Acetotherapie is de verzamelnaam van een aantal remedies op basis van organisch of natuurlijk zuur. De naam is afgeleid van het Latijnse woord acetum, dat azijn betekent. Een acetometer is een zuurmeter en acetaat is azijnzuur zout. Het is niet vreemd dat in de acetotherapie de belangrijkste toepassing op basis van azijn is. De geneeskrachtige werking van azijn is al eeuwenlang bekend en geprezen. Naast azijn zijn er ook andere organische zuren die in aanmerking komen zoals melkwei, Molkosan, yoghurt, zuurkool, citroenzuur, komboucha en enkele andere. Wij gaan even dieper in op de therapeutische toepassing van azijn.


Acetotherapie hoort thuis in de natuurgeneeskunde. Hippocrates gebruikte azijn bij het behandelen van wonden en allerlei vormen van infecties, bij oorklachten en huidaandoeningen. Zelfs bij suikerpatiënten bracht hij er verlichting mee. Het gaat hier om een natuurlijk middel waarbij de geneeskracht terug te voeren is tot de grondstof waaruit het middel is bereid. Naar Hippocratische opvattingen geneest alleen de natuur en dat betekent dat de geneeskracht altijd in de grondstof aanwezig moet zijn. Het prepareren tot een middel gaat de geneeskrachtige werking verhogen of de opname ervan vergemakkelijken.

Azijn is een zure vloeistof die gemaakt wordt van wijn, cider of van bier zoals in Engeland. In principe kan men van iedere zwak alcoholische drank door middel van een zogenaamde ‘aceto-fermentatie’ azijn maken. Alcohol verbindt zich met zuurstof in de lucht en wordt dan omgezet in azijn en water. Door de aanwezigheid van azijnzuur heeft azijn een karakteristieke zure en wrange smaak met een samentrekkende werking. De aceto-fermentatie vindt plaats door de aanwezigheid van een micro-organisme, de azijnbacil. Deze bacterie komt overal van nature voor in de lucht.

Pas in 1878 heeft een microbioloog, Hansen genaamd, het chemisch proces van azijnbereiding verklaard. Hij beschreef de drie soorten azijnbacillen. De micro-organismen verteren de alcohol en scheiden zuurstof af. Nochtans behoort azijn tot een zeer oud huismiddel dat volgens sommige onderzoekers al tienduizend jaar werd gebruikt bij het bewaren van voedingsmiddelen en het behandelen van talrijke klachten. Azijn is het eindproduct van een fermentatieproces dat verdund azijnzuur bevat. Daarnaast komen er een aantal natuurlijke bestanddelen in voor die afkomstig zijn van de grondstof waaruit de azijn wordt bereid. Appelazijn bevat bijvoorbeeld pectine, bèta-caroteen, kalium, enzymen en aminozuren afkomstig van de appels waarvan de azijn is gemaakt. Tijdens het gistingsproces worden er complexe proteïne-bouwstenen (aminozuren) gevormd. De geneeskrachtige werking van appelazijn is algemeen bekend. Aan azijn worden vaak de meest wonderbaarlijke eigenschappen toegeschreven. Het onderzoek, dat de acetotherapie is vooraf gegaan, heeft een groot aantal geneeskrachtige eigenschappen bevestigd.

De meest gebruikte azijnsoorten zijn: wijnazijn, appelazijn of ciderazijn, bierazijn en Japanse rijstazijn. In Italië kent men de beroemde Balsamico, een azijn van bijzondere samenstelling die vele jaren oud is. Zijn culinaire waarde staat hoog aangeschreven, maar er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de therapeutische mogelijkheden. Vermoedelijk is Balsamico, die vaak 25 jaar oud is, te duur om therapeutisch te gebruiken. Naast deze verschillende soorten azijn is er ook de kruidenazijn. De bereiding van een kruidenazijn is vrij eenvoudig. Men brengt een bepaalde hoeveelheid gedroogd of vers kruid in een liter azijn en laat dat, afhankelijk van het kruid, twee dagen tot acht weken trekken. Kruidenazijn wordt zowel culinair als therapeutisch gebruikt. De geneeskrachtige werking van het kruid wordt gecombineerd met die van azijn en heeft daardoor een dubbele werking. Het is niet duidelijk of appelazijn een betere geneeskrachtige werking heeft dan de andere soorten. Appelazijn is erg bekend omdat daar het meeste onderzoek naar werd gedaan. Rijstazijn heeft in het Verre Oosten eveneens een goede reputatie, maar is in Europa nauwelijks bekend.

