Broccoli is door zijn uitzonderlijke eigenschappen de laatste jaren uitgegroeid tot een gewaardeerde en populaire groente. In de biologische kankerbestrijding wordt ze aanbevolen omwille van zijn bioactieve stoffen, dit zijn de genezende inhoudsstoffen uit voedingsmiddelen. Broccoli is niet alleen gezond, maar heeft een genezende werking. Broccoli (Brassica oleracea var. Italica) behoort tot de familie van de kruisbloemigen en het geslacht Brassica waartoe kolen, rapen en mosterd behoren. De plant bloeit met gele of witte bloemen. Elke plant vormt tussen de honderd en de vierhonderd bloemen terwijl elke bloem vier kelkblaadjes en vier kroonblaadjes heeft die kruisgewijs tegenover elkaar staan. De bloemen vormen een zeer licht zaad. Eén gram broccolizaad bevat ongeveer driehonderd zaadjes met een uitzonderlijke kiemkracht die tussen de vijf en tien jaar ligt. Broccoli vormt een bebladerde stronk die in een hoofdknop eindigt in dicht op elkaar staande bloemknopjes. Vaak vormen de planten veel okselscheuten die elk in een bloemstengel eindigen. De kleur van de gesloten bloemknoppen kan groen, paars, roodachtig, geel of roomwit zijn. Broccoli behoort tot de bloemkoolachtigen en is de voorloper van de bloemkool. Men heeft winter- en zomerbroccoli.

 

Broccoli is zeer rijk aan kalium (410 mg/100 g) en heeft daardoor een waterafdrijvende en een bloeddrukverlagende werking. Verder is deze groente een goede leverancier van calcium (113mg/100 g), fosfor en magnesium, de bouwstenen van het bot, maar levert ook heel wat vitaminen o.a. B1, B2, B3, B6, B9 en vrij veel vitamine C (110 mg/100 g), dat is het dubbele van citroen. Broccoli kent een kankerbeschermende werking, vooral door de aanwezigheid van een hoog gehalte aan glucosinolaten. Tijdens het kauwen komen deze stoffen in contact met het enzym myrosinase uit de groente die glucosinolaten omzet in isothiocyanaten. Deze actieve stoffen spelen in op twee sleutelaspecten bij de ontwikkeling van kanker. Ten eerste verhogen ze onze verdedigingssytemen tegen kankerverwekkende stoffen zodat die sneller uit het lichaam worden verwijderd en geen schade kunnen veroorzaken aan het genetisch materiaal van de cellen. Dat is belangrijk omdat kanker vaak ontstaat door een gebrekkige werking van de ontgiftingssystemen. Bovendien bezit broccoli de eigenschap om de groei van kankercellen te verhinderen. Om optimaal profijt te halen uit de broccoli wordt deze niet gekookt, maar gestoomd, geroerbakt of eenvoudig rauw gegeten. Brocolli laat zich goed rauw eten, vooral in een salade met tomaten en andere groenten. Het is de enzym myrosinase die gevoelig is voor warmte, vandaar dat het garen zo kort mogelijk dient te gebeuren. Tijdens het kauwen komt er nog een andere stof vrij, namelijk glucoraphanine die door dezelfde enzym wordt omgezet tot sulforafaan, een krachtige kankerwerende stof die een gunstige werking heeft bij dikke darm- en prostaatkanker, evenals in het geval van acute lymfoblast-leukemie. Verder zijn er de indolen, de polyfenolen en de antioxidanten. Vooral de aanwezigheid van de vitamine C is hierbij doorslaggevend, maar ook nog vele andere stoffen zoals quercitine, cartenoïde luteine, zeaxanthine en bètacaroteen. Het zijn sleutelstoffen als het gaat om de antioxidante werking in het lichaam.  

 

Dat broccoli een bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten is misschien minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. In principe zijn er veel voedingsmiddelen goed voor hart en vaten, maar we gaan nu even in op broccoli. We vinden in deze groente heel wat stoffen met bijzondere goede eigenschappen zoals foliumzuur, de vitamine C en vooral B9. Van B9 heeft het onderzoek aangetoond dat deze vitamine een te hoge concentratie van homocysteïne doet dalen. Dit is een aminozuur dat bij een eiwitrijke voeding in een te hoge concentratie voorkomt en de kransslagader kan beschadigen. Broccoli is rijk aan kalium en zorgt voor een uitstekende waterhuishouding en scheidt het overtollige vocht uit. Daardoor gaat de bloeddruk dalen en voorkomt men hart- en vaatziekten. Broccoli bevat voldoende vezels met een gunstige werking op de dikke darm en de ontlasting. Het is niet vreemd dat broccoli zoveel aandacht krijgt en steeds vaker op het menu staat.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

http://natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

 

Het volgende artikel ontvangt u 10 juli