Een huis thermisch isoleren is goed voor de portemonnee en voor het milieu. Men stelt echter vast dat te goed geïsoleerde huizen nadelig zijn voor de gezondheid. Er is te weinig ventilatie waardoor de lucht snel bederft en dat veroorzaakt hoofdpijn, vermoeidheid en astma of andere ademhalingsproblemen. Dit probleem kan opgelost worden door dagelijks te ventileren. De moderne huizen zijn meestal voorzien van een duur ventilatiesysteem, maar het kan heel eenvoudig door vensters en deuren te openen. Tijdens de herfst en de winter verblijven we vaak erg lang in een afgesloten woonkamer met weinig beweging en met een gebrek aan zuurstof. Dat kan voorkomen worden door tweemaal per dag gedurende 15 minuten te ventileren. Zet een aantal ramen open zodat er tocht ontstaat want ventileren betekent beweging brengen in het volume lucht dat zich in uw huis bevindt. Bij een goede ventilatie hoeft de deur niet worden opengezet want dat trekt dieven aan.

Er zijn verschillende opvattingen over hoe we het best ventileren. Sommigen zijn voorstander om ramen en deuren wagenwijd open te zetten, dus een totale verluchting tijdens een kortere periode van bijvoorbeeld 10 à 15 minuten in de ochtend en 5 minuten in de avond. Weer anderen geloven dat het beter is om gedurende een langere periode te verluchten door het openzetten van een aantal ramen op kantelstand. Men denkt dan aan een periode van 15 à 30 minuten in de ochtend en 10 minuten in de avond. Gedurende deze periode verdwijnt de bedorven of opgebruikte zuurstof en wordt de woning gevuld met verse zuurstof. Het is vooral de vochtige lucht die uit het huis wordt gedreven. Op de eerste plaats zijn het de bewoners die de bron van vervuiling zijn. We ademen per dag grote hoeveelheden zuurstof in en uit. Bij het uitademen brengen we verwerkte en dus vervuilde zuurstof naar buiten. Daarnaast zweten we over heel het lichaam gifstoffen uit, ook in de winter. Door allerlei huishoudelijke taken zoals koken, strijken, douchen enz. komt er heel wat vocht vrij die niet altijd goed word afgevoerd. In de keuken is meestal een dampkap voorzien, maar in veel badkamers en strijkkamers ontbreekt het soms aan een ventilator. Er wordt gebruik gemaakt van schoonmaakproducten en luchtverversers die niet altijd van biologische kwaliteit zijn. Rokers verpesten de lucht constant. Iedereen brengt een deel van de milieuvervuiling mee in zijn woning zonder zich daar bewust van te zijn. Binnen de muren van een woning verloopt niet alles milieuvriendelijk.

 

Minder energie

Ramen en deuren openen in hartje winter, is dat geen energieverkwisting, zullen zich vele afvragen! Onderzoek toont aan dat een goede verluchting voor minder energieverbruik zorgt. Vochtige lucht is immers moeilijker te verwarmen in tegenstelling tot droge lucht. Door te ventileren voert men juist de vochtige lucht af. Tijdens het intens verluchten zet men de verwarming af. Controleer even via de thermostaat de kamertemperatuur. U zult vaststellen dat na 30 minuten ventileren met open ramen of in kantelstand de kamertemperatuur nauwelijks daalt, vaak tussen 0,1 en 0,5 °C afhankelijk van de buitentemperatuur. In hartje winter kan dit eventueel iets meer zijn. Wie alles goed wenst te controleren, zorgt voor een hygrometer (vochtmeter). U kunt dan zelf vaststellen dat door te verluchten de relatieve vochtigheid verlaagt. Een hygrometer duidt de relatieve vochtigheid aan en deze kan variëren van 0 tot 100%, hoe hoger des te vochtiger. In een woonkamer wordt meestal een relatieve vochtigheid van 40 à 60% gewenst. Lager dan 40% is te droog en niet goed voor de luchtwegen. Boven de 60% is te vochtig. Maak er een goede gewoonte van om dagelijks te verluchten en u zult merken dat uw gezondheid en deze van uw huisgenoten beter wordt terwijl de energierekening niet zal stijgen, misschien zelfs zal dalen. Naast een goed verluchte woning is het aan te raden om in de herfst en de wintermaanden buiten te zijn. Tijdens een goede wandeling haalt u zoveel verse zuurstof binnen en ademt u de verbruikte zuurstof uit. Daardoor ontstaat er een intense ademhaling. Wandel vooral in een natuurrijke omgeving ver van vervuilde gebieden. De bergen, de zee of natuurparken zijn ideale plekken om goede zuurstof binnen te krijgen.