1574R-0318200117710-001u13917117

Ondanks de stijging van de gemiddelde leeftijd, maken zich veel mensen zorgen voor de oude dag. Ze hebben er alle reden toe in deze bedreigde wereld. Een klein aantal mensen bereikt een zeer hoge leeftijd en blijven gezond en vitaal. Velen sneuvelen vroegtijdig of takelen zodanig af dat ze hun oude dag in een rolstoel of  troosteloze ziekenkamer doorbrengen. Nochtans is de derde en de vierde leeftijd de beloning van een actief leven. Ik geef u hier zeven tips die helpen om vitaal ouder te worden.

 

1.Gezond blijven

Wie het voorrecht heeft om geboren te worden, zal ook sterven. Het leven is een cyclus tussen geboorte en dood. Het lichaam begint te verouderen voor we geboren zijn, wordt vaak gezegd. Dat is ten dele juist. Er treedt voortdurend, ons levenlang, slijtage op maar die wordt spontaan hersteld. Het lichaam houdt zich zelf in stand. Ouder worden betekent dat dit herstellingsproces op zeker moment gaat vertragen. Dit is genetisch vastgelegd omdat het eeuwige leven niet voor de mens is bestemd m.a.w. ouder worden is zich fysiologisch voorbereiden op de dood. Dit proces kan echter worden afgeremd door actief te blijven.

 

2. Voorzichtig met reclame

Er is een hele anti-aging industrie ontwikkeld. Er worden allerlei voedingssupplementen op de markt gebracht die u doen geloven dat u daardoor vitaal ouder wordt. Er is geen enkel bewijs dat dergelijke dure spullen ook echt helpen. De reclame speelt in op de angst om ziek te worden en vroegtijdig te sterven. Als mensen beweren er zich beter door te voelen, dan is dit te wijten aan de suggestieve werking. Positief denken en autosuggestie hoeft niet duur te zijn.

 

3. Roken en overgewicht vermijden

Roken verkort bij de meeste mensen het leven en verhoogt het risico op longkanker en hart- en vaatziekte aanzienlijk. Er zijn mensen die al rokend oud worden, maar dat zijn uitzonderingen. Overgewicht is eveneens te vermijden. Het gewicht dat u zeker niet mag overstijgen, kunt u met een eenvoudige formule berekenen: (lengte x lengte) x 25. Ik geef een voorbeeld, als u 1,70 m groot bent is uw toelaatbaar gewicht (1,70 x 1,70) x 25 dit is 72 kg.

Om uw ideaal gewicht op te sporen, vermenigvuldigt u (lengte x lengte) x 22,5.  Als u 1,70 m groot bent, is het ideale gewicht 65 kg.

 

4. Beweging

Er kan niet genoeg gewezen worden op het belang van de beweging. Vergeet niet dat de ouderdom zich het eerst in de benen manifesteert, daarna in de gewrichten en de spieren. Ouder worden mag geen synoniem zijn van immobiliteit. Door dagelijks te bewegen, wandelen, fietsen, zwemmen, joggen, fitness enz. wordt de doorbloeding verhoogt. Het bloed voert zuurstof, voedsel en warmte aan door heel het lichaam en voert afvalstoffen af. Bovendien worden de spieren van bloed voorzien, het zweten bevorderd en de lever  geactiveerd. Dit betekent uitscheiding van gifstoffen. Beweging heeft bovendien een goede invloed op de darmwerking, de waterhuishouding en de ademhaling (zuurstofvoorziening). De beweging moet aangepast worden aan de leeftijd en de conditie waarin men verkeert.

 

5. Stressbeheersing

Stress heeft een vernietigende werking op de gezondheid. Daarom zal men stresstoestanden vermijden en er voor zorgen om stressbestendiger te worden. Beweging kan daar een bijdrage aan leveren, maar ook een goede vrije tijdsbesteding, een hobby of andere vormen van afleiding. Door het volgen van een Biorelaxatietraining leert men de spieren losmaken, een juiste ademhaling toepassen en vooral gedachteloosheid oproepen. Korte momenten waarop men aan niets denkt, geeft een enorm gevoel van rust en herstelt het verzwakte zenuwstelsel. Het komt er op aan een evenwicht te scheppen tussen het stressmechanisme en ontspanningsmechanisme. Beide werken als antagonisten en helpen ons enerzijds te verdedigen tegen gevaren van buitenaf (stress) en anderzijds tot diepe rust en ontspanning te komen.

 

6. Gemoedstoestand

Een positieve instelling is het beste anti-aging wapen. Bijna alle honderdjarigen denken positief en hebben een ruime blik naar de toekomst gericht. Negatieve gedachten, angst, depressieve neigingen, negatieve emoties en zorgen vreten aan de gezondheid, doet de bloeddruk stijgen en het cholesterol verhogen. De herfst van het leven is een mooie levensfase, op die leeftijd heeft men een rijke ervaring, bezit men levenswijsheid en vertoeven de meesten in een goede vriendenkring, nemen deel aan sociale activiteiten, gaan vaker op reis en verkeren in de mogelijkheid om het leven naar hun eigen zin in te richten. Leer vooral genieten van de eenvoudige dingen van het leven en jaag geen illusies na.   

  

7. Voeding

Pas uw voed
ing aan op uw leeftijd. Eet geen zware en overladen maaltijden maar stop op tijd. Beperk drastisch het gebruik van vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen. Volg het voorbeeld van de vegetariërs die nooit vlees of vis eten en erg gezond zijn. Eet een deel van uw voeding rauw zoals fruit, bessen, watervruchten, groenten, wortel en knolgewassen. Wees uiterst matig met het gebruik van genotsmiddelen zoals alcohol, koffie, zwarte en groene thee, chocolade, cola, frisdrank. Eet niet iedere dag gebak of slagroomtaartjes. Gebruik geen voedingssupplementen, dat is weggesmeten geld. Vitaminen, mineralen, ballaststoffen, antioxidanten en bioactieve substanties zoals polyfenolen haalt u in overvloed uit fruit, rauwe groenten, noten, zaden, pitten en koud geperste olie. Plantaardige olie is gezond en leveren alles wat u nodig heb zoals Omega 3-6-9 vetzuren. Zij hebben een cholesterolverlagende werking. Dierlijke vetten zoals uit vlees zijn echter schadelijk voor hart en vaten. Fruit en groenten, ook aardappelen bezitten veel kalium, dit mineraal is de tegenhanger van natrium (zout) en zorgt voor voldoende vochtafdrijving en doet de bloeddruk verlagen. Ter voorkoming van osteoporose beveel ik altijd amandelen aan. Vijf à tien amandelen per dag volstaat, laat ze gedurende een nacht in bronwater weken dan smaken ze heerlijk en het calcium wordt beter opgenomen.

 

Ga als 65-plusser eenmaal per jaar op medisch onderzoek bij de huisarts of een medische specialist. Een cardiologisch onderzoek zorgt voor een grote geruststelling en dat geldt ook voor het preventief kankeronderzoek.