200187980-001AA04855367093

In het voorjaar geeft het jonge groen een gevoel van frisheid en een nieuw begin. Tijdens de lange winter hebben we te weinig licht, bewegen minder en hebben de neiging zwaardere voeding te gebruiken. Daardoor treedt er een verhoogde vervuiling op wat zich uit in lentemoeheid. De lente is een ideaal seizoen voor een vitaliserende ontslakkingskuur. Met slakken worden opgehoopte gifstoffen bedoeld zoals de slakken die overblijven bij een kolenkachel. De lente is een ideale periode om te reinigen, het lichaam opent zich vanuit het levensritme en wordt van binnenuit aangespoord om alle ballast van zich af te werpen. U kunt het natuurlijke reinigingsproces best in deze periode stimuleren. Uiteraard kunt u hoewel heel het jaar door reinigen.

 

Berkensap

In Oost Europa, waar veel berken in een ongerepte grote gebieden groeien, zijn er honderden verzamelaars die op vakkundige wijze sap uit de berk aftappen. Het gaat hier om het opstijgende sap dat bijna alle kwaliteiten van de berk bevat. Zijn zuiverende werking is toe te schrijven aan zijn gunstige invloed op blaas en nieren. Als u iedere dag een glaasje vers berkensap drinkt, stimuleert u de nierwerking en verhoogt u de uitscheiding van gifstoffen.

Na enkele dagen merkt u dat de huid zuiverder wordt. Bij huidklachten kan aanvankelijk verergering op treden omdat berkenblad diepgaand werkt. Dat mag u niet verontrusten, het kan vervelend zijn maar dit is een positief teken, een bewijs dat het genezingsproces is ingezet. Na een dergelijke opstoot, ontstaat volledige genezing.

 

Berkenbladthee

De blaadjes van de berk heeft een zeer goede werking op de blaas en nieren. De urinesecretie wordt er door verhoogd, gifstoffen vrij gemaakt en vochtophoping uitgescheiden. Berkenblad is een aanbevolen kruid bij bijna alle reumatische klachten. Door zijn reinigende werking en zijn positieve invloed op de nieren zorgt dit kruid voor diepgaande rust. De nieren zijn immers gevoelsorganen en houden verband met de gemoedstoestand. Thee van berkenblad kan heel het jaar door gebruikt worden. De belangrijkste inhoudstoffen zijn: flavonoïden, saponinen en looistoffen. De smaak van berkenblad is heel aangenaam, maar kan met wat honing of eventueel wat citroensap verder op smaak worden gebracht. Als reinigingskuur kunt u gedurende drie weken drie kopjes per dag hiervan drinken. U neemt een koffielepeltje van het gedroogde kruid per kopje, overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken en zeven. Verse berkenblaadjes kunnen in de lente in kleine hoeveelheden onder sla verwerkt worden. Berkenolie wordt gebruikt tegen cellulitis.

 

Wilt u meer weten over kruiden en het gebruik van kruiden, raadpleeg dan ‘Het praktisch kruidenboekje’ zie boekenlijst.