planeet in een kritische situatie te brengen en daar draagt de mens de gevolgen van.

De mens mag dan volgens de statistieken steeds ouder worden, maar dit geeft geen realistisch beeld weer. Er sterven iedere dag kinderen, jongeren en volwassenen aan de meest uiteenlopende ziektes. De ziekenhuizen worden steeds groter en het aantal artsen en medisch personeel volgt deze trend. Zonder cultuur overleven we niet, maar als we geen rekening houden met onze menselijke natuur (DNA), loopt het met de mensheid net als met het milieu verkeerd af.

WE ETEN ONS ZIEK
Lopen we door de supermarkt, dan merken we meteen dat de afdeling met verse voedingsmiddelen steeds groter wordt. Dat is een positieve ontwikkeling, die erop wijst dat de consument steeds bewuster met voeding omgaat. Toch blijven de meeste rekken helaas volgepropt met blikjes, bokaaltjes, pakjes, doosjes, vlootjes enzovoort. Het is industrieel voedsel dat in de fabriek mechanisch en thermisch is bewerkt tot voedingsproducten. Om de houdbaarheid gedurende een langere periode te garanderen tegen bederf, is het gebruik van voedingsadditieven (E-nummers) noodzakelijk. De natuurlijke kleuren, smaken en aroma’s van het verwerkt voedsel verdwijnen en worden vervangen door kunstmatige kleur-, smaak en geurstoffen. Niet alle E-nummers zijn gevaarlijk, maar bij een aantal zijn er kritische kanttekeningen. Er is voor de gezondheid een groot verschil tussen verse voedingsmiddelen die u in uw keuken zelf bereidt tot heerlijke gerechten en voedingsproducten die u snel even opwarmt. Een groot deel van de bevolking voedt zich met opgewarmde kost waar men niet gezond en vrolijk van wordt.

DE GENEZENDE KRACHT VAN VOEDING
Gezondheid hebben we niet in eigen hand omdat de genen bepalend zijn, terwijl ook omgevingsfactoren zoals een vervuild milieu, contact met ziekmakende factoren, psychische en emotionele instelling een rol spelen. Toch kunnen wij ontzettend veel zelf doen. Als we ons op een behoorlijke wijze voeden schakelen we vele negatieve aspecten uit en zorgt voeding ervoor dat we optimaal functioneren. De vertering verloopt beter en onze immuniteit wordt erdoor versterkt. Een ziekte kan veroorzaakt worden door tekorten en dat vult men niet aan met voedingssupplementen zoals beweerd wordt. Voeding kan men niet vervangen.

VOEDINGSTHERAPIE
Een ziekte kan met voeding behandeld worden of het genezingsproces kan er mee ondersteund worden. Er wordt ingegaan op de verschillende mogelijkheden om een dagindeling te bepalen, het aantal maaltijden en het tijdstip waarop we het best eten. Er worden een aantal moderne kwalen besproken zoals voeding bij burn-out, bij vermoeidheid, bijnieruitputting om aan te tonen hoe voeding op een ziektebeeld ingrijpt.

FYTONUTRIENTEN
Fytonutriënten zijn de genezende stoffen die zich in voedingsmiddelen bevinden en zijn vergelijkbaar met de inhoudsstoffen bij kruiden. Als u bepaalde voedingsmiddelen eet, heeft dat een genezende werking op bepaalde ziektes. Fytonutriënten zijn bijzondere stoffen die voor een ommekeer in het lichaam zorgen. Het effect van voeding kan heel verrassend zijn en in relatief korte tijd. De werking ervan staat nauw in verband met de vitaminen, mineralen, spoorelementen en ballaststoffen, maar ook met de kwaliteit van het eiwit, vet en koolhydraat.

VOEDINGSMIDDELENREGISTER
In het voedingsmiddelenregister zijn de belangrijkste voedingsmiddelen opgenomen, van aalbes tot zuurkool. Van ieder voedingsmiddel worden de nutriënten vermeld, hun werking en vooral waarom deze voedingsmiddelen genezend werken. Het is een erg handig register om uw kennis over gezonde voedingsmiddelen te vergroten. Waarom en voor wat zijn bijvoorbeeld paranoten of tomaten goed. U vindt het meteen in het voedingsmiddelregister.

ZIEKTEREGISTER
In het ziekteregister staan 150 ziektes vermeld met telkens een beschrijving van het ziektebeeld en het daarbij behorend voedingsadvies. Lijdt u aan een bepaalde ziekte, dan volstaat het deze in het ziekteregister op te zoeken en u weet meteen wat u moet doen. Wilt u meer weten over dat voedingsmiddel, dan raadpleegt u het voedingsmiddelregister. Het is een eenvoudige en handige manier om met voeding om te gaan, uw voedingspatroon te verbeteren en uw ziekte te overwinnen.

Het grote succes van dit boek ligt in zijn duidelijkheid en in het praktisch gebruik. Uw inzichten en kennis in de voeding worden meteen vergroot terwijl u op een praktische en bruikbare wijze met voeding omgaat. Voeding staat niet op zichzelf, maar is een belangrijk aspect binnen een gezonde levenswijze en een positieve instelling. Ook daar is voldoende aandacht aan besteed. Wij wensen alle lezers een goede gezondheid toe.