• Het is opvallend dat sinds de coronacrisis de belangstelling voor gezonde voeding, beweging, boswandelingen, plukken in het wild, kruiden en vele andere aspecten van de natuurlijke levenswijze sterk zijn toegenomen. De digitale samenleving is te kunstmatig geworden waardoor de mens van zijn wortels is afgesneden. Wij zijn immers, ondanks onze culturele en technische ontwikkelingen, voor een deel natuurmensen gebleven.

Innerlijke rust
Het ontbreken van innerlijke rust is een veel voorkomend probleem. Veel mensen zijn op de dool, vinden geen levensvreugde meer, zijn snel op alles uitgekeken en missen perspectief. Dat heeft een invloed op het gedrag en uit zich vaak in fysieke ongemakken waardoor er te snel naar een medicijn wordt gegrepen. Het toenemend geweld, vaak door jongeren, is verontrustend. In de Belgische scholen is het aantal zorgkinderen op één jaar tijd met 20% toegenomen. Het gebruik van frisdrank waarin oppeppende stoffen en zoetstof zijn verwerkt, zoals cafeïne en cafeïne-achtige stoffen verhogen de innerlijke onrust. Het gevaar is dat deze middelen aanvankelijk een vals gevoel van rust geven en nadien in onrust overgaan. Er ontstaat een vicieuze cirkel en daar geraakt men niet gemakkelijk uit. Toegevoegde suikers zijn niet lichaamsvreemd, maar het ontbreken van vitaminen en mineralen zorgt voor dramatische gevolgen op de gezondheid. Zoetstoffen zijn nog gevaarlijker omdat het synthetische stoffen zijn die inwerken op de hersenen en het zenuwstelsel, geen energie leveren, de suikerstofwisseling verstoren en voor uitputting zorgen. Recent onderzoek legt een verband tussen het gebruik van zoetstof en de toename van kanker. Innerlijke rust is een complex gegeven, heeft voor een deel met onze eigen persoonlijkheid te maken maar wordt door de omgeving sterk beïnvloed. Een weekeinde aan zee of in de Ardennen helpt om tot rust te komen, maar verdwijnt weer snel als men op maandagochtend in de file staat.

Afleiding
Niet alleen in het beroepsleven, ook binnen het gezin heerst er vaak chaos, drukte en stress. Veel mensen hebben de indruk dat het erbij behoort, maar dat is niet zo. Het gezin zou juist een veilige plek van rust en behaaglijkheid moeten zijn. Ouders en kinderen nemen hun stress, spanningen en ongenoegen mee naar huis en zorgen daar voor een negatieve ontlading. De sleutel tot innerlijke rust en ontspanning ligt in de afleiding. De ervaring heeft ons geleerd dat bezig zijn met kruiden een doeltreffende vorm van afleiding is. Begin met enkele kruiden in potten op het venstertablet te plaatsen en/of op het terras. Zaai of plant kruiden in de volle grond in uw tuin en uw leven zal snel veranderen. U ziet van dag tot dag basilicum, rozemarijn en pepermunt groeien en u plukt er regelmatig wat van af om in gerechten en sauzen te verwerken. Als u wandelt, ligt het geluk aan uw voeten, u hoeft zich alleen maar te bukken om ze te plukken. In uw tuin en in de omgeving groeien kruiden en eetbare gewassen voor de keuken of voor uw gezondheid. Een zintuiglijke benadering van de natuur opent nieuwe perspectieven. U ziet, hoort, ruikt en proeft de natuur terwijl u afgeleid bent van het drukke leven. Zorgen vallen spontaan van uw schouders. U ontdekt weer uw ademhaling, neemt meer zuurstof op die u beter verbruikt. Uw leven krijgt een andere inhoud, u kunt beter relativeren en begrip tonen voor het vervelend gedrag van anderen die nog in de draaikolk van de consumptiemaatschappij gevangen zitten. Zij leven nog in de illusie dat innerlijke rust overal te koop is. Alleen uzelf bent de schepper van innerlijke rust, het is uw creatie en inzet.

