Producenten voegen zoveel ingrediënten toe aan vruchtenyoghurts dat er van gezondheidsvoordelen nog weinig overblijft. Ze bevatten te veel suikers en te veel vet. En ondanks de mooie plaatjes op de verpakking zit er bitter weinig fruit in. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop, de grootste consumentenorganisatie van Nederlandstalig België. Het is goed dat Test-Aankoop een kritische blik werpt op wat in de supermarkt te koop wordt aangeboden. De consument kan niet genoeg wakker geschud worden. In 1 van de 30 onderzochten vruchtenyoghurts zat 6% fruit, wat overeenstemt met een halve middelgrote aardbei op een potje van 125 gram yoghurt. De aanwezigheid van echte aardbeien wordt vaak gemaskeerd door de toevoeging van kleurstoffen en het versterken van de aardbeismaak door een aroma (E-nummer). Slechts 6 van de 30 onderzochten yoghurts bevatten geen aroma. De consument wordt visueel misleid door de prachtige en kleurrijke afbeeldingen van aardbeien of andere vruchten. Producenten gebruiken vaak de term ‘artisanaal’ terwijl het om een industrieel bereid product gaat. Hoe kan men de voedingswet zo gemakkelijk omzeilen?

Het weinig fruit in de yoghurt is niet het echte probleem, want een bewuste consument koopt witte natuuryoghurt en voegt er thuis voor het gebruik net zoveel fruit aan toe als men wenst. Heel wat mensen beginnen de dag met een heerlijk fruitontbijt en mengen daar eventueel wat yoghurt doorheen. Op de eerste plaats gaat het om de kwaliteit en de kwantiteit van de melkzuurbacteriën en hoe de melk werd omgezet tot yoghurt. Dat is de essentie van yoghurt en bepalend voor zijn kwaliteit. De industriële yoghurtbacteriën zijn gekweekt om goed en snel te groeien in melk, maar kunnen binnen het lichaam niet overleven, daar hebben we weinig aan. Op goedkope yoghurt is de gebruikte bacterie niet eens vermeld. De echte bacteriën die de darmflora helpen opbouwen zijn grondig bestudeerd zoals de L. Adophilus of Lactobaccillus fermentum. De zuivelindustrie gebruikt meestal de benaming Bifidus. Degelijke bacteriën in natuuryoghurt vormen een beschermde laag op de darmwand, scheiden antibacteriële stoffen af, bevorderen de immuniteitsreactie van het lichaam op bepaalde ziekteverwekkers, ontmantelen cholesterol en cholesterol aantastende galzuren en hebben een remmende werking op kanker. Natuuryoghurt heeft een probiotische werking en dat kan men niet van een geïndustrialiseerde yoghurt verwachten waarvan men niet eens weet op welke stammen van bacteriën de yoghurt bereid werd.

Een goede yoghurt is gemaakt van volle melk met een vetgehalte van 3,5% en een eiwitgehalte van 3,3%. Er is een fysiologische verhouding tussen vet en eiwit. Vet heeft de eigenschap om het eiwit langer in de maag te houden waardoor de vertering optimaal verloopt. Daarom vindt men altijd eiwit en vet samen in een voedingsmiddel, hoe meer eiwit, des te meer vet. Vetarme yoghurt bevat slechts 1,5% vet terwijl het eiwitgehalte even groot is. Bij een vetarme yoghurt verteert het eiwit minder goed en blijft het verzadigingsgevoel uit zodat men behoefte heeft om er meer van te eten. Melkvetten zijn geen harde vetten zoals bij vlees en hebben een laag smeltpunt. Ze zijn minder schadelijk. Bij een potje van 125 gram yoghurt gaat het om 4,37 gram zachte vetten, wat binnen de vetconsumptie te verwaarlozen is. Het vet is in het voordeel van een betere eiwitvertering, een betere smaak en voldaan gevoel.

Het belangrijkste aspect bij yoghurt is het melkzuur dat uiteraard zorgt voor een frisse smaak die helaas niet iedereen kan waarderen. Een volle yoghurt bevat 4,0 gram lactose of melksuiker wat de smaak nauwelijks beïnvloed, vandaar de neiging om te zoeten. Gebeurt dit met honing zoals met acaciahoning is dit een uitstekende oplossing. Natuurlijke zoetmiddelen zijn siroop, zoals appel- of perensiroop, ahornsiroop, ingedikt appelsap en nog vele andere natuurlijke zoetmiddelen. De melkzuren zorgen er voor dat de natuurlijke suikers niet gisten. Grijpt men naar industriesuiker, dan verknoeit men een gewaardeerd voedingsmiddel. Gebruik zeker geen zoetstoffen want ze zijn niet zonder gevaar. Bovendien versterkt zoet fruit de smaak. Een goede raad, koop natuuryoghurt liefst in de natuurvoedingswinkel of van een betrouwbaar merk in de supermarkt. Let vooral op de bacterie waarvan hij bereid is, soms is het een combinatie van meerdere bacteriën. Natuuryoghurt is rijk aan calcium, fosfor en magnesium, bevat vitaminen A, E, B1, B2, B3, B6 en een weinig C. Yoghurt is bijzonder rijk aan zink en koper. Voeg er zelf fruit aan toe en zoet met honing of een natuurlijke zoetmiddel. U kunt ook zelf uw yoghurt bereiden, dan weet u pas wat u eet.

 

Wilt u meer weten over gezonde voeding, surf dan naar www.europeseacademie.be en kijk eens naar de open cursus ‘vitaal door voeding’ of de opleiding ‘V.G.L.- Gezondheidsconsulent’.