Bewegen is meer dan een modewoord, het is een noodzaak die ontstaan is vanuit een wijdverbreide zitcultuur. We zitten niet alleen bij het uitoefen van beroepsactiviteiten, maar ook in het privéleven brengen we de tijd al zittend door voor de tv, computer, tablet of de krant. Bewegen heeft een gunstig effect op zowel het fysieke, het mentale als het emotionele vlak. Het grote voordeel is de verhoogde doorbloeding waardoor er meer warmte, zuurstof en voedsel door het lichaam stroomt en afvalstoffen worden afgevoerd. Beweging zorgt voor een betere en diepere ademhaling en maakt de spieren en de gewrichten soepel. Op mentaal en emotioneel vlak belet beweging mentale activiteiten. We kunnen niet denken als we ons fysiek inspannen. Bewegen is een goed middel om het hoofd leeg te maken en het ontspanningsmechanisme te versterken. Mensen die regelmatig bewegen hebben minder stress en hebben een verhoogde psychische weerstand. Bij het bewegen komen er neurotransmitters vrij die voor een aangenaam gevoel zorgen met een lichte vorm van verslaving en dat is een aangename stimulans om verder te gaan. Het is echter niet verstandig om extreem veel te bewegen want dan worden spieren en gewrichten te zwaar belast en geraakt de energie uitgeput. Bewegen moet gewoon een onderdeel zijn van het dagelijks leven, het hoort er gewoon bij. Hier tien energieke tips om u uit uw luie zetel te halen.

 

1. Geen excuses

Het is altijd moeilijk om aan een druk of overbelast programma nog iets toe te voegen. Men zegt te gemakkelijk: ‘Ik heb daar geen tijd voor…’ of ‘Ik ben te moe of het is te koud.’ Probeer eerst wat orde op zaken te stellen want u loopt uzelf voorbij. Dat mat u af, verhoogt het stressgevoel en schept chaos. Overtuig u dat bewegen gezond en nuttig is en dat het u helpt om een beter georganiseerd leven te leiden.


2. Prioriteit

Maak van bewegen een prioriteit omdat het een actief deel is in uw leven. Zie het niet als een verplichting of als een opdracht want dan hebt u discipline nodig. Maak er een gewoonte van om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Een gewoonte kost weinig moeite, zeker als u beseft dat u zich daardoor beter voelt, fris van geest bent en meer op een dag presteert.

 

3. Er is voldoende tijd

Als u op zoek moet gaan naar een gaatje in uw drukke agenda, dan vindt u dat nooit. Bewegen is geen verplichting, maar iets waar u naar uitkijkt, waar u behoefte aan hebt. Dwing u tot niets, maar probeer uw leven een stukje te reorganiseren en kijk uit naar mogelijkheden. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer uw auto zodat u een stukje kunt lopen, zoek naar een gemakkelijke wandelroute of maak op zondag eens een lange wandeling of fietstocht.

4. Kies wat bij u past

Wandelen, fietsen en zwemmen zijn de beste vormen van bewegen. U hoeft niet naar een sportschool of fitnesscenter te stappen. Kies een discipline die bij u past of maak eventueel een combinatie. Aanvankelijk moet u alles bijsturen en uw leven een beetje reorganiseren tot u het niveau hebt bereikt waarop bewegen een aangename gewoonte wordt.

5. Vaste dag

Zoek een vaste dag waarop u tijd uittrekt om extra te bewegen of te sporten. Probeer dit te integreren binnen uw gezin of vriendenkring. Samen bewegen helpt, men moedigt elkaar aan. Een vaste dag mag geen excuus zijn om door de week niet of weinig te bewegen.

6. Begin geleidelijk aan

Als u een zittend leven heb, kunt u niet meteen intens gaan sporten. Laat u niet misleiden door enthousiaste verhalen waarin bewegen als een tovermiddel wordt omschreven. Stramme spieren maakt men geleidelijk aan los en de ademhaling gaat van dag tot dag dieper. Gun uw lichaam de tijd om zich aan te passen. Ga na wat voor u haalbaar is en geloof in de geleidelijkheid.

7. Bewegingplan

Stel een bewegingsplan op binnen uw mogelijkheden, gezin of vriendenkring en voer dit plichtsbewust uit, maar met behoud van de spontaniteit. Zorg dat er iedere dag een stukje beweging in uw leven zit ingebouwd, zeven kleine stukjes zorgen toch voor een groot geheel. Onder dwang werkt niets.

8. Gezin of vriendenkring

Maak van beweging een gemeenschappelijke activiteit. Sociale contacten zijn even belangrijk als bewegen. Bewegen krijgt daardoor een sociale dimensie, brengt mensen dichter bij elkaar. Het succes van eenmaal per week grondig bewegen is afhankelijk van de dagelijkse beweging.

9. Bewegen voorkomt Alzheimer

Volgens hersenonderzoekers is dagelijks bewegen de beste preventie tegen Alzheimer en andere vormen van dementie. Bewegen zorgt immers voor een goede doorbloeding van de hersenen. Bij dementie degenereert de filter die het bloed controleert dat naar de hersenen vloeit zodat er te veel ongewenste stoffen in de hersenen terecht komen. Door te bewegen houdt u deze filter gezond.

10. Bewegen en borstkanker

Bewegen is een goede preventie tegen iedere vorm van kanker. Vrouwen die borstkanker hebben overleefd doen er goed aan om regelmatig te bewegen. Tijdens de behandeling is men vaak te ziek om te bewegen en beperkt men zich tot korte wandelingen. Zelfs tijdens de revalidatie is een aangepast bewegingsprogramma aangewezen. Als eenmaal alles achter de rug is, zal men er voor zorgen dat beweging een deel van de dag wordt. Doe dit niet uit angst om te hervallen, maar omdat u gewoon gezond wil leven en veel plezier vindt in bewegen.