• Aambeien is een fysiek probleem dat nauw samenhangt met de darmwerking. Er zijn inwendige en uitwendige aambeien of hemorroïden. De inwendige aambeien bevinden zich aan de binnenkant van de anus en de uitwendige aambeien aan de buitenkant. Aambeien zijn verwijde spataderen in de anus. Aambeien komen het meest voor in de leeftijd van 20 en 50 jaar, bij overgewicht, slechte stoelgang (obstipatie), darmproblemen en tijdens de zwangerschap.

Symptomen
– Helder, rood bloed in de ontlasting, gemakkelijk vast te stellen.
– Pijn tijdens de ontlasting.
– Jeuk in de omgeving van de anus.
– Slijmafscheiding uit de anus

Omschrijving
Aambeien is een fysiek probleem dat nauw samenhangt met de darmwerking. Alle aders bevatten kleppen, waardoor het bloed slechts in een richting stroomt naar het hart toe. Bij moeilijke ontlasting wordt er overmatige druk gezet op deze kleppen waardoor het bloed in de verkeerde richting stroomt of stagneert. De ader raakt overvol met bloed waardoor een aambei in de anus ontstaat. Ze zijn meestal pijnloos, terwijl de uitgerekte aderwand erg kwetsbaar is en kan scheuren waardoor er bloedingen ontstaan. Stilstaand bloed zorgt voor een bloedprop in de aders, die pijnlijk is.

Oorzaken
De belangrijkste oorzaak is een moeilijke ontlasting door een slechte darmwerking. De voeding bevat te weinig ballaststoffen en vet. Daardoor drukt men te hard en te lang en geraken de aders in de anus beschadigd. Erfelijke aanleg komt voor, zwangerschap, bevalling, overgewicht, gebrek aan beweging, langdurig rechtstaan en een onregelmatige ontlasting zijn risicofactoren.

Onderzoek
Bij ernstige aambeien is medisch onderzoek aan te bevelen. Vooral bij het opsporen van inwendige aambeien is dit noodzakelijk. Soms zijn aambeien een deelprobleem van het verteringsstelsel en is een darmonderzoek wenselijk.

Zelfbehandeling
Was het gebied rond de anus voorzichtig, maar grondig na iedere ontlasting met een zacht doekje en lauwwarm water.
Op uitwendige aambeien kunt u een ijskompres leggen.
Een warm zitbad van 10 à 15 minuten neemt pijn en jeuk weg.
Een lauw bad geeft al voldoende resultaat.
Een fruitontbijt stimuleert de darmwerking.
Aangepaste en korte wandelingen zijn aan te bevelen.
Een plastic zakje van ijsklontjes verzacht de pijn en remt de zwellingen af.
Blijft niet langer op het toilet dan nodig, deze houding belast de aders in de anus.
Leg een ijszakje twee keer 20 minuten op de zwelling met een tussenpauze van 10 minuten.
Controleer uw voedingswijze.

Voeding
Pas uw eetpatroon aan. Amandelen, lijnzaad, maanzaad, hazelnoten, sesamzaad of zonnebloempitten leveren zowel ballaststoffen als plantaardig vet. Rogge en tarwezemelen leveren extreem veel ballaststoffen op (48 g/100 g). Pastinaak, schorseneren, zwarte bessen (cassis), loganbes en mispel leveren eveneens voldoende ballaststoffen. Braambes, framboos, grapefruit, meloen (alle soorten), postelein, prei hebben een ondersteunende darmwerking. Ondersteun de darmflora door natuuryoghurt met fruit, voeg eventueel een weinig room toe om het vetgehalte te verhogen. Plantaardige olie, mayonaise en vinaigrette helpen goed. Vermijd darmverstoppende voeding zoals vlees, vis en wit brood. Probeer deze adviezen te integreren in een gezond voedingspatroon.

Kruiden
Gebruik kruiden in de vorm van een kruidenthee, tinctuur of een kruidenmiddel. Kruiden die we aanbevelen zijn senna, (blad of peulen) en vuilboomschors om de darmwerking te versterken. Speenkruid is een adstringerend of samentrekkend kruid dat de uitgezette spataders normaliseert. Speen is in de volksmond een veel gebruikte benaming voor aambeien. Speenkruid kan als kruidenthee, tinctuur of als zalf gebruikt worden. Rode klaver, hamamelis, akkerhoningklaver, meidoorn en herderstasje zijn vaatversterkende kruiden. Om de aders te versterken gebruikt u een kruidenmiddel op basis van kastanje.

Aromatherapie
Aromatherapie leent zich bij het behandelen van aambeien om de darmwerking te versterken, om ontstekingen af te remmen of pijn te verzachten. Etherische olie wordt vaak in zalf verwerkt. Er zijn drie etherische oliën, namelijk olibanum (wierook), cipres en jeneverbes. Wierook heeft een ontstekingsremmende en immuniserende werking, Cipres werkt samentrekkend en remt eveneens ontstekingen af. Jeneverbes heeft een antibacteriële werking. Vaak worden deze drie etherische oliën gemengd en aan het badwater toegevoegd.

 Hydrotherapie
Een warm zitbad van 10 à 15 minuten brengt verzachting en neemt de jeuk weg. Voeg aan het badwater een half kopje kamillekruidenthee met honing toe om de ontstekingen af te remmen en de irritatie weg te nemen. Tinctuur kan eveneens omdat de grote hoeveelheid water de alcohol sterk verdunt.

Beweging
Bewegen heeft een gunstige invloed op de peristaltiek van de darm. Door een betere darmwerking genezen de aambeien sneller, de bloedvaten in de anus versterken zich en u voorkomt aambeien. Beweging is belangrijk in de preventie. Als u aan aambeien lijdt, past u de beweging aan. Vooral bewegingen die weinig inspanningen vergen, zijn aan te bevelen.

Ontspanning
Het is niet gemakkelijk als u voortdurend pijn hebt en door jeuk geïrriteerd wordt om u te ontspannen. Toch is rust bij een ziekte even belangrijk als bewegen. Rusten is een genezingsproces omdat het energiepijl naar beneden wordt gebracht en het zelfgenezend mechanisme erdoor geactiveerd wordt.

Preventie
Om aambeien te voorkomen is het aan te raden om een vezelrijke voeding te gebruiken met voldoende plantaardig vet. Plantaardig vet bevat geen cholesterol in tegenstelling tot vet afkomstig uit vlees en vis dat eveneens te veel verzadigde vetzuren bevat en een belasting is voor hart en vaten. Regelmatig gebruik van yoghurt verzekert een vlotte darmwerking.

Raadpleeg een arts
Als ondanks de zelfbehandeling er geen noemenswaardige verbetering wordt bereikt raadpleegt u de huisarts, die u eventueel kan doorverwijzen naar een specialist. Soms is een operatie zinvol. Raadpleeg bij bloedingen uit de endeldarm of anus altijd een arts om ernstige aandoeningen zoals darmkanker uit te sluiten.