• Hoge bloeddruk is waarschijnlijk de meest voorkomende kwaal in het westen en is vaak een onderschat probleem. Veel mensen weten niet eens dat ze aan hoge bloeddruk of hypertensie lijden omdat er geen duidelijke symptomen zijn. Nochtans is het een van de voornaamste oorzaken van hart- en vaatziekten. Familiale aanleg komt erg veel voor, maar ook aanhoudende stress, gebrek aan ontspanning en een ongezonde voedingswijze liggen vaak aan de basis.

Ziektebeeld
Een hoge bloeddruk, of hypertensie, ontstaat wanneer er door het bloed pompende hart een te grote druk wordt uitgeoefend op vaatwanden. Deze sluipende ziekte heeft geen symptomen tot een gevorderd en gevaarlijk stadium is bereikt. In dat stadium krijgt men last van hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizingen, een bloedneus en een snelle hartslag. Deze symptomen krijgen meestal geen aandacht en worden weggewuifd als stress, vermoeidheid, een slechte nachtrust, te druk op het werk enz. Meestal hebben ze er mee te maken, maar ze luiden een gevaarlijke fase in die als men niet ingrijpt tot ernstige vormen van hartfalen leiden zoals een hartaanval, een beroerte, nierfalen, beschadiging aan de ogen en andere organen. Het is moeilijk om de echte oorzaak te achterhalen. Als hoge bloeddruk vrij veel in de familie voorkomt of men heeft een drukke baan en men kampt met stress is het belangrijk hier voldoende aandacht aan te geven, even een afspraak te maken bij de huisarts of zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen om regelmatige metingen uit te voeren. Dit doet men in de ochtend na het opstaan omdat de bloeddrukwaarde dan objectief is. Door ’s avonds een meting uit te voeren, kan die erg hoog zijn als gevolg van een drukke dag. Als de bloeddrukmeting in de ochtend hoog is, lijkt dit een objectieve meetwaarde en vraagt gecontroleerd te worden. Bij een bloeddrukmeting bepaalt u de boven- en onderdruk en die mag niet te dicht bij elkaar liggen. Een gezonde bloeddruk is 80/130 wat in de volksmond 8/13 wordt genoemd.

Oorzaken
Een hoge bloeddruk veroorzaakt meestal geen klachten en daar schuilt een groot gevaar in. Het beschadigt de bloedvaten en de gevolgen ervan merkt men pas na jaren. Als de metingen bij de arts hoger liggen dan bij u thuis, kan dat wijzen op het ‘witte schorteffect’ of dat uw bloeddrukmeter erg gevoelig is. Meet ook enkele keren de bloeddruk met een korte tussenpauze omdat de elektronische bloeddrukmeters soms overgevoelig zijn. Bij een sterk verhoogde of verontrustende hoge bloeddruk kan de huisarts nagaan of dit door stress, te veel sporten of door hartkloppingen kan veroorzaakt worden. Soms wordt er gebruikgemaakt van een continue meting door het dragen van een apparaat dat de bloeddruk dag en nacht controleert. Stress, burn-out, negatieve emoties, zorgen, slaapproblemen, een druk leven, het gebrek aan beweging enz. zijn uitlokkende factoren die u moet opsporen om een pathologische hoge bloeddruk te voorkomen. Het is niet altijd gemakkelijk om orde op zaken te stellen in deze drukke samenleving, maar het is noodzaak om levensbedreigende hart- en vaatziekten te voorkomen. Het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen kan op een bepaalde leeftijd of tijdens een kritische levensfase zinvol zijn, maar het is niet de echte oplossing. Het is de ogen sluiten voor het echte probleem.