 

Azijn en wetenschappelijk onderzoek

Het staat vast dat azijn een dodende werking heeft op een pathogeen of ziekteverwekkend stof. Zo is aangetoond dat azijn parasieten sneller vernietigt dan welk ander middel ook. Azijn wordt in de natuurgeneeskunde gebruikt tegen infecties. Zwemmers klagen vaak over geïnfecteerde en jeukende oren. Een afdoende preventie is de oren na het zwemmen te spoelen met een mengsel van 1 deel azijn op 1 deel bronwater. Een oplossing die het oor nog beter droog maakt, is azijn met dezelfde hoeveelheid alcohol. Dit helpt zowel tegen bacteriën als tegen schimmels. Azijn is een uitstekend middel om de huid te behandelen. Een azijnkompres herstelt de zuurtegraad van de huid omdat deze overeenstemt met de pH-waarde van de huid.

Sommige gynaecologen gebruiken bij het opsporen van baarmoederhalskanker naast het bekende uitstrijkje ook een azijntest. Zij beweren hiermee vroegtijdig te kunnen opsporen welke vrouwen een groter risico lopen op baarmoederhalskanker. De azijntest is eenvoudig, niet duur, niet ingrijpend en veilig voor de patiënt. De juiste samenstelling en toepassingstechnieken zijn ons niet bekend.

Onderzoek toont aan dat appelazijn een goede bron is van borium. Borium is een spoorelement dat betrokken is bij de vorming en het onderhoud van het bot. De kwaliteit van de botvorming is voor een groot deel afhankelijk van de aanwezigheid van borium. Planten die een tekort hebben aan dit spoorelement groeien minder hard, blijven klein en zien er misvormd uit. Een goede vorming van calcium is afhankelijk van de aanwezigheid van borium. Zonder dit spoorelement kan calcium, ook al is het voldoende aanwezig, geen stevige bot vormen of deze in stand houden. Borium uit appelazijn, dat in het lichaam vrijkomt, heeft invloed op de steroïde hormonen. Vervolgens reguleert het de werking en de duur van de activiteit in het organisme. Er is nog niet zoveel bekend over het werkingsmechanisme tussen borium en calcium. Wel weet men dat er een verband bestaat tussen borium en de hormonen dat van vitaal belang is bij de vorming van de botten. Zo stelt men vast dat bij voldoende aanwezigheid van borium bepaalde steroïde hormonen, zoals oestrogeen en testosteron, enorm stijgen. Ze zijn alle noodzakelijk om de groeicyclus van het bot te vervolmaken. Het verband tussen hormonen, borium en calcium is bekend in de behandeling van osteoporose. Andere spoorelementen die nodig zijn om de botmassa te behouden zijn mangaan, silicium en magnesium. Zij komen in appelazijn in beperkte mate voor zodat ze door een gevarieerde voeding dienen aangevuld te worden. Tijdens de menopauze is een uitgebalanceerd dieet op zijn plaats. Appelazijn kan uiteraard het probleem van osteoporose niet oplossen, maar kan wel een bijdrage leveren.

Australisch onderzoek heeft aangetoond dat een beet van een kwal het best met azijn kan worden behandeld. Men ziet het als een essentieel onderdeel van de eerste hulp bij de beet van een kwal. Het College voor Farmacie en aanverwante Gezondheidswetenschappen onderschrijft dit. Deze wetenschappers gaan er vanuit dat als een beet van een kwal niet onmiddellijk wordt behandeld, dit leidt tot misselijkheid, hoofdpijn, koude rillingen of in uitzonderlijke gevallen zelfs kan leiden tot een dodelijke hartstilstand. Zij concluderen dat gif onschadelijk kan gemaakt worden met azijn. Azijn is in de volksgeneeskunde een veel gebruikte en uitstekende remedie tegen allerlei beten en steken. De gevolgen van bijensteken, wespensteken en andere insectenbeten worden verlicht door de pijnlijke plek te laten weken in onverdund azijn. Hoe sneller de azijn wordt aangebracht, hoe beter het resultaat.