Ecologisch denken
Als u met kruiden bezig bent of de natuur intrekt, wordt u zich bewust dat het milieu erg vervuild is. De mooiste kruiden groeien vaak op erg vervuilde plaatsen zoals in de bermen van de autowegen. De opwarming van de aarde is ingezet, de lente krijgt het steeds moeilijker om het landschap te laten ontluiken, het is immers te droog en het grondwater staat te laag. Vanuit uw belangstelling voor kruiden en uw betrokkenheid begint u spontaan ecologisch te denken. Het is logisch dat u anders omgaat met energie, water, voeding, vrijetijdsbesteding, creativiteit en ontspanning. Het is geen opgave meer, maar een vanzelfsprekendheid. Beperk het gebruik van plastic en geef de voorkeur aan natuurlijke materialen. Een schaal met welriekende kruiden op de tafel brengt kleur en geur in huis, is goedkoop en erg decoratief.

Onbegrensde mogelijkheden
Kruiden plukt u op het juiste moment en op de juiste wijze. U kunt deze vers gebruiken of laten drogen om ze later in allerlei kruidenproducten te verwerken. Gedroogde kruiden behouden hun werking gedurende een jaar. Kruiden lenen zich niet alleen voor het bereiden van een kruidenthee, maar voor talrijke toepassingen zoals het zelf maken van kruidenazijn, kruidenolie, zalf, crème, gezichtsmasker, tinctuur, lippenbalsem, kruidenkaarsen, kruidenzeep enz. Uit aromatische kruiden worden etherische oliën gedistilleerd met ontzettend veel mogelijkheden. De aromatherapie biedt veel mogelijkheden omdat ze via de neus een directe invloed heeft op de reukhersenen, de hersenen en het zenuwstelsel. Kruiden worden steeds meer toegepast bij het bereiden van gerechten en sauzen en zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Zij versterken niet alleen de smaken en de geuren, maar zorgen voor een betere vertering, absorptie en stofwisseling terwijl ze hun genezende werking behouden. Kruiden zijn echt terug van weg geweest.

Kennis is onmisbaar
Een goede botanische kennis is belangrijk, vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor een opleiding tot Herborist. U leert niet alleen de kruiden kennen en gebruiken, maar u gaat ze zoeken in hun specifieke biotopen, u leert ze vakkundig plukken, drogen en verwerken. U maakt kennis met de fascinerende wereld van de kruiden en de kruidenbereidingen. De genezende werking van een kruid ligt in zijn inhoudsstoffen. Aan de uiterlijke kenmerken van een kruid leidt u de inhoudsstoffen af en legt u de verbanden met hun genezende werking. Brandnetel is een krachtig kruid met een sterk reinigende en ontgiftende werking en heeft een gunstige invloed op de huid. Brandnetel leent zich goed om er brandnetelolie van te maken. Stamp verse brandnetels fijn in een vijzel en overgiet ze met olijfolie of een andere koudgeperste olie, laat ze enkele uren trekken, zeef ze daarna door een neteldoek en giet de olie in een fles. Brandnetelolie is een jaar houdbaar. Wrijf beide slapen in met brandnetelolie waardoor de doorbloeding wordt verhoogd zodat u zich beter kunt concentreren. Brandneteltinctuur wordt gebruikt om de hoofdhuid te masseren, stimuleert de groei van de haarwortel en voorkomt kaalheid. Een brandnetelcrème op basis van bijenwas wordt aanbevolen bij een droge huid. Brandnetel leent zich voor een heerlijke lentesoep. Ook de zaadjes van de brandnetel kunt u over het voedsel strooien of aan boter toevoegen. Het is een eenvoudig kruid dat overal groeit, een bijzonder krachtig kruid is en in de kruidengeneeskunde erg gewaardeerd wordt. Een ander kruid, dat te lang verwaarloosd werd, is het berkenblad. De jonge blaadjes plukt u in het voorjaar en laat ze drogen. Maak er een kruidenthee van door een koffielepeltje berkenblaadjes te overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, de blaadjes verwijderen, eventueel zoeten met een lepeltje acaciahoning. Berkenblad werkt rustgevend, vochtafdrijvend, antibacterieel, stimuleert de uitscheiding van urinezuur, is bloedreinigend en goed voor blaas en nieren en huidaandoeningen. Brandnetel en berkenblad zijn twee kruiden uit onze directe omgeving met een veelzijdige werking, eenvoudiger kan het niet.