Veganistische voeding
Een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk is een te hoge concentratie aan cholesterol in het bloed. Hoewel cholesterol op zich niet slecht is, maar een te veel is niet zonder gevaar. Door een te veel aan cholesterol slippen de aders dicht waardoor de bloeddruk wordt verhoogd. Cholesterol maken we voor een deel zelf en wordt verder aangevoerd door dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eigeel en kaas. Er bestaat een misverstand dat vis geen cholesterol zou leveren, nochtans bevatten vis en schaaldieren wel degelijk cholesterol, maar ook een te veel aan verzadigde vetzuren, die tot de slechte vetten worden gerekend. Haring bevat 15 g vet per 100 g, heeft geen meervoudig onverzadigde vetten, maar 85 mg cholesterol. Vlees vervangen door vis is geen oplossing. Wie aan hoge bloeddruk of een te hoge cholesterolwaarde lijdt, doet er goed aan om als kuur gedurende 8 weken over te schakelen op een veganistische voeding, dus niets van het dier. Meestal daalt de cholesterol tot een normale waarde en is dit niet het geval dan is men hoogstwaarschijnlijk familiaal belast. In dat geval is het raadzaam om voluit voor een veganistische voeding te kiezen om het risico op hart- en vaatziekten te voorkomen. Voldoende bewegen is eveneens aan te raden omdat er dan een verhoogde verbranding van de vetten plaatsvindt waardoor de cholesterol wordt verwerkt. Avocado is een uitzonderlijke vrucht die gezonde vetten levert, maar ook een cholesterolverlagende werking kent. Een aantal E-nummers hebben een ongunstige invloed op de aanmaak van cholesterol, beschadigen hart en vaten of verhogen de bloeddruk. Zie mijn boek ‘Gif in uw voeding’ (Sterck&DeVreese).

Kruiden
Kruiden hebben een gunstige invloed op hart en bloedvaten en verlagen een te hoge bloeddruk en verdrijven de cholesterol uit het bloed. Kruiden zoals Meidoorn, Rode klaver, Citroenmelisse, Lindebloesem, Akkerhoningklaver, Moerasspirea, Berkenblad hebben hier een directe invloed op. Alle rustgevende kruiden hebben een ondersteunende werking op hart en bloedvaten zoals Lavendel, Sint-Janskruid, Passiebloem, Oranjebloesem enz. Zoals eerder aangegeven speelt stress een belangrijke rol bij het verhogen van de bloeddruk, het belasten van de bloedvaten en het versnellen van de hartslag. Kruiden die gunstig werken op de nieren zijn meestal aan te bevelen omdat ze een bloeddrukverlagende werking hebben zoals Linde, Heermoes, Brandnetel e.a. Deze kruiden kunt u gebruiken als een kruideninfuus. Neem een koffielepeltje gedroogde kruiden per kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, de kruiden eruit verwijderen, laten afkoelen tot op lichaamstemperatuur en 3 kopjes per dag drinken. Mag gezoet worden met honing wat de werking extra versterkt. Deze kruiden kunnen ook gebruikt worden in de vorm van een tinctuur (druppeltjes). Neem driemaal per dag 30 druppels opgelost in een weinig water.

Relaxatie
Bij hoge bloeddruk, een te hoge hartslag of te veel cholesterol in het bloed is het raadzaam om goed te ontspannen door het toepassen van relaxatieoefeningen. Eenvoudige rek- en strekoefeningen, ademhalingsoefeningen, maar ook oefeningen van gedachteloosheid brengen u tot rust waardoor het hart trager klopt, de bloeddruk, maar ook het cholesterolhalte in het bloed daalt. Tijdens deze momenten van rust herstelt zich het hart- en bloedvatenstelsel. Iedere vorm van afleiding heeft een rustgevende werking. Het maakt niet uit of u rust en ontspanning zoekt in yoga-houding of een boswandeling maakt, een mooie fietstocht of een creatieve bezigheid. Op het ogenblik dat u uw gedachten uitschakelt en aan niets denkt, komt uw brein tot rust en verwerkt het alle prikkels. Het verbroken evenwicht tussen het sympathische en parasympatische zenuwstelsel wordt hersteld en de te snelle functies worden afgeremd en de te trage functies weer bijgesteld. U komt in harmonie met uzelf, met uw eigen lichaam en uw directe omgeving. Door zelf een kleine bedrage te leveren, weet het chaotisch lichaam, zich weer te herstellen. Het lichaam geneest zichzelf, maar heeft soms een klein stootje hulp nodig.

————————–

Appelazijn
Appelazijn is meer dan een ingrediënt uit de keuken om een zure saus of gerecht mee te bereiden. Appelazijn wordt verkregen door fermentatie waarbij de aanwezige suiker in alcohol wordt omgezet om vervolgens in azijn over te gaan. Appelazijn kent een genezende werking en heeft talrijke therapeutische toepassingen die ook geschikt zijn voor zelfbehandelingen binnen het gezin.

Appelazijn verbetert de vertering`
Zuur remt overmatige maagzuurproductie af zodat de werking zich genormaliseerd. De maag wordt rustig en kan zijn werk weer aan. In de maag wordt het eiwit verteerd.

Verlicht brandend maagzuur
De maagwerking wordt gestuurd door het parasympatisch zenuwstelsel en kan alleen in rusttoestand werken. Daarom is het raadzaam om op een rustig moment te eten in plaats van een snelle hap.