 

Azijn en artritis

Artritis is een veel voorkomende vorm van reuma. Het is een ziekte waarbij een of meerdere gewrichten ontstoken zijn. Als er geen directe verbetering optreedt, loopt de patiënt het gevaar dat de ziekte chronisch wordt. De ontstoken gewrichten voelen pijnlijk aan bij de minste beweging. Een stabiel en gezond lichaamsgewicht, vitale voeding en een natuurlijke levenswijze zijn de belangrijkste factoren in de behandeling.

 • Als pijnstillend drankje vermengt men appelazijn met appel- en druivensap. Zo verkrijgt men een gezondheidsdrankje dat niet alleen pijnstillend werkt bij artritis, maar ook de bloedcirculatie verbetert en een goede ondersteuning is voor het hart. De geneeskrachtige werking wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van kalium en zijn antiseptische werking.
 • Bij artritis wordt ook vaak dagelijks een glas water gedronken waaraan een theelepel azijn en een theelepel acaciahoning worden toegevoegd. Twee theelepels azijn in een glas water volstaan ook en hebben ongeveer dezelfde werking.
 • Pers 2 stengels selderij tot sap, voeg er het sap van een sinaasappel aan toe, het sap van een halve grapefruit en 1 citroen, 4 glazen bronwater, een weinig azijn en eventueel wat natriumsulfaat. Het natriumsulfaat geeft aan dit drankje een darmstimulerende werking. Bij artritis is het reinigen van de darmen belangrijk. Om de smaak minder zuur te maken voegt men er water aan toe.

 

Azijn en de spijsvertering

Azijn heeft, net als alle zure producten, een invloed op de maagwerking. De ervaring leert ons dat mensen met een te hoge maagzuurproductie spontaan de neiging hebben om naar zure middelen te grijpen. In de natuurgeneeskundige praktijk wordt bij dergelijke problemen acetotherapie aanbevolen. In de volksmond zegt men daarom gemakkelijk: zuur remt zuur af, dat geeft echter geen verklaring voor de werking ervan. Het gelijkheidsprincipe is in de natuur onbestaande. Fysiologische processen verlopen steeds volgens het contraria-principe. Japanse wetenschappers vermoeden dat het zuur de productie stimuleert van de vloeistof die instaat om de maagwand te beschermen waardoor het overtollige maagzuur geneutraliseerd wordt. Azijn zou ook de maagwand beschermen tegen veelvuldig alcoholgebruik.

Azijn herstelt het bacteriële evenwicht, ruimt ontstekingshaarden op en neutraliseert voedselvergiftiging. Het is vooral het bereiden van voedsel met azijn dat de vertering ten goede komt. Azijn is niet alleen een goed bewaringsmiddel, het verhoogt de verteerbaarheid van sommige voedingsmiddelen. Azijn werkt in op vezelachtige structuren en maakt deze zacht. Bij het bereiden van peulvruchten voegt men een beetje azijn toe aan het kookvocht. Peulvruchten zijn zwaar verteerbaar. Appelazijn bevat veel pectine en dat is een ballaststof met een gunstige invloed op de stoelgang. Pectine speelt een belangrijke rol bij de afvoer van cholesterol. Bij het bereiden van mayonaise of een oliesausje gebruikt men azijn om het vet af te breken waardoor het beter verteerbaar wordt.

 

Azijn en de huid

In de oude natuurgeneeskunde werden infecties aan het gezicht, in de oren en rond de ogen behandeld met een oplossing van azijn en water. Azijn is antiseptisch, doodt bacillen, schimmels en andere schadelijke micro-organismen waarmee het in aanraking komt en is een natuurlijk antibioticum. Bij middenoorontsteking, die erg pijnlijk kan zijn, worden spoelingen met azijn toegepast. Om de handen te ontsmetten volstaat het een beetje azijn aan het water toe te voegen.

