Er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan cosmetische producten die vaak vol zitten met chemisch spul terwijl een aantal voedingsmiddelen wel degelijk een gunstige invloed hebben op onze huid en haren. Er is gelukkig ook cosmetica van biologische kwaliteit die we u graag, al dan niet in combinatie met voedingsmiddelen, aanbevelen. Hou er rekening mee dat de kwaliteit van de huid genetisch is bepaald. Minder goede genen betekent dat ondersteuning door voeding en natuurcosmetica absoluut noodzakelijk is.

Gezonde voeding reinigt en voedt de huid
Een gezonde voeding heeft een gunstige invloed op de huid. Er zijn een aantal factoren die voor de huid en het haar belangrijk zijn. Op de eerste plaats is dat de darm want een schone darm zorgt voor een heldere huid. De lever is nauw verbonden met de darm en zorgt eveneens voor een schone huid. De lever heeft een reinigende werking en neutraliseert gifstoffen. Een goede waterhuishouding heeft een hydraterende werking en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Vooral mensen die van nature een droge huid hebben, moeten daar extra aandacht aan besteden. Vooral plantaardig vet als leverancier van vitamine E is voor hen doorslaggevend. De gebruikelijke koudgeperste oliën zijn allemaal rijk aan vitamine E en sommige onder hen bevatten ook vitamine A zoals maïskiemolie, olijfolie en sojaolie. Avocado, noten, zaden en pitten leveren oliën van goede kwaliteit. Om de huid uitwendig te behandelen gaat onze voorkeur uit naar amandelolie en arganolie. We besteden hier aandacht aan voedingsmiddelen met een gunstige werking op de huid en het haar.

Citrusvruchten
Citroenen, sinaasappels en grapefruit hebben een hoog gehalte aan vitamine C en beschermen daardoor de huid tegen vrije radicalen. Ze verhogen de soepelheid door een gunstige natrium-kalium verhouding want dat zorgt voor een goede vochtbescherming van de huid en voorkomt uitdroging. Een voedingsvitamine is niet vergelijkbaar met een vitaminepreparaat. Vitamine C uit citrusvruchten remt veroudering af en houdt het bindweefsel soepel. De meeste fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C zoals de aardbei, ananas, acerola, zwarte en witte bes, bosbes, duindoornbes, framboos, honingmeloen, groene meloen, kiwi enz.

Framboos
Framboos, aardbei, bosbes en granaatappel zijn rijk aan ellaginezuur, een fytonutriënt dat de huid beschermt tegen zonlicht en het risico op zonnebrand vermindert, veroudering tegen-gaat en het bindweefsel stimuleert zodat de huid soepel en elastisch blijft. De aardbei, framboos en bosbes bevatten eveneens veel vitamine C. Zink is een belangrijk spoorelement voor de huid en het haar en komt voor in de aardbei en de bosbes. Er zijn nog veel goede zinkleveranciers zoals andijvie, asperge, boccoli, pastinaak, peterselie, rode biet enz.

Tomaat
De rode kleur van de tomaat wijst op de aanwezigheid van lycopeen, een fytonutriënt dat bekend staat om zijn beschermde werking op de prostaat en prostaatkanker. Lycopeen beschermt de huidcellen tegen UV-stralen en vrije radicalen. De gunstige natrium-kalium verhouding van de tomaat verzekert een goede hydraterende werking. De tomaat bevat vitamine C, bèta-caroteen, maar ook zink, koper en mangaan. Lycopeen komt ook voor in worteltjes, paprika en roze grapefruit. Deze overbekende watervrucht heeft veel te bieden.

Worteltjes
Worteltjes staan bekend om hun grote hoeveel bèta-caroteen die in vitamine A wordt omgezet. Deze vitamine is belangrijk voor de huid en wordt vaak aan cosmetische producten toegevoegd. Vitamine A is betrokken bij de aanmaak van de huidcellen en weefselstructuur. Worteltjes zijn bijzonder rijk aan zink en ijzer en bevatten lycopeen, vitaminen B1 en B2. Drie stoffen die gunstig zijn voor de huid.

Noten
Noten, zaden en pitten bevatten eiwit en plantaardig vet. Eiwit is belangrijk in de voeding, maar ook voor een gezonde huid. De verhouding eiwit-vet is doorslaggevend omdat vet ervoor zorgt dat het eiwitrijk voedsel langer in de maag blijft zodat het eiwit beter verteert. Een te eiwitrijk voedsel is niet goed voor de gezondheid door zijn directe belasting van de nieren en stimuleert de groeihormonen wat de veroudering van de huid versnelt. Natuurlijk vet (olie) is van groot belang voor de soepelheid van de huid. Olie wordt vaak gebruikt om de droge of te droge huid van buitenaf te voeden, maar dat kan ook van binnenuit door gezonde vetten te gebruiken. Er wordt beweerd dat de walnoot een gunstige invloed heeft op de haargroei.

Komkommer
De komkommer wordt vaak gebruikt als komkommermasker en staat bekend om zijn sterk reinigende werking van de huid. Komkommer is een uitstekend voedingsmiddel, levert grote hoeveelheden zink, koper, mangaan en selenium en bevat verder vitaminen B1, B2, B3 en B6. De komkommer is waterrijk (95,5%), heeft een sterk ontzurende werking en een gunstige invloed op het zuur-base evenwicht. Eet regelmatig komkommers voor een gezonde en frisse huid. Snij ze in dunne schijfjes en laat ze enkele uren in olie en azijn trekken en breng ze op smaak met kruiden.

Peterselie
Peterselie is een veel gebruikt en erg gewaardeerd keukenkruid en mag in een voeding voor huid en haren niet ontbreken. Het wordt in kleine hoeveelheden vers gebruikt of gedroogd als strooikruid. Peterselie is uitzonderlijk rijk aan vitamine C, 166 mg/100 g dat is driemaal meer dan bij een citroen en bevat de vitaminen B1, B2 en B3. Peterselieblad is rijk aan kalium, zink en koper. Peterselie wordt omschreven als een natuurlijk reinigingsmiddel voor huid en haren.

Natuurlijke cosmetica
Voeding is de beste cosmetica, maar een aanvullende en ondersteunende behandeling van buitenaf kan zinvol zijn, vandaar het gebruik van natuurlijke cosmetica op basis van kruiden en natuurlijke ingrediënten. U kunt zelf dergelijke middelen leren maken door het volgen van de opleiding Herborist of via een open cursus. Zie www.europeseacademie.be