• Nu de winter voor de deur staat, is het nuttig even aandacht te besteden aan de mogelijkheden uit de natuurlijke gezondheidszorg. Een goede immuniteit is doorslaggevend om de winter zonder klachten door te komen. Uw eigen inzet zoals voeding, levenswijze en ingesteldheid zijn hiervoor bepalend.

Immuniteit
Er zijn mensen die de winter door geraken zonder een kuch, los van de leeftijd en omstandigheden. Zij beschikken over een goede immuniteit of afweersysteem. Het menselijk lichaam wordt voortdurend belaagd door miljoenen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Gelukkig worden ze tegengehouden of vernietigd door ons afweersysteem. Er zijn twee systemen, de lymfevaten en de darm, die doorslaggevend zijn binnen het afweersysteem. Ook de thymus (zwezerik) en de milt worden mee ingeschakeld. Wanneer er een lichaamsvreemd organisme binnendringt, wordt er een chemisch signaal aan het afweersysteem afgegeven. Diverse soorten witte bloedcellen spoeden zich naar de plaats van de infectie om te voorkomen dat deze zich naar andere delen van het lichaam uitbreidt.
Uitlokkende factoren: vervuilde darm door slechte voeding, stress, negatieve emoties.
Kruiden: Vlier, Kamille, Hondsroos, Berkenblad.
Voeding: Appel, banaan, kers, sinaasappel, veldsla, venkel, witte kool, yoghurt, honing.

Verkoudheid
Verkoudheid is de meest voorkomende aandoening. Gemiddeld zijn mensen met een zwakke immuniteit meerdere keren per jaar verkouden. Vooral mensen die in contact komen met veel kinderen en volwassenen lopen een groter risico. Een typische verkoudheid begint met keelpijn, niezen, een verstopte neus of neusloop, vaak gevolgd door een hoest die een week tot tien dagen kan aanhouden. Meestal is er geen medische hulp nodig tenzij er complicaties zijn. Anderzijds mag een banale verkoudheid niet verwaarloosd worden. Bij een moeizame en pijnlijke ademhaling is er meer aan de hand zoals infectie van de oren, keel, sinussen of longen. Vooral bij koorts of in combinatie met astma zal men extra voorzichtig zijn.
Kruiden: Rode zonnehoed (Echinacea), tijm, vlierbloesem, longkruid en malrove zijn aanbevolen kruiden. Gorgelen met een aftreksel van fenegriekzaad kan helpen tegen keelpijn. Knoflook is nog steeds het beste middel bij verkoudheid en keelontsteking. Als u vertrouwd bent met aromatherapie is het toevoegen van etherische olie van de Grove den aan een ligbad een efficiënt middel.
Voeding: Ui, knoflook, witte kool, spruitjes, veldsla.

Griep
Griep is een zeer besmettelijke en zeer veel voorkomende virusinfectie van de ademhalingswegen. Griep is meer dan een verkoudheid, ook al lijken de symptomen op elkaar. Koorts, een zere keel, spierpijn, een loopneus, hoesten en hoofdpijn zijn symptomen die plots optreden, maar ze zijn ernstiger en duren langer. Het hele lichaam doet pijn, het ergst in de rug en de benen. De huid is warm en rood, een geïrriteerde keel, een branderig gevoel op de borst, een droge hoest of een loopneus zijn symptomen die vaak samengaan met griep. De meest efficiënte methode is drie dagen in bed blijven, sap drinken, niet eten en een kruidenthee drinken. Vatbaarheid voor griep wijst op een lage immuniteit.
Kruiden: Vlierbloesem, lindebloesem, tijm, berkenblad, heemstkruid.
Voeding: sinaasappel, citroensap in de verhouding van 1 deel sap en 6 delen water met honing en verder ui en knoflook.

Bronchitis
Bij bronchitis zijn de bronchiën, de luchtwegen die de luchtpijp met de longen verbindt, ontstoken. Hierdoor wordt de ademhaling bemoeilijkt en maakt het slijmvlies, grote hoeveelheden dik slijm aan, wat hoestprikkels opwekt. Acute bronchitis treedt meestal op tijdens koude dagen of in combinatie met griep. Chronische bronchitis wordt gekenmerkt door hevig hoesten met veel slijmen. Een chronische bronchitis kan lang aanslepen, bijna heel de winter en komt haast ieder jaar terug, meestal in de winter. Aanleg is een veel voorkomende oorzaak, maar ook longaandoeningen of astma, rokers hebben er meestal last van. Aanvankelijk heeft men medische hulp nodig, maar meestal kan men zich met natuurlijke middelen en aangepaste levenswijze behelpen. Snij een teentje knoflook middendoor en brengt dit met het snijvlak tegen de tanden aan en laat het daar een halve dag zitten, de mond spoelen met kamillethee en herhalen. Na enkele dagen is de bronchitis genezen. Werkt bijzonder goed bij keelpijn of een ontstoken keel.
Kruiden: Heermoes, lindebloesem, kamille, vlier, tijm, grove den, heemst, longkruid, eucalyptus, weegbree. Honing heeft een ontsmettende en ontstekingsremmende werking.
Voeding: bij bronchitis of andere ademhalingsproblemen gebruikt men geen melk en melkproducten en beperk de granen omdat die ook verslijmend werken. Fruit en rauwe voeding werken bijzonder goed.

Sinusitis
Sinusitis of bijholteontsteking is een veel voorkomend probleem als men daar aanleg voor heeft. De bijholten bestaan uit acht luchtholten in de beenderen rond de neus, de wangen en de ogen. Deze holten zijn bekleed met slijmvlies, dat de bijholten vochtig houdt. Wanneer dit slijmvlies ontstoken is, spreken we van sinusitis. Bij een ontsteking is het slijmvlies ontstoken en gezwollen, meestal als gevolg van een infectie of een allergie. De bijholten zijn via kleine openingen verbonden met de neusholten. De lucht kan normaal gesproken vrij in en uit stromen en het overtollige slijm wordt door de kleine openingen afgevoerd naar de neus. Bij een ontsteking zwellen de slijmvliezen op en is de vrije doorgang van het slijm niet meer mogelijk. Meestal klaagt men over een verstopt gevoel in het hoofd dat samengaat met hoofdpijn, soms een lopende neus. De afscheiding uit de neus kan groengeel of bloederig zijn.
Aromatherapie: Aromatherapeuten raden aan om etherische olie van eucalyptus, pepermunt, basilicum of lavendel te inhaleren om de verstopte holten te openen. Laat enkele druppels op een zakdoek druppelen en snuif deze op. Doe dit niet te vaak om het slijmvlies niet te irriteren. Kan ook gebruikt worden om te inhaleren door toe te voegen aan kokend water en met een handdoek over het hoofd de stoom in te ademen. Deze methode geeft vrij snel verlichting.
Kruiden: Drink een kruidenthee of maak gebruik van een tinctuur van een van de volgende kruiden: Grove den, eucalyptus, gentiaan, katsklauw, rode zonnehoed, weegbree.
Voeding: zoals bij de eerder beschreven winterkwalen.

Winterhanden en voeten
Winterhanden en voeten komen tijdens de koude winter vaak voor. Het zijn vooral de tenen en de vingers waar zich het probleem manifesteert, maar meest zijn beide voeten en handen aangetast. Het is een doorbloedingsprobleem doordat de bloedvaten zich vernauwen en kan voorkomen worden door tijdens de zomer en de herfst voldoende te bewegen. De symptomen zijn bekend: witte, rode of blauwe handen of voeten. Tintelingen, ijskoud gevoel, gevoelige tenen, zwellingen, jeuk en pijn in de gezwollen delen, soms blaren die openbarsten en overgaan in zweren.
Sokken: draag warme sokken en draag binnenshuis plantoffels.
Hydrotherapie: Wisselbaden is een afdoende remedie. Neem twee bakken, een met warm water (38° C) en de ander met koud water. Plaats beide voeten gedurende 3 à 4 minuten in het warme voetbad, dompel ze daarna even in het koude voetbad. Herhaal dit drie keren en eindig altijd met koud water. De voeten worden daarna aangenaam warm.
Kruiden: Akkerhoningklaver, moerasspirea, meidoorn, gember, ginkgo, passiebloem.
Voeding: Knoflook tegen ontstekingen, avocado, dadel, sinaasappel, broccoli, prei, rode biet, ui, wortelen en amandelen.

Kinderen en kruiden

LIA’S KRUIDENVAART
De wondere wereld der planten

Dit is inmiddels het derde boek van Martine Van Huffel waarin ze de kruiden door de ogen van een kind laat zien. Martine Van Huffel is Herborist en sinds vele jaren als docent verbonden aan de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg in Gent en Antwerpen. Vanuit haar vakkennis heeft ze haar liefde voor de kruiden weten over te brengen op haar kleinkinderen. Bij haar twee vorige boeken hebben we gezien hoeveel ouders haar voorbeeld hebben gevolgd. Kinderen staan open voor alles wat fascinerend is. Planten en zeker geneeskrachtige planten zijn boeiend. Het begint al in de lente als nieuw leven ontkiemt om tijdens de warme zomer dagen open te bloeien, tijdens de herfst te verwelken en tijdens de winter in te slapen. Ook dit boek is weer boeiend en uitzonderlijk mooi om te lezen, ook door volwassenen. Het werd rijkelijk geïllustreerd door Louize Oosterlinck.

Titel: Lia’s kruidenvaart
Auteur: Martine Van Huffel
Illustrator: Louize Oosterlinck
Formaat: 22 x 29 cm
Kaft: harde kaft
Prijs: 30 euro
Te bestellen: info@eyneakker.be

Een boek als geschenk
Een boek cadeau doen komt altijd aangenaam en dankbaar over. Zeker nu de eindejaarsfeesten in zicht zijn, kunt u veel mensen die u dierbaar zijn een groot plezier doen. Met een boek van Jan Dries draagt u de boodschap van de natuurlijke gezondheidszorg uit.

  • Immuniteit: 13,50 euro
  • Genezen met kruiden: 27,50 euro
  • Genezen met voeding: 24,95 euro
  • Alzheimer: 24,95 euro
  • Altijd moe: 24,95 euro
  • Een platte buik in enkele weken tijd: 19,90 euro

Verkrijgbaar in de boekhandel
Te bestellen bij: www.sterckendevreese.nl