Bij heel wat huidaandoeningen is de toepassing van azijn aan te bevelen, vooral als het om infectiehaarden gaat. Azijn wordt heel vaak met honing gecombineerd en dat is zeker ideaal bij het behandelen van huidproblemen. Honing heeft net als azijn een antiseptische werking. Het is een ideaal product bij het behandelen van wonden (zie Apitherapie). Bij brandwonden wordt de verbrande plek met azijn besprenkeld of gedept. Een kompres met azijn is een afdoend middel bij jeuk. Bij anale jeuk bevochtigt men een gaasje met appelazijn dat voorzichtig wordt aangebracht. Bij het behandelen met azijn zal men voorzichtig zijn in de omgeving van de ogen of andere gevoelige plekken. Men gebruikt meestal 1 deel azijn op 4 à 6 delen water.

Bij een azijnbad gebruikt men 2 à 3 glazen azijn op een vol bad. Hier wordt vaak de voorkeur gegeven aan een kruidenazijn. Het toevoegen van azijn aan het badwater doet de warmte beter verdragen. Vooral bij warme of hete baden is toevoeging van azijn altijd aan te bevelen. Een azijnbad heeft het grote voordeel dat het de zuurgraad van de huid normaliseert. Bij veel okselzweet gebruikt men een met azijn bevochtigd doekje om de oksels te wassen. De oksels daarna niet afspoelen. De onaangename geuren verdwijnen meteen. Om verkoeling te krijgen na zonnebrand, neemt men een lauw bad waaraan een glas appelazijn wordt toegevoegd.

 

Huismiddeltjes

Azijn is al eeuwenlang een voortreffelijk huismiddel tegen allerlei kwalen. Hoewel de werking bij de meeste toepassingen verklaarbaar is, zijn er ook heel wat toepassingen die enkel steunen op volksgeloof en suggestie. Wij vermelden hier een aantal van deze toepassingen.

 • Als u ’s nachts uit uw slaap gehouden wordt door een schor hoestje, leg uw hoofd dan te rusten op een doek die u in azijn hebt gedompeld.
 • Een pijnlijke keel kunt u verzachten door te spoelen met water, waaraan een scheutje azijn is toegevoegd.
 • Moeilijkheden met de ademhaling worden verlicht door met azijn doordrenkte witte doeken om de polsen te wikkelen.
 • Het lichaam wordt gereinigd als u een drankje neemt dat is samengesteld uit bronwater, een theelepel azijn en een flinke lepel honing.
 • U kunt de brand uit de jeuk halen door de plek regelmatig met azijn te behandelen.
 • Verlicht het ongemak van pijnlijke benen door een wikkel van azijn aan te brengen. Een wikkel is een doek die in azijn wordt gedompeld en daarna uitgewrongen. Leg deze natte doek op de benen en dek deze af met een droge doek. Een wikkel kan herhaald worden (zie Volksgeneeskunde).
 • Bij overgeven of braakneigingen legt men een warme wikkel (verwarmd azijn) op de maagstreek.
 • Grove, taaie groenten verteren beter als u deze voor het koken een tijdje laat staan in water met een scheutje azijn.
 • Om uw kunstgebit goed te ontsmetten, legt u het gedurende de hele nacht in een glas met azijn, puur of verdund.

 

Acetotherapie biedt heel wat mogelijkheden in een natuurgeneeskundige praktijk, maar een groot aantal remedies behoort tot de volksgeneeskunde of de natuurgeneeskundige zelfhulp. Patiënten kunnen aangespoord worden zelf mee te werken aan hun genezingsproces, natuurgeneeskunde is immers een actieve geneeswijze!

 

Geraadpleegde werken

E. Thacker Het grote azijnboek, Reuille/Bodywell Benelux 1995 

Barbara Wurzel Hausmittel, Südwest Kompakt