De rode biet heeft veel goede eigenschappen.

Sinds Dr. Alexander Ferenczi uit Hongarije, in de tweede helft van de vorige eeuw, kankerremmende eigenschappen aan de rode biet toeschreef, is deze wortel erg populair. Recent onderzoek heeft deze werking kunnen bevestigen, maar ze wordt eerder als matig omschreven. In een kankerdieet gaat de voorkeur uit naar gewassen die boven de grond groeien omwille van een betere lichtintensiteit. Dat neemt niet weg dat de rode biet in een gezond voedingspatroon thuis hoort en heel wat goede eigenschappen bevat. De rode biet neemt in de gastronomie een niet te verwaarlozen plaats in en behoort vooral tot de herfst- en wintervoeding.

 

De rode biet (Beta vulgaris, var. Conditiva), ook kroot genoemd, behoort tot de ganzenvoetfamilie (Chenopodiaceae). Deze naam werd gegeven omdat talrijke planten uit deze plantenfamilie bladeren hebben waarvan de omtrek met een weinig fantasie op een ganzenvoet lijken. Tot deze familie horen eveneens melganzenvoet, brave Hendrik, maar ook spinazie en snijbiet.

 

Minder goede eigenschappen

Ieder voedingsmiddel heeft naast positieve kwaliteiten meestal enkele minder goede eigenschappen. Bij de rode biet is dat de aanwezigheid van oxaalzuur. Oxaalzuur gaat een binding aan met calcium dat daardoor niet kan opgenomen worden en is daarom niet geschikt voor mensen die aan osteoporose lijden of met een verstoorde kalkstofwisseling hebben af te rekenen. Rode biet bevat 72 mg/100 g. oxaalzuur. Cacaopoeder heeft 385 mg/100g en zwarte chocolade 98 mg/100 g. Rabarber spant de kroon met 537 mg/ 100g. Voor mensen met een normale kalkhuishouding mag het gebruik van oxaalzuurrijke voedingsmiddelen niet direct een probleem zijn. Dit nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen die de rode biet te bieden heeft. Ze is bijzonder rijk aan kalium en heeft daardoor een vochtafdrijvende werking, dit wil zeggen dat de rode biet geschikt is voor hoge bloeddruk, oedeemvorming en bij een verstoorde waterhuishouding.

 

De genezende kracht van de kleurstoffen

Het zijn vooral de natuurlijke kleurstoffen waaraan de rode biet zijn geneeskrachtige werking te danken heeft. Het is anthocyaan of de rode kleurstof die zo kenmerkend is voor de rode biet. Deze kleurstof is zo krachtig dat na het eten van de rode biet de urine rood kleurt, wat beturia wordt genoemd. Anthocyaan komt vrij veel voor in aubergine, braam, bosbessen, bloedsinaasappelen, zwarte bes en in de rode druif. Deze kleurstof is betrokken bij de fotosynthese en trekt licht aan. Anthocyaan behoort tot de groep van de flavonoïden, stoffen met een geneeskrachtige werking die in eveneens geneeskrachtige kruiden voorkomen en in talrijke voedingsmiddelen. Zij zorgen over het algemeen voor een goede bescherming tegen hart- en vaatziekten, vernietigen de schadelijke cholesterol LDL en zijn een belangrijk antioxidant.

Daarnaast bevat de rode biet luteïne en zeaxanthine, dit zijn gele kleurstoffen die tot de groep van de cortonoïden behoren of hormonen van de bijnieren. Zij hebben een gunstige invloed op de ogen. Daarnaast bevat de rode biet twee soorten betalaines, een als een rode en een ander als gele kleurstof. Betalaine werkt als een krachtige antioxidant en heeft een ontstekingsremmende werking. Verder komen er talrijke mineralen, vitaminen van het B-complex en vitamine C voor. De hoeveelheid ijzer is in de rode biet eerder gering en de opname ervan wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van oxaalzuur. Rode biet is een goede leverancier van foliumzuur dat noodzakelijk is voor zwangere vrouwen. Foliumzuur heeft immers een gunstige invloed op de vorming van de hersenen en het ruggenmerg bij de foetus. Voor volwassenen is foliumzuur eveneens een belangrijke vitamine die een grote invloed heeft op de stofwisseling van eiwitten, voorkomt hart- en vaatziekten, is goed voor de huid, stimuleert de lever en speelt een rol bij de vorming van de rode bloedcellen. Rode biet mag gerust op het menu voorkomen of kan als rode bietensap gedronken worden.

 

Uithoudingsvermogen

Rode bietensap kent veel belangstelling bij de sportbeoefenaars. Volgens een Engels onderzoek stimuleert rode bietensap het uithoudingsvermogen. Intens sporten is echter niet altijd gezond omdat sporters te veel het accent leggen op de prestaties. Zijn tot alles bereidt, zelfs tot het drinken van rode bietensap om de prestaties te verbeteren. Al te vaak wordt sporten en bewegen met elkaar vereenzelvigd.

Rode biet heeft een gunstige invloed op de ogen en de huid. De vitamine B3 (0,2 mg/100 g) in combinatie met talrijke andere stoffen is hier verantwoordelijk voor. Rode biet bevat, zoals hierboven al werd vermeld, betaine met een gunstige werking op de lever. Betaine maakt deel uit van de lipofiele stoffen en verhindert de ophoping van vetten in de lever. Lipofiele stoffen stimuleren de productie van lecithine door de lever, waardoor het cholesterol beter oplosbaar blijft en gemakkelijker kan worden afgevoerd. Betaine ontgift bovendien de lever en vergroot de immuniteit door het stimuleren van antistoffen door de thymus. Onderzoek toont aan dat betaine de spijsvertering versterkt.

 

Rode bietensap

Rode bieten kan men zelf persen tot sap, met voegt er meestal tijdens het persen enkele tomaten en selderstelen aan toe om de smaak aantrekkelijk te maken. Rode biet heeft eerder een grondsmaak. Kan verder op smaak worden gebracht door er wat strooikruiden aan toe te voegen zoals magiekruid, bazielkruid (basilicum) en of andere smaakvolle keukenkruiden. Meestal gebruikt men een à drie glazen rode bietensap per dag en dit gedurende enkele weken. In de handel kan men gefermenteerde rode bietensap kopen, dit wil zeggen dat het sap bewaard wordt in rechtsdraaiend melkzuur (L+). Melkzuur is niet alleen een natuurlijk bewaarmiddel maar heeft tegelijkertijd ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Rode biet kan zowel rauw als gekookt gebruikt worden, als salade, soep of in talrijke gerechten. Rode biet wordt in schijven in bokaaltjes verkocht, ze zijn gekookt en in melkzuur bewaard. Deze kwaliteit is alleen in de natuurvoedingswinkels verkrijgbaar. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan biologische kwaliteit. Als u nog eens geniet van rode biet op uw bord, denk er dan eens aan dat ze een bron is van zoveel goede eigenschappen.