De Europese Academie biedt al 34 jaar een tweejarige opleiding tot Herborist aan. Vraag een studiegids of folder aan en raadpleeg de website: www.europeseacademie.be De inschrijvingen lopen, net zoals verleden jaar, vlot binnen. Er is ook een opleiding Fytotherapeut en Aromatherapeut voorzien.

  • Dagopleiding in Genk op woensdag.
  • Avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht

Lentemoedheid verdrijven
Er zijn een aantal kruiden geschikt om lentemoeheid te verdrijven. Het volstaat om van een van deze kruiden of een mengeling ervan een kruidenthee te bereiden. Deze kruiden lossen opgestapelde gifstoffen op en scheiden ze snel uit. Naast brandnetel is er linde, Sint-Janskruid, lavendel, rozemarijn, citroenmelisse, mariadistel en berkenblad.

Asperge reinigt het bloed
Asperge, artisjok, knoflook en ui zijn belangrijke bloedreinigende voedingsmiddelen. Een bloedreinigende groene smoothie kunt u bereiden van een 1 appel, 1 banaan en wat verse kruiden zoals brandnetel, berkenblad, paardenbloem en/of tuinkers, bronwater en een beetje citroensap. Broccoli, grapefruit, rode biet en spinazie hebben eveneens een bloedreinigende werking. Het bloed geraakt vervuild door zijn eigen afbraakstoffen, maar vooral door te veel homotoxines die ontstaan door slechte voeding, drank en medicijnen die in het lichaam achterblijven en te traag of niet worden uitgescheiden.

Hoogbejaarden die alleen over vroeger praten
Er zijn hoogbejaarden die alleen maar over vroeger praten. Daar is niets mis mee tenzij dit een voorteken is van de ziekte van Alzheimer. Het aantal alzheimerpatiënten neemt nog steeds toe en dat is verontrustend. Al vanaf 30 jaar is het aan te raden om alles in het werk te stellen om deze vreselijke ziekte te voorkomen. Een gezonde voeding, voldoende beweging, emotioneel evenwicht en regelmatig het hoofd leegmaken behoren tot de preventieve maatregelen. Tijdens de zomer maakte ik een wandeling door het park. Op een bank zat een kennis van me te genieten van de heerlijke namiddagzon en nodigde me uit om even een praatje te maken. Ik wist dat ze aan Alzheimer leed. We hadden een mooi, lang en boeiend gesprek, maar uitsluitend over vroeger. Als ik even op de actualiteit inging, was ze kort en schakelde meteen over op een ander onderwerp. Het lange termijngeheugen blijft immers lang ongeschonden. Er is een groot verschil tussen ‘ouderdomsverschijnselen’ en symptomen van Alzheimer. Bij het ouder worden nemen bepaalde interesses af en speelt het herbeleven van het verleden soms een zinvolle rol. Het zelfherstellend vermogen verloopt trager en slijtage wordt zichtbaar. Dat neemt niet weg dat men op hoge leeftijd nog steeds actief en gezond kan zijn. Het vertragen van het verouderingsproces hebben we voor deel in eigen handen.

Raadpleeg www.alzheimerperspectief.eang.eu of lees het boek ‘Alzheimer, Hoe voorkomen of afremmen?’ Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij www.sterckendevreese.nl

Titel: Alzheimer, Hoe voorkomen of afremmen?’
Auteur: Jan Dries
ISBN: 978 90 5615 741 8
NUR: 870
Aantal pagina’s: 277
Prijs: 24,95 euro

Gezonde voeding, beweging en ontspanning helpen alzheimer te voorkomen, af te remmen en te verbeteren. Een goede raad: begin hiermee zo vroeg mogelijk.