Door de opwarming van de aarde kennen we tegenwoordig zachte winters. Dat betekent niet dat winterkwalen minder voorkomen. Niezen, snotteren, hoesten, kuchen, sinusitis, bronchitis of griep blijven vertrouwde winterkwalen. In coronatijd is iedereen erg alert omdat deze symptomen gelijken op die van corona. Bovendien is het gevaar van besmetting groter als we ademhalingsproblemen hebben.

ONGUNSTIGE OMSTANDIGHEDEN
Door een lage buitentemperatuur, veel regen, vochtige lucht en koude nachten zijn de omstandigheden voor jong en oud ongunstig gedurende de wintermaanden. Tijdens de winter worden de huizen minder goed gelucht, vaak ligt de temperatuur te hoog en is de relatieve vochtigheid te laag, dus te droog waardoor stofdeeltjes door de lucht dwarrelen. Bovendien zijn de mensen dik en warm gekleed om zich tegen de koude te schermen terwijl het binnen meestal te warm is. Het lichaam moet zich voortdurend aanpassen en dat is een belasting voor het lichaam. Er heerst nog steeds het misverstand dat we in de winter meer moeten eten om beter bestand te zijn. Dat is voor niets nodig, bovendien kunnen we heel de winter door een deel van ons voedsel rauw eten. Door gebrek aan beweging laten we te veel afvalstoffen in het lichaam achter en die spelen een grote rol bij winterkwalen. Door anders om te gaan met de winterperiode kunnen we veel winterkwalen voorkomen en als ze zich toch voordoen zullen ze sneller genezen. We moeten onze woning tijdens de winter dagelijks tweemaal luchten. Schakel de verwarming uit en zet de vensters gedurende 15 à 30 minuten open. Technici hebben berekend dat door twee keer per dag het huis te luchten de verwarmingskosten sterk afnemen.

HOESTEN
Hoesten is een natuurlijke reactie op rook, stof, uitlaatgassen of chemicaliën en heeft als functie de luchtpijp, de keel en de longen schoon te maken. De binnenkant van de luchtpijp en de longen zijn bedekt met slijmvlies als beschermlaag en produceren slijmen om het ophoesten te vergemakkelijken. Onder het slijmvlies liggen zenuwen en bij beschadiging o.a. door ontsteking wordt meer slijm geproduceerd. Vaak hebben mensen het moeilijk om dat op te hoesten. Het gaat nooit terug naar de longen. Van al dat ophoesten krijgt men een schrale keel en iets warms drinken geeft verlichting. Een hoest geneest vanzelf na twee à drie weken. Achter een onschuldige hoest kan meer schuilgaan zoals een verkoudheid, bronchitis, longontsteking of longkanker. Tegenwoordig verwijst men gemakkelijk naar corona omdat er gelijkaardige symptomen optreden. Bij corona zijn het heel andere symptomen zodat men niet in paniek moet geraken.

BRONCHITIS
Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën en hoesten is een typisch symptoom voor deze klacht. De ademhalingswegen geraken verstopt terwijl de bronchiën overdreven dik slijm produceren wat moeilijk kan opgehoest worden. Heftig hoesten, pijn op de borstkast, moeilijk ademen, meestal koorts en pijn in de ledematen bevestigen dat er meer aan de hand is dan een gewone hoest. Bronchitis is een virale ontsteking in het ademhalingsstelsel, vooral in de luchtpijp en de bronchiën. Sommige mensen zijn er vatbaar voor. Dat neemt niet weg dat een volledige genezing mogelijk is door het gebruik van natuurlijke middelen en een aangepaste voedingswijze. We versterken het immuunsysteem en het virus kan niet overleven. Rokers zijn erg vatbaar voor chronische hoest en bronchitis en stoppen met roken is de enige oplossing.

ZELFHULP
Een chronische bronchitis komt jaarlijks terug en het raadplegen van een arts is noodzakelijk. Dat geldt ook als bij zelfbehandeling geen of onvoldoende verbetering optreedt, er aanhoudende koorts optreedt of bij twijfel. Een acute bronchitis kan men zelf behandelen door het gebruik van kruiden, honing, stuifmeel of propolis. Verder eet u vruchten of groenten met een hoog gehalte aan vitamine C. zoals acerolasap 1000 mg/100 g, duindoornbessensap 266 mg, zwarte bessen (cassis) 189 mg, guave 180 mg, kiwi 100 mg, citroensap 51 mg, pompelmoes 41 mg, mandarijn 32 mg en mango 30 mg. Rauwe groenten die veel vitamine C leveren zijn peterselieblad 166 mg, paprika 140 mg, mierikswortel 114 mg, broccoli 110 mg, groene kool 105 mg, spruiten 102 mg, venkel 93 mg, koolrabi 66 mg, spinazie 51 mg en waterkers 51 mg. Warmte vernietigt de vitamine C. Verder moet u verslijmend voedsel tijdelijk of voorgoed vermijden zoals melk, kaas, brood, deegwaren en gebak. Door op uw voeding en levenswijze te letten, kunt u voorgoed bevrijd geraken van deze vervelende en steeds terugkerende winterkwaal.

KRUIDEN
Talrijke kruiden werden vroeger gebruikt bij ademhalingsproblemen. Modern onderzoek toont aan dat een aantal van deze kruiden ook echt werken zoals tijm, linde, vlier, heemst, eucalyptus, heermoes, weegbree, anijs, venkel, kummel enz. Men kan kruiden afzonderlijk in een enkelvoudige of een samengestelde kruidenthee gebruiken. Er zijn in de handel ook preparaten op basis van deze kruiden. Een kruidenthee kunt u versterken door er honing aan toe te voegen. Honing heeft de eigenschap om ontstekingen tegen te gaan, het is een natuurlijk antibioticum. Het gebruik van stuifmeel werkt ontzettend krachtig en versterkt de immuniteit. Opgelet: Kan niet gebruikt worden als u allergisch bent voor stuifmeel (pollenallergie). Voeg tweemaal per dag twee koffielepeltjes stuifmeel toe aan een kopje kruidenthee of wat vruchtensap. Graag beveel ik u een kruidenthee aan uit mijn kruidenboek ‘Genezen met kruiden’.

30 g Tijm-bloem met kruid
25 g Linde-bloesem
25 g Kamille-bloem
20 g Vlier-bloesem
100 g.

Laat dit mengsel samenstellen in een kruidenwinkel, een apotheek of stel het zelf samen. Neem van dit mengsel 1 koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, zeven en laten afkoelen. Eventueel honing toevoegen na afkoeling. Gebruik hiervan 3 à 4 kopjes per dag.

KEELONTSTEKING
Bij keelontsteking of andere klachten van de luchtwegen bevelen we knoflook aan. Snij een teentje knoflook middendoor en steek beide helften achter de kiezen met het snijvlak naar de tanden toe. Laat dat daar drie à vier uren zitten en uw keel is helemaal uitgerookt. De keelontsteking kan na één behandeling genezen zijn, maar u mag het vaker herhalen. Laat de knoflook nooit zitten tijdens het slapen. U kunt knoflook in gerechten verwerken.