Artrose is een vorm van reuma en wordt door slijtage van het kraakbeen veroorzaakt. Artritis behoort tot de ontstekingsreuma, zowel een als meerdere gewrichten kunnen ontstoken zijn. Er is nog een derde groep van reumatische doeningen met aantasting van de weke delen. Men krijgt dan last van de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Het gaat om slijmbeursontsteking, peesontsteking en fibromyalgie, ook spierreuma genoemd. Artrose is een veel voorkomende klacht waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Artrose komt voornamelijk voor in de nek, de schouders, de onderrug, heupen, knieën en handen. Het is zorgelijk dat een op de drie volwassenen lijdt aan een of andere vorm van artrose en dat dit nog zal toenemen. Artrose treedt op jongere leeftijd op en komt opvallend steeds meer voor bij vrouwen.

Volgens sommige reumatologen heeft dat te maken met het feit dat vrouwen nu net als mannen intensief sport bedrijven. Er wordt te veel druk op de gewrichten uitgeoefend wat de slijtage van het kraanbeen verhoogd. Intensief sporten is niet gezond in tegenstelling tot de vele vormen van bewegen. Intensief sporten wordt door de meeste wetenschappelijke onderzoekers als belangrijke oorzaak van artrose gezien. Tot de meest schadelijke sporten worden voetbal, marathon lopen, gevechtssporten en tennis gerekend. Uiteraard zijn er nog andere oorzaken zoals erfelijke belasting, slechte doorbloeding, stress enz. Artrose komt bij bepaalde families voor, maar ook bij bepaalde beroepen zoals pianist, danser, machinist, sportbeoefenaars enz. Bij chronische of aanhoudende stress treden er zware spierspanningen op die gewrichten onder druk zetten waardoor het kraakbeen beschadigd geraakt. Door spierspanningen wordt de bloedtoevoer afgeremd zodat het gebied waar zich de artrose vormt, minder doorbloed is. Dat betekent minder aanvoer van zuurstof, voedsel en warmte en minder afvoer van gifstoffen. Heupen en schouders, waar zich vaak artrose vormt, zijn meestal koude gebieden, wat wijst op een onvoldoende doorbloeding. Het kraakbeen is niet van bloedvaten voorzien, maar er is wel een zekere doorbloeding aanwezig. Een verminderde doorbloeding zorgt voor minder toevoer van noodzakelijk voedsel en vermindert de werking van de stamcellen.

Kraakbeen is een zacht botweefsel dat zich tussen de gewrichten bevindt en als functie heeft de beweeglijkheid mogelijk te maken. Gewrichten zijn te vergelijken met een scharnier en maken bewegingen mogelijk. Doordat het bot bedekt is met een laagje kraakbeen gebeurt de scharnierwerking vrij soepel. De kraakbeenlaagjes zijn super glad en elastisch en worden optimaal gesmeerd. In normale omstandigheden blijft het kraakbeen tot op hoge leeftijd zijn functie vervullen. We zien helaas dat het kraakbeen vroegtijdig wordt aangetast en geleidelijk aan verdwijnt wat aanleiding geeft tot artrose. Vooral knieën en heupen, maar ook de schouders, de nek, de ruggenwervels en de vingerkootjes zijn vaak aangetast. Een belangrijk probleem is dat de stamcellen in de onderste lagen van het kraakbeen zijn uitgeput. De stamcellen zorgen voor groei en herstel. Het zelf-herstellend mechanisme werkt niet meer. Daardoor verdwijnt het kraakbeen en schuren de botten op elkaar zodat de bewegingen stroef en pijnlijk verlopen. Wanneer door een verkeerde ontwikkeling, groei, fysieke belasting of een ongeval de stand van het gewricht niet meer optimaal is, verloopt het kraakbeenverlies door overbelasting nog sneller. Het kraakbeen vangt de schokken op als we ons bewegen. Kraakbeen is een heel bijzondere stof die als een extra binnenbekleding van de gewrichten kan omschreven worden.

In de reguliere geneeskunde staat men haast machteloos bij het behandelen van artrose. Men kan wel pijnstillers slikken, maar dat is geen behandeling. Dat zorgt alleen maar voor wat meer comfort. Meestal beperkt men zich tot hulpmiddelen zoals het dragen van een brace dat het gewricht gedeeltelijk ontlast. Een operatie wordt gezien als de laatste stap. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo worden er soms gaatjes geboord in het kraakbeen om er bloed in te brengen en dat kan zorgen voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Het plaatsen van een nieuwe heup of een paar nieuwe knieën behoort tegenwoordig tot de meest voorkomende ingrepen. Bij de meeste reumatische aandoeningen doen de gewrichten tijdens de nacht pijn, ze zwellen gemakkelijk op en men heeft last van ochtendstijfheid. Bij artrose is het net omgekeerd, de nachtrust verzacht en ontspant de spieren zodat in de ochtend de gewrichten vlot bewegen. Tegen de avond of na inspanningen treedt de stramheid op. Rust, afgewisseld met aangepaste beweging kan het lijden verzachten. De natuurgeneeskunde heeft enkele afdoende behandelingen.

 

Massagetherapie

Massagetherapie brengt genezing. Men kan de toestand verbeteren en de pijnen verzachten. Vooral een zachte massage is aan te bevelen om de levenskwaliteit te verbeteren.

 

Natuurgeneeskundige manuele therapieën DSR en PSR

DSR (Dermasegmentale Reflexologie) en PSR (Podosegmentale Reflexologie) zijn twee efficiënte behandelingsmethode die elkaar goed aanvullen. DSR is gericht op de spieren, de huid en de gewrichten en verhoogt de doorbloeding in de aangetaste delen van het lichaam. PSR werkt langs reflectorische weg in op de vele processen die een bijdrage kunnen leveren bij het herstel van het aangetaste kraakbeen, o.a. door het stimuleren van de stamcellen.

Bent u op zoek naar een Gezondheidstherapeut die DSR en PSR uitoefent, surf dan naar www.natuurgeneeskundigen.be

 

Warmtetherapie

Warmte werkt verzachtend, zet de haarvaten uit en verhoogt de doorbloeding en maakt de aangetaste gewrichten soepel. Warmtetherapie kan men zelf toepassen door middel van een warmwater kruid, een appelpitkussentje of een infrarode lamp.

 

Kruidengeneeskunde

Kruidenthee is een eenvoudige en doelgerichte behandeling. We geven twee recepten die per 100 g zijn berekend. Laat deze kruiden bij de apotheek of kruidenwinkel mengen of meng ze eventueel zelf. Neem van dit mengsel 1 koffielepeltje per kop, overgiet ze met kokend water, 10 minuten laten trekken, zeven en verspreidt over de dag 3 kopjes per dag van drinken. Niet te laat drinken om nachtelijk plassen te voorkomen. Eventueel zoeten met honing. Dit versterkt de werking.

 

Recept 1

30 g Berken-blad

25 g Brandnetel-kruid

25 g Akkerhoningklaver-kruid

20 g Moerasspirea-bloem met kruid

 

Recept 2 (met veel spierpijn)

40 g Moerasspirea-bloem met kruid

30 g Vlier-bloesem

30 g Passiebloem-kruid

 

In de kruidenwinkel vindt u ook kruidenpreparaten zoals tinctuurs, etherische olie en andere middelen die een kruidenthee kunnen vervangen. We voegen er wel aan toe dat een kruidenthee wel erg krachtig werkt.