Lees, aansluitend op dit artikel, hoe je mooie witte tanden krijgt.
Voeding is een van de grootste maatschappelijke problemen die mens en milieu bedreigen. Er is immers een rechtstreeks verband tussen voeding, gezondheid en milieu. Bovendien is de kennis en informatie over voeding bewust ingewikkeld, veelzijdig en omvattend gemaakt zodat de consument vervreemd is van zijn voedsel en aangewezen is op de beperkte gegevens op het etiket of de commerciële informatie waarmee we overspoeld worden. Het kan eenvoudiger.
Voedingswetenschap
Wij zijn dankbaar voor de kennis en de inzichten die de voedingsweten-schap ons heeft gebracht en we maken daar graag gebruik van, maar de eenzijdige benadering en de commerciële toepassingen kennen dramatische gevolgen. Het is niet logisch dat aan menselijk voedsel voedingsadditieven worden toegevoegd zoals smaak- en kleurstoffen, gemodificeerd zetmeel en andere lichaamsvreemde stoffen die bekend staan als E-nummers. Veel van deze stoffen verhogen het risico op kanker en andere ziekten of hebben bijwerkingen. Er zijn door de overheid en de EU grenzen bepaald voor de toelaatbare hoeveelheden van ieder E-nummer, maar er wordt nooit gesproken over de risico’s die bepaald worden door de hoeveelheid van verschillende E-nummers die men per dag of op een jaar binnenkrijgt. De voedingswetenschap heeft het mogelijk gemaakt dat voedsel als voedingsproducten industrieel bereid wordt en maanden tot jaren bewaard blijft. Het uitgangspunt van gezonde voeding is nochtans de versheid die de levenskracht en de kwaliteit bepaalt. De taak van de voedingswetenschap is nochtans tonen wat gezond voedsel is.
Een overvloed aan stoffen
Er zijn duizenden stoffen in voedingsmiddelen ontdekt die allemaal een functie hebben binnen de vertering, de stofwisseling, de energiehuis-houding, de immuniteit en de veiligheid binnen ons organisme. Erg boeiend en leerrijk voor vakmensen die de voeding bestuderen en op basis van deze kennis adviezen aanreiken, maar de consument heeft daar op zijn bord niet veel aan. Veel van deze stoffen worden in de media besproken, vaak in een eenvoudig taalgebruik. Sommige begrippen staan op het etiket vermeld of kent men vanuit de reclame of gezondheidsartikels in weekbladen of vanuit Internet. Deze informatie is een eigen leven gaan leiden. Iedereen spreekt tegenwoordig over vrije radicalen, antioxidanten, omega 3, 6 of 9 vetzuren, flavonoïden, linolzuur, linoleenzuur, polyfenolen om er slechts enkele te noemen. Men weet precies waar wat inzit en wat men nodig heeft om geen kanker of Alzheimer te krijgen. Op internet is deze informatie nog verder uitvergroot, maar men wordt er niet wijzer door. De consument stelt zich voortdurend de vraag of men al deze stoffen voldoende binnenkrijgt en de reclameboodschappen geven het antwoord. Als men ze niet in de voeding vindt, kan men ze als voedingssupplementen innemen. Er heerst een totale chaos waar alleen de commercie voordeel aan heeft.
Terug naar de eenvoud
Zonder afbreuk te doen aan de wetenschappelijke kennis, stellen wij voeding op een directe, begrijpelijke en eenvoudige wijze voor zodat iedereen het onderscheid kan maken tussen gezonde en ongezonde voeding. De eenzijdige en haast chemische benadering van voeding is in het voordeel van de voedingsindustrie waar heel wat kennis misbruikt wordt om allerlei trucjes toe te passen om goedkoop voedsel op de markt te brengen. Door verwarring te zaaien snoert men de mond van de consument. Een eenvoudige benadering van de voeding brengt ons terug naar de essentie van ons voedsel zodat iedereen zelf bepaalt wat gezond en wenselijk is. De dieren in de vrije natuur voeden zich relatief gezond en kennen niets van voedingswetenschappen, maar ze beschikken over een goedwerkend instinct en een intuïtie en ze luisteren naar hun lichaam. De mens heeft dat verleerd doordat hij ook flink misleid werd.
