De Europese Academie heeft zich altijd verzet tegen het gebruik van voedingssupplementen om de eenvoudige reden dat vitaminen heel kwetsbare stoffen zijn die we in beperkte mate nodig hebben. Het is onmogelijk om deze natuurlijke stoffen na te bootsen in een labo of om natuurlijke grondstoffen zodanig te verwerken dat de levenskracht in dergelijke tabletten blijft behouden. Voor de mineralen ligt het nog eenvoudiger. Alleen planten hebben de mogelijkheid om geïsoleerde mineralen op te nemen. Mens en dier kunnen mineralen alleen via organische structuren, de voedingsmiddelen, opnemen. Een appelboom bijvoorbeeld bezit het vermogen om uit de kalkrijke bodem calcium te halen. Deze calcium wordt in de appel opgenomen als deel van een organisch geheel. Als we een appel, amandelen of sesamzaad eten nemen we calcium op als deel van een organisch geheel omdat het actieve mineralen zijn. Als u landbouwkalk op uw bord strooit, zult u deze kalk niet als bruikbaar element kunnen opnemen. De theorie van actieve en inactieve mineralen is voldoende bekend.

In orthomoleculaire kringen denkt men daar anders over. De orthomoleculaire geneeskunde is een geneeswijze die er vanuit gaat dat iedere ziekte ontstaat door een tekort aan bepaalde stoffen. Als het voedingssupplement dit tekort aanvult is men weer genezen. Dit is een uiterst kortzichtig standpunt. Tekorten zorgen inderdaad voor ziekten, maar het is erg simplistisch dit tekort met een tabletje te willen aanvullen. In de natuurgeneeskunde gaan we altijd eerst na of deze stof wel voldoende in het voedingspatroon voorkomt. Indien dit niet het geval is, ligt het probleem in het menu en kan dit gemakkelijk worden aangepast. Zou blijken dat deze stof toch voldoende aanwezig is in het voedingspatroon, dan ligt het probleem bij de absorptie (darmen) of in de omzetting (stofwisseling). Wij hebben patiënten behandeld met ernstige tekorten die na een vastenkuur geen enkel tekort meer vertoonden, terwijl ze niets gegeten hadden! Zelfs bij een eenvoudige darmsanering loopt het tekort snel terug.

In de natuurgeneeskunde worden altijd de oorzaak en de uitlokkende factoren behandeld. Het is zinvol om patiënten die bijvoorbeeld een tekort aan ijzer hebben, naast een aangepaste therapie ook ijzerrijke voedingsmiddelen aan te bevelen zoals bijvoorbeeld sesamzaad, donkergroene groenten, enz. In orthomoleculaire middens beweert men dat de huidige voedingsmiddelen niet alle voedingsstoffen meer bevatten omdat de bodem is uitgeput. De chemische landbouw heeft onze voedingsmiddelen zeker niet verbeterd, maar recente onderzoeken, waarop de voedingsmiddelen-tabellen steunen, tonen aan dat onze huidige voedingsmiddelen nog voldoende voedings- en hulpstoffen bevatten. De voedingssupplementen zijn en worden nog steeds met een enorme publiciteitscampagne op de markt gebracht, zodat veel mensen de indruk krijgen dat het slikken van al deze middelen een noodzaak is. Diverse onderzoeken in Amerika, Engeland en andere Europese landen hebben ernstige bezwaren tegen het gebruik van al deze middelen. Zij stellen vast dat het regelmatig gebruik van deze middelen zelfs schadelijk is.

We worden door zo velen die deze mening bijgestaan. De EU heeft ernstige bezwaren tegen het gebruik van vitaminen- en mineralentabletten en heeft enkele jaren geleden richtlijnen uitgevaardigd voor voedingssupplementen die wel goedgekeurd worden door de EU lidstaten. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat niet minder dan 300 gebruikte grondstoffen in meer dan 5000 verschillende vitaminen- en mineraaltabletten verboden zijn. Op het ogenblik dat de supplementen van de markt verdwijnen, krijgen de biologische geneesmiddelen, waarvan de onderzoeken zeer gunstig zijn, meer aandacht en waardering door de overheid en door de patiënt.

Blog: In samenwerking met www.europeseacademie.be, www.natuurgeneeskundigen.been natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be

 

ZEG HET VOORT, ZEG HET VOORT

OPEN DAGEN OPLEIDINGEN EUROPESE ACADEMIE


Antwerpen-Deurne:  Campus Atheneum Deurne, Frank Craeybeckxlaan 22.

Donderdag, 5 september 2013 van 19.00 tot 21.00 uur.

Om 19.30 u voorstelling van de opleidingen en inzage van de cursusboeken.

 

Maastricht:  Sint-Maartenscollege, Noormannensingel 50,
achterkant van het Centraal Station.

Zondag, 8 september 2013 van 10.00 tot 12.00 uur.

Om 10.30 uur voorstelling van de opleidingen en inzage van de cursusboeken.

 

Leuven:  Sint Pieterscollege, Minderbroedersstraat 13.
Ingang, metalen zwart hek, parkeren kan op de speelplaats.

Zaterdag, 14 september 2013 van 10.00 tot 12.00 uur.

Om 10.30 uur voorstelling van de opleidingen en inzage van de cursusboeken.

 

Gent:  KaHo Sint Lieven, Gebroeders de Smetstraat 1.

Dinsdag, 17 september 2013 van 19.00 tot 21.00 uur.

Om 19.30 uur voorstelling van de opleidingen en inzage van de cursusboeken.