• Eindelijk is iedereen er stilaan van overtuigd dat toegevoegde suiker ongezond is en aan de basis ligt van talrijke aandoeningen, van stressgevoeligheid tot dementie en kankers. Daarom bieden de supermarkten producten aan met de vermelding ‘0% suiker’ door suiker door zoetstof te vervangen. Het probleem wordt verplaatst, het probleem is niet opgelost.

Lightproducten
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de ‘lightproducten’ op de markt gebracht als wondermiddel om slank en gezond te blijven. Men stelt vast dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas sindsdien sterk is toegenomen. Men begon eerst met het vet en daarna met de toegevoegde suikers te reduceren en ze door zoetstof te vervangen. Aanvankelijk ging het alleen om frisdrank, maar geleidelijk aan werd in steeds meer voedingsproducten de suiker door zoetstof vervangen. Men heeft nog lang vastgehouden aan de combinatie suiker en zoetstof omwille van de smaak. Fijnproevers herkennen snel de chemische smaak van zoetstof. Zoetstoffen komen in steeds meer voedingsproducten voor. De voedingsfabrikanten doen dat niet uit bezorgdheid, alleen om de omzet te vergroten.

Natuurlijke suiker is onmisbaar
Er heerst een misverstand dat zoetstof de suiker vervangt, maar dat klopt niet. Zoetstoffen zijn geen suikervervangers. Suiker is een macronutriënt en behoort tot de groep van de koolhydraten en levert calorieën terwijl een zoetstof geen enkele voedingswaarde heeft. Er is een verschil tussen natuurlijke suiker die deel uitmaakt van een voedingsmiddel zoals de suiker in een banaan, appel of honing en de toegevoegde suiker uit de suikerfabriek. Hoewel het om dezelfde koolhydraat gaat, is er toch een groot verschil. Toegevoegde suiker bestaat uit 100% suiker, bevat geen vitaminen, mineralen en spoorelementen en veroorzaakt in het lichaam een ware explosie die zorgt voor gisting in de darmen. Natuurlijke suiker is het voedsel voor de hersenen, de zenuwen en de spieren en daardoor onmisbaar in een gezonde voeding. Toegevoegde suiker is erg ongezond, rooft zijn ontbrekende elementen uit het lichaam zoals calcium, magnesium, vitaminen van het B-complex en vele andere stoffen. Ondanks al deze nadelen blijft het een voedingsstof en levert de nodige calorieën en zorgt o.a. voor spierkracht. Het lichaam kan niet zonder suiker en als er gebrek zou optreden wordt vet en desnoods eiwit omgezet in suiker. Toegevoegde suiker verhoogt het risico op suikerziekte type 2, de stressgevoeligheid, overgewicht en talrijke ernstige ziekten zijn direct of indirect toe te schrijven aan het jarenlange misbruik van toegevoegde suikers. Het gebruik van zoetstof vergroot deze problemen.

Zoetstof kent veel nadelen
Zoetstoffen worden in kleine hoeveelheden aan voedingsproducten en dranken toegevoegd en strikt gereglementeerd. Toch wordt in de medische literatuur verwezen naar mogelijke risico’s bij langdurig gebruik en vooral in combinatie met andere voedingsadditieven (E-nummers). Ondanks dat onderzoekers terecht wijzen op gevaren, zijn er toch wetenschappers die de gevaren relativeren. Sommigen dragen schaamteloos argumenten aan dat zoetstof goed is tegen tandcariës en tandplak vermindert en zorgt voor een lagere suikerinname. Er wordt zelfs beweerd dat zoetstof goed is voor de hersenactivatie, de smaakreceptoren, verteringshormonen en zelfs voor de darmflora. Zo probeert men de terughoudendheid van de consument te overwinnen. Er worden soms meerdere zoetstoffen aan één voedingsproduct toegevoegd of krijgt men door een gevarieerde voeding verschillende zoetstoffen binnen. Naar de gevaren van deze combinaties is nauwelijks onderzoek gevoerd. Het gebruik van zoetstof geeft geen meerwaarde aan het voedingsproduct en dient enkel om producten langer te kunnen verkopen. We gaan in op enkele mogelijke gevaren.

Toename van het lichaamsgewicht
Talrijke studies tonen aan dat het gebruik van zoetstof een averechts effect heeft op het lichaamsgewicht. Men wordt er alleen zwaarder van. Er zijn aanwijzingen dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap zoetstoffen hebben gebruikt op latere leeftijd vaker overgewicht hebben. Zoetstoffen hebben invloed op vroeggeboorte en een groter lichaamsgewicht van de baby bij de geboorte, wat de bevalling kan bemoeilijken.

Diabetes en hart- en vaatziekten
De negatieve invloed van zoetstoffen op het ontstaan van suikerziekte type 2 is al langer aangetoond. Bepaalde zoetstoffen zoals E955 zorgen ervoor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor de aanmaak van insuline. Vooral mensen die neiging hebben tot suikerziekte of aan overgewicht lijden, lopen hiermee een groter risico. Verder zijn er negatieve effecten vastgesteld bij de stofwisseling en wordt de link gelegd met een verhoogd risico op beroerte en hartziekten, vooral bij vrouwen met overgewicht.

Te vermijden E-nummers
E954 is waarschijnlijk kankerverwekkend, vooral bij rokers. Het verhoogt het risico op netelroos, darmverstopping, gezwelvorming in de dikke darm terwijl E955 zorgt voor verzwakking van de immuniteit, lever en nieren. E950 en E951 verstoren de samenstelling van de darmflora, wat niet zonder gevaar is. De darmflora staat rechtstreeks in verband met de hersenen. E950 doet de cholesterol in het bloed stijgen en men vermoedt dat het risico op longkanker en leukemie wordt verhoogd. E951 (aspartaam) is neurotoxisch en wordt in verband gebracht met 92 ziekteverschijnselen. E967 veroorzaakt misselijkheid, verstoring van het oriëntatievermogen, diarree en stofwisselingsstoornissen. E966 heeft een laxerende werking net als E965 terwijl E957 een ongunstige invloed heeft op de schildklier. E-nummers horen niet thuis in onze voeding. Wetenschappers weten nog niet wat er gebeurt als deze stoffen in het lichaam erg lang aanwezig blijven zoals bij darmverstopping. Mensen die bewust omgaan met gezonde voeding geven de voorkeur aan verse voedingsmiddelen die ze zelf in de keuken bereiden en beperken daardoor het gebruik van voedingsproducten en dus ook van E-nummers. Kies voor natuurlijk zoet uit voedingsmiddelen. Een sappige perzik, vijgen, dadels of banaan om enkele zoete vruchten te noemen, maar ook honing, siroop of zoete kruiden zoals anijs of zoethout zijn aan te bevelen. Natuurlijk zoet is gezond en goed voor onze hersenen, zenuwen en spieren. Een goede raad, let bij aankoop op de E-nummers op het etiket en u bent verrast dat er helaas zoveel verschillende zijn.

Voedingstip
Eet regelmatig noten, ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten en vetten. Ze zijn goed voor hart en vaten en bevatten geen cholesterol. Ze stimuleren de vertering, zorgen voor een regelmatige ontlasting en versterken de hersenen, dus goed tegen Alzheimer. Eet ze vooral los van de maaltijd als tussendoortje.