Voedingsstoffen
De voedingsstoffen of nutriënten zijn de bestanddelen die we uit het voedsel halen en waarmee we ons lichaam voorzien van de nodige calorieën en levensnoodzakelijke stoffen. Een voedingsmiddel bevat slechts 3 macronutriënten namelijk eiwit, vet en koolhydraat, alleen zij leveren calorieën. Zo eenvoudig is ons voedsel samengesteld. We hebben deze macronutriënten in grote hoeveelheden nodig die in grammen worden uitgedrukt. Daarnaast zijn er de micronutriënten, vooral vitaminen en mineralen. Zij leveren geen calorieën, maar het zijn levensnoodzakelijke hulpstoffen. We hebben ze in kleine tot uiterst kleine hoeveelheden nodig en worden uitgedrukt in milligram en microgram. Ten slotte zijn er de fytonutriënten die een genezende werking hebben en die we eveneens in uiterst kleine hoeveelheden gebruiken. Macro-, micro- en fytonutriënten komen voor in alle voedingsmiddelen. Als de voedings-industrie van een voedingsmiddel een voedingsproduct maakt, worden door mechanische en thermische behandelingen alle nutriënten min of meer beschadigd.
Versheid straalt levenskracht uit
De waarde van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt vanuit 100 gram bruikbaar vers voedingsmiddel. In de voedingsmiddelentabel vinden we de belangrijkste nutriënten per voedingsmiddel terug. Er wordt geen rekening gehouden met de industriële bereidingen, noch met de lange bewaarperiodes dat een voedingsproduct in de verpakking zit, noch met bereidingstechnieken in de eigen keuken. Daarom geven mensen die bewust met voeding bezig zijn de voorkeur aan verse voedingsmiddelen die ze zelf in de eigen keuken bereiden en beperken het gebruik van voedingsproducten. Deze worden in de keuken voor het gebruik opgewarmd waardoor veel mensen opgewarmde kost eten en daar worden ze niet fit en gezond van. Het is niet vreemd dat mensen die jaar in jaar uit voedingsproducten, kant-en-klaar maaltijden of fastfood gebruiken gezondheidsproblemen hebben en het risico op ziekte vergroten. Een goede raad: eet dagelijks fruit, bessen, watervruchten, groenten, noten, zaden, pitten en eet regelmatig rauwkost. Eet gevarieerd en afwisselend. Maak gebruik van vezelrijke en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals o.a. yoghurt of zuurkool. Ze hebben een gunstige invloed op de darmflora, versterken de immuniteit en zorgen voor regelmatige ontlasting.
Uw bord weerspiegelt uw gezondheid
Alles wat u eet, zowel gezond als minder gezond voedsel wordt na de vertering tijdens de stofwisseling omgezet in lichaamseigen stoffen. Dierlijk of plantaardig vet wordt menselijk vet. Als we ons ongezond voeden belasten we het verteringsstelsel, hebben we een laag verteringsrendement en laten we veel afvalstoffen achter. Daardoor belasten we de lever, de nieren, de longen en de huid om deze afvalstoffen te neutraliseren of uit te scheiden. Als we gezond voedsel eten, hebben we minder voedsel nodig, het kost minder energie om het te verwerken en we hebben minder afvalstoffen om uit te scheiden. Eet ongeveer 80% caloriearm voedsel dat u aanvult met 20% calorierijk voedsel zodat er een goed zuur-base evenwicht tot stand komt. Eet niet alles door elkaar want dan belast u de vertering en dat zorgt voor een opgezette buik met darmgassen en krampen. Wij noemen dat goede en slechte voedselcombinaties. Voedsel is doodeenvoudig, maar men maakt het ingewikkeld. Wat hier op deze drie A-viertjes staat vermeld, is voldoende om gezond te leven. Vertrek vanuit uw buikgevoel en laat u niet misleiden door al die stoffen met hun ingewikkelde namen die trouwens in een gevarieerd voedingspatroon aanwezig zijn. Hou het eenvoudig en hecht waarde aan echt voedsel. Wenst u zich te verdiepen in voeding om uzelf, uw gezin of anderen behulpzaam te zijn, volg dan de open cursus ‘Vitaal door voeding’ of de vernieuwde projectopleiding Voedingscoach. Wilt u graag als voedingstherapeut werkzaam zijn volg dan de HBO-opleiding Gezondheidstherapeut. U leert de voedingswetenschap in dienst te stellen van de gezondheid. Raadpleeg de website voor data en leslocaties.
Voor meer informatie: www.europeseacademie.be
Contacteer ons: E-mail europeseacadelie@skynet.be
Mooie witte tanden
Wie droomt niet van mooie witte tanden en wist u dat u die krijgt door fruit te eten. Appels, druiven, aardbeien en nog vele andere soorten fruit bevatten ‘appelzuur’ dat de tanden reinigt en vlekken verwijdert. Bovendien herstelt appelzuur het bacterieel evenwicht in de mond zodat aantasting van de tanden is uitgesloten. Het zuur uit voedingsmiddelen is geen gevaar voor de tanden, maar een verstoord bacterieel evenwicht dat suikers kan omzetten in een agressief zuur is dat wel. Dus regelmatig vers fruit eten en u merkt dat uw tanden mooi wit worden en geen vlekken meer vertonen terwijl uw gebit gezond blijft. Poetsen van de tanden blijft uiteraard de boodschap.