Help gifstoffen uit het lichaam verwijderen
Appelazijn lost gifstoffen of homotoxines in het lichaam op en helpt die via de uitscheidingsorganen afvoeren.

Versterkt de immuniteit
Appelazijn heeft een gunstige werking op het darmstelsel en de opbouw van de darmflora en versterkt daardoor de immuniteit waardoor we beter bestand zijn tegen allerlei ziekten.

Reguleert de bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel reguleert onze energiebalans zodat we over voldoende spierkracht beschikken. Een goede bloedsuikerspiegel voorkomt vermoeidheid, geeuwhonger en beschermt ons tegen suikerziekte type II.

Verlaagt hoge bloeddruk
Onderzoekers hebben vastgesteld dat bij regelmatig gebruik van appelazijn de bloeddruk zich normaliseert.

Helpt bij hoofdpijn
Appelazijn versterkt de doorbloeding waardoor hoofdpijn verdwijnt. Meestal wordt hoofdpijn veroorzaakt door een onvoldoende doorstroom van bloed door de aders die zich dan sluiten en hoofdpijn veroorzaken.

Geeft energie
Door een betere doorbloeding en het opruimen van homotoxines komt er meer energie vrij waardoor iedereen zich krachtig voelt

Verdrijft ziekmakende bacterie
Appelazijn kent een reinigende en ontsmettende werking waardoor ziekmakende bacteriën worden verdreven.

Ondersteunt astma
Door zijn talrijke goede eigenschappen zoals versterking van de immuniteit, het afvoeren van homotoxines, maar ook van slijmen helpt appelazijn bij astma en andere aandoeningen van de luchtwegen en de longen.

Herborist
Onze studenten Herboristen leren tijdens hun opleiding zelf appelazijn te bereiden, maar ook nog andere toepassingen op basis hiervan. Ze leren kruiden kennen en herkennen, plukken, drogen en bereiden tot allerlei kruidenmiddelen voor de gezondheid, lichaamsverzorging, natuurlijke cosmetica, huishoudelijk gebruik enz. Toont u belangstelling voor kruiden, het milieu, de natuur en werkt u graag met uw handen zoals roeren, pletten, mengen, ruiken of testen volg dan de tweejarige opleiding Herborist met een dagopleiding in Genk en avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht. De Europese Academie was de eerste in Europa die 38 jaar geleden het beroep van Herborist onder een dikke laag stof vandaan heeft gehaald en er een modern, creatief en boeiend beroep van heeft gemaakt. Voor meer informatie: zie www.europeseacademie.be of bezoek ons tijdens onze open deurdagen.

Supermarkt voedsel
Het is opvallend dat wetenschappers, artsen en reguliere hulpverleners nu pas aan de alarmbel trekken en de bevolking waarschuwen dat 80% van het supermarktvoedsel ongezond is. De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg heeft al 38 jaar de alarmklok geluid. Het is nochtans vrij eenvoudig om de kwaliteit van uw voedsel te bepalen door een vuistregel toe te passen: ‘Hoe dichter uw voedsel bij de plant staat, des te hoger is de voedingskwaliteit.’ De plant is de basis van al het voedsel op aarde en is een uitzonderlijk wezen dat in staat is om zonlicht via het proces van de fotosynthese op te vangen en in voedingsstoffen om te zetten. Verse en onbewerkte voedingsmiddelen zijn niet alleen rijk aan ongeschonden voedingsstoffen, maar hebben door hun versheid een hoge bio-energetische waarde en dat betekent dat de kwaliteit van de voedingsstoffen, ook nutriënten genoemd, bijzonder hoog ligt. Het verteringsstelsel heeft daardoor minder energie nodig zodat het verteringsrendement erg hoog ligt zodat we minder voedsel nodig hebben omdat we er meer uithalen. Bovendien laat het verteringsstelsel opvallend minder afvalstoffen na, ook homotoxines genoemd, die bovendien snel door de uitscheidingsorganen worden afgevoerd. Ze hebben geen negatieve invloed op onze gezondheid.

Ultra bewerkt voedsel
Het grote gevaar bij het ultra bewerkt voedsel ligt vooral in de mechanisch bewerking en de thermische behandeling waardoor de macronutriënten eiwit, vet en koolhydraat en de micronutriënten vitaminen, mineralen en spoorelementen zwaar worden beschadigd. Omdat hierdoor uiterlijke kenmerken verloren gaan zoals structuur, kleur, geur, smaak en houdbaarheid worden er E-nummers toegevoegd, die op een enkele uitzondering na, talrijke bijwerking hebben. Sommige verhogen het risico op ziekten. Er worden 385 verschillende E-nummers gebruikt, maar helaas blijft de consument er niet bij stilstaan dat dit soort voedsel voor 85% ongezond is. Het gebrek aan ballaststoffen en een te fijne structuur zorgen ervoor dat we op dit soort voedsel niet kunnen kauwen. Daardoor wordt het voedsel niet of onvoldoende met speeksel vermengd waardoor de voorvertering uitblijft. Het is niet vreemd dat de volksgezondheid sterk achteruitgaat en dat manifesteert zich in allerlei ziekten waarbij hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer voorop staan. Bij jongeren komen opvallend veel darmproblemen en darmkanker voor, maar ook psychische aandoeningen en emotionele problemen. Ultra bewerkt voedsel heeft een negatieve invloed op ons gedrag en persoonlijkheid en ligt aan de basis van de toenemende agressie in onze samenleving.

Terug naar echt voedsel
Het begint stilaan door te dringen dat we terug moeten naar echt, menselijk voedsel en dat komt uit de tuin, het veld, de boomgaard enz. Bij verse voedingsmiddelen kunt u de kwaliteit zelf zintuiglijk bepalen, u ziet, ruikt en proeft het voedsel, u kunt het betasten en u overtuigen van de versheid. Bij een voedingsproduct moet u alles aflezen van het etiket en dat zegt weinig, maar verzwijgt wel veel. Verse voedingsmiddelen in de eigen keuken verwerken lijkt tijdrovend, maar het is een vorm van creativiteit en zorgt voor afleiding, maakt u stressbestendig en biedt veel voldoening. Veel mensen missen een goed tijdsmanagement en hollen de klok achterna, ze zijn niet tevreden met zichzelf, vinden hun weg niet meer en verliezen zo de zin in het leven. Voeding is de basis van ons leven en het is de enige vorm van energie. Om het onderscheid duidelijk te stellen, tussen supermarktvoedsel en gezond voedsel gebruiken we opnieuw het woord ‘natuurvoeding’. In dit woord vindt u meteen het verband tussen voeding en de natuur. Wenst u meer te weten over gezonde voeding voor uzelf, uw gezin of om de boodschap van gezonde voeding professioneel uit te dragen, volg dan onze eenjarige opleiding Natuurvoedingsconsulent. Een dagopleiding in Genk en een avondopleiding in Antwerpen en Gent. Voor meer informatie zie www.europeseacademie.be of neem deel aan een van onze open deurdagen.

Gezond en vitaal ouder worden
Het gaat goed met de bejaarden en hoogbejaarden. Het aantal honderdjarigen stijgt en nu denkt iedereen wat we allemaal zo oud gaan worden. Vergeet niet dat deze ouderen in hun jeugd nog gezonde voeding hebben gegeten en minder vervuilde lucht hebben ingeademd. Beweging remt het verouderingsproces af omdat door te sporten we onze mentale en fysieke gezondheid aanzienlijk verbeteren. Beweging activeert de doorbloeding en dat betekent een betere aanvoer van zuurstof, voeding en warmte en snelle afvoer van gifstoffen. Beweging zorgt verder voor soepele spieren en gewrichten, heeft een gunstige invloed op de bloeddruk en versterkt de zelf-genezende kracht die in ieder mens aanwezig is, verkleint het risico op dementie en levert een bijdrage aan een betere gemoedsrust. Dat neemt niet weg dat de ziekte van Alzheimer toeneemt zowel bij hoog- als laagopgeleiden en daar heeft men geen directe verklaring voor, maar het is een verontrustende vaststelling. Het aantal zitdoden is eveneens een feit. Dat moet ons aanzetten om meer aandacht te vragen voor meer beweging en daar kan men niet vroeg genoeg mee beginnen. Mentaal actief blijven is de boodschap en daar kan het volgen van een opleiding of open cursus een bijdrage aan leveren.

Open cursussen en opleiding
Heel het jaar door organiseert de vzw Europese Academie opleidingen open cursussen. Op de vier leslocaties, Antwerpen, Gent, Genk en Maastricht kunt u steeds terecht. De Europese Academie is een vzw (Vereniging Zonder Winstoogmerk) die als doel heeft de boodschap van de natuurlijke gezondheidszorg uit te dragen. Gezondheid is nauw verbonden met een schoon milieu en een positieve instelling. Zie www.europeseacademie.be