Ondanks het vervuild milieu, stress, maatschappelijke veranderingen, het massaal gebruik van waardeloos voedsel en frisdrank wordt de mens steeds ouder, dat beweert men. Dit klopt niet helemaal, de hoogbejaarden worden steeds ouder en het aantal honderdjarigen neemt toe. Of de huidige generatie volwassenen en jongeren deze hoge leeftijd in grote aantallen zullen bereiken, is een open vraag.

Van voor de oorlog
De huidige groep van hoogbejaarden, de 80-plussers zijn allemaal van voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij komen uit een ander tijdperk en hebben goede genen van hun ouders meegekregen. Het gaat hier om een kleine groep bevoorrechte mensen die over zijn gebleven van een hele generatie. Hieruit concluderen dat iedereen ouder wordt, is een illusie. De vergrijzing neemt toe en maakt 20% van de bevolking uit. Sommige onderzoekers beweren dat de huidige hoogbejaarden gezonder en fitter zijn dan vijftig jaar geleden. Dat is moeilijk vast te stellen, maar het is een feit dat de hoogbejaarden nu een andere levenswijze volgen, met de auto rijden, op vakantie gaan, in het zuiden overwinteren enz. Ze kleden zich sportief, gebruiken een smartphone, zitten achter de computer en weten wat er in de wereld gebeurt. Het profiel van een hoogbejaard persoon is niet vergelijkbaar met vijftig jaar geleden. Iedereen droomt ervan om tot op hoge leeftijd vitaal en actief te blijven. Dat kan, maar dan moet u nu beginnen.

Het verouderingsproces
Het leven van de mens bestaat uit vier fasen: de jeugd (geboorte en groeifase), de volwassenheid of actieve fase, bejaard en hoogbejaard (de rustfases). Na de actieve fase treedt geleidelijk aan een afbouwproces in dat gekenmerkt wordt door uitdroging. Het percentage van het volume water is bij een baby bijzonder hoog, normaliseert zich bij het volwassen worden, blijft vrij lang stabiel en neemt af bij het ouder worden. Rimpels en groeven zijn tekenen van een natuurlijk uitdrogingsproces. Verder verandert de spier-vetverhouding in het lichaam en geraakt men spiermassa kwijt. Er stapelen zich ouderdomscellen op in de hersenen en in de alvleesklier. Daardoor wordt de vