De typologie en fysionomiek steunen op het paradigma van de vier elementenleer die terug gaat tot Empedokles en Galenus. De menselijke persoonlijkheid wordt vergeleken met de natuurelementen vuur, water, lucht en aarde. Het is een oude methodiek die volledig geactualiseerd is en steunt op psychologie, menswetenschappen en genetica. De vier elementen symboliseren de vier basisstoffen van het DNA. Wie met typologie kan werken dringt sneller door in de persoonlijkheid van de persoon en kan rekening houden met individuele aspecten bij het begeleiden of coachen. Hier bijvoorbeeld het verband tussen temperament en overgewicht.


      Vuurtype

Een Vuurtype is extravert ingesteld, hevig, ongeduldig, doordravend, agressief en gebruikt voeding die rijk is aan eiwit en vet en daardoor gemakkelijk tot overgewicht leidt. Om hun vuur kracht bij te zetten eten ze te grote hoeveelheden voedsel dat eenzijdig is samengesteld. Met een eiwit- en vetarm voedingspatroon kan men veel bereiken.


      Watertype

Een watertype is introvert, een gevoelspersoon die naar binnen is gericht. Ze houden hun gevoelensvast, maar ook grote hoeveelheden vocht. Ze houden van zout en alles wat met zout geassocieerd wordt. Ze eten veel zetmeelrijk voedsel. Zowel zout als zetmeel heeft de eigenschap vocht vast te houden. Een zetmeelvrije voeding werkt bij dit type vrij gunstig waarmee het watertype op het vlak van afslanken veel kan bereiken.


      Luchttype

Een luchttype is extravert, heeft een vrolijke en speelse persoonlijkheid. Is slank en atletisch gebouwheeft grote behoefte aan suiker door zijn overdreven beweging (spierwerking). Dit type eet veel, maar komt niet aan en heeft geen problemen met overgewicht. Het zijn de bekende doorjagers.


      Aardetype

Een aardetype is introvert, afstandelijk, beleefd en goed verzorgd. Heeft een droge huid en vertoont snel rimpels en groeven. Geeft de voorkeur aan de zure smaak en aan een droge voeding. Lijdt daardoor gemakkelijk aan darmverstopping. Een waterrijke voeding is aan te bevelen bij overgewicht


Ieder mens bezit kenmerken die overeenstemmen met de vier elementen. Meestal is er één elementdat domineert, maar moet altijd rekening worden gehouden met de invloeden van de andere elementen. Een Gezondheidstherapeut of een V.G.L.-Gezondheidsconsulent kan aan de hand van deze gegevens het eetgedrag en de levenswijze bepalen. Het grote voordeel is dat men individuele adviezen kan formuleren en men vrij snel op de probleemstelling komt door inzicht in de persoonlijk heid en de wijze van reageren op omgevingsfactoren. Het is een bijkomende discipline die een grote rol speelt op het vlak van ondervragingstechnieken, intakegesprek, communicatie en coaching.


Wil je meer weten over opleidingen of cursussen in Typologie.

Gratis studiegids : europeseacademie@skynet.be