Het is al lang bekend dat fruit en groenten gezond zijn, preventief werken en kanker kunnen tegenhouden. Het Wereldfonds voor Kankeronderzoek heeft een lijst samengesteld van 20 voedingsmiddelen, waarvan 19 van plantaardige oorsprong en waarvan bekend is dat ze bescherming bieden tegen kanker. Het is de bedoeling dat deze of een deel ervan regelmatig op het menu voorkomen en de voorkeur genieten om rauw gegeten te worden. Voor de toekomstige V.G.L.-Consulent is deze lijst zeker niet vreemd, het zijn voedingsmiddelen die in de bio-energetische voeding hoog in het vaandel staan. Een wereldorganisatie kan het zich niet veroorloven om onjuistheden of onvolmaaktheden te verspreiden. Het onderzoek is zeer grondig gebeurd en steunt op de vele duizenden onderzoeken overal in de wereld. Er ontbreken nog belangrijke voedingsmiddelen op deze lijst, maar dat komt omdat de onderzoeken nog niet zijn afgerond. Opvallend is dat veel aandacht is gegaan naar groenten, terwijl juist fruit zo belangrijk is in de strijd tegen kanker. We denken hier aan ananas, avocado, passievrucht en amandelen die nog niet op de lijst staan. Indien men deze voedingsmiddelen gebruikt volgens een aantal voedingsregels zoals de juiste voedselkeuze, het zuur-base evenwicht, de voedselcombinaties en de regels van de rauwkostvoeding respecteert, en uiteraard – binnen een natuurlijke levenswijze – heeft men minder kans slachtoffer te worden van kanker. Slaat de ziekte toch toe, dan heeft men meer kans om te genezen. 

Rode en gele paprika

Zijn zeer rijk aan vitamine C. Men hoeft niet per se paprika te eten om voldoende vitamine C binnen te krijgen. In een voeding waar voldoende fruit en groente worden gegeten doet dit probleem zich niet voor. De groene paprika is onrijp.

Waterkers

Is in de gastronomie een erg gewaarde groente die helemaal in het water groeit. Waterkers is erg gezond, rijk aan vitamine van het B-complex, bevat veel ijzer en calcium en zelfs vruchtensuiker. Onderzoekers gaan er vanuit dat waterkers preventief werkt tegen kanker. Tuinkers is min of meer hieraan verwant en biedt door zijn fijne structuur een hoge bio-energetische waarde.

Broccoli

Het is algemeen bekend dat broccoli door zijn zwavelsubstantie kankercellen kan vernietigen. Het is een bekend preventief middel. Broccoli kan rauw gegeten worden met een dipsausje. Het is voor dit doel beter een kleine hoeveelheid rauw te eten in plaats van grote hoeveelheden te koken. Sommige onderzoekers beweren dat door het koken bepaalde stoffen beter worden vrij gegeven wat onzin is, wij eten geen stoffen, maar voedingsmiddelen die stoffen bevatten.

Wortelen

Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen. Wil men deze stof opnemen, dan is een mechanische verfijning nodig zoals raspen. Mensen die veel wortelen uit het vuistje eten krijgen een bruine huid omdat de caroteen zich via de huid afzet in plaats van opgenomen te worden.

Tomaten

Deze prachtige rode vrucht wordt in Hongarije ’liefdesappel’ genoemd. Ze behoort tot de nacht-schadigen en is een watervrucht of de vrucht van een slingerplant. Aan de tomaat worden veel goede eigenschappen toegeschreven, zij heeft een sterk ontzurende werking en is uiterst geschikt voor reumapatiënten. Onderzoekers menen te weten dat de tomaat preventief werkt bij prostaatkanker.

Kool

De kool behoort tot dezelfde familie als spruitjes en broccoli en is al langer bekend om zijn preventieve werking bij kanker. Kool is rauw zeer smakelijk als hij fijn wordt geschaafd en gedurende een uur afgedekt in de koelkast in een olie-azijnsausje laat trekken. Zuurkool is, omwille van de melkzuren, eveneens een erg gezonde vorm om kool te gebruiken

Spruitjes

Gekookt zijn spruitjes nogal zwaar, net als gekookte kool. Probeer ze eens rauw, men heeft er weinig van nodig en ze zijn heel smakelijk.

Spinazie

Spinazie is een donkergroene bladgroente die rijk is aan vitamine C en redelijk veel ijzer bevat. Spinazie kan men fijn hakken en onder aardappelpuree vermengen. Wat rauwe spinazieblaadjes mogen niet ontbreken bij een slamengsel. 

Knoflook

Knoflook is een erg gewaardeerd kruid zowel in de keuken als in de kruidengeneeskunde. Knoflook staat vooral bekend voor zijn sterk antibiotische werking en wordt daarom veelvuldig gebruikt bij infectieziekten. Knoflook helpt celbeschadiging tegen te gaan.

Ui

Ui is een prachtig kruid dat, vooral rauw, erg geliefd is in de keuken. Ui heeft talrijke goede eigenschappen. Het verbetert de doorbloeding, normaliseert de bloeddruk en zijn zwavelverbindingen werken preventief bij kanker. Knoflook en ui zijn minder geschikt voor mensen met gevoelige darmen omwille van de mosterdolie.

Aardbei

Naast vitamine C bevat de aardbei flavenoïden, een stof die de groei van kankercellen helpt verhinderen. De aardbei heeft een lage calorische waarde en is daarom zeer geschikt bij afslankdiëten. Men moet wel de voorkeur geven aan biologisch geteelde aardbeien want het is een veel bespoten vrucht.

Kiwi

Kiwi is de beste bron van vitamine C. Deze klimplant kent geen ziekten en haar vruchten, als ze ten minste goed rijp zijn, hebben veel te bieden.

Mango

Mango is een prachtige vrucht met een grote pit waaraan het vruchtvlees zich vasthecht. Onder de groene, gele of oranje schil zit een smakelijk oranje vruchtvlees dat rijk is aan vitamine C en E. Ook het aroma van de mango is heerlijk.

Sinaasappel

De sinaasappel is de meest gebruikte vrucht uit het zuiden. Er zijn veel soorten en kwaliteiten. Ze is een belangrijke bron van vitamine C en wordt daarom erg veel gebruikt in de vorm van sinaasappelsap. Vooral vers geperst sap is erg gezond.

Olijfolie

Olijfolie wordt erg gewaardeerd omwille van zijn hoog gehalte aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren die de eigenschap hebben de slechte cholesterol naar beneden te drukken. In het zuiden waar meer olijfolie wordt gebruikt, komen veel minder hart- en vaatziekten voor alsook minder kanker.

Zonnebloempit

De zonnebloempit bevat, net als de pompoenpit, onder meer omega-3 vetzuren en kent een aantal goede eigenschappen. Ze is eveneens rijk aan vitamine E.

Braziliaanse noot

Deze noot wordt aanbevolen omwille van het seleniumgehalte, zijn goede vetten en zijn rijkdom aan mineralen. De kokosnoot is bijzonder rijk aan selenium. Er wordt een verband gelegd tussen een tekort aan selenium en het ontstaan van borstkanker.


Op de lijst komen verder nog de zoete aardappel, volkoren brood en zalm voor. Er is weinig verschil tussen de zoete en de gewone aardappel. De aardappel kan rauw worden gegeten maar heeft dan weinig smaak. Gekookt heeft de aardappel de eigenschap waterafdrijvend te zijn en is bovendien een goede bron van kalium. Vooral mensen die gemakkelijk vocht vasthouden doen er goed aan om aardappelen te eten in plaats van graanproducten die juist vocht vasthouden. Brood is dood, ook volkorenbrood, en hoort zeker niet thuis op een lijst van kankerwerende voedingsmiddelen. Brood is een delicatesse dat ook binnen een gezonde voedingswijze voor de fantasie wordt gegeten. Brood heeft door zijn hoge baktemperatuur geen gezondheidsbevorderende eigenschappen. Waarom zalm als enig dierlijk voedingsmiddel op deze lijst voorkomt, is vreemd. Men geeft als goede eigenschap de aanwezigheid van omega-3 vetzuren aan. Men hoeft daarvoor geen zalm te eten, deze vetzuren vindt men in alle oliehoudende plantaardige voedingsmiddelen.   

Blog: In samenwerking met www.europeseacademie.be, www.natuurgeneeskundigen.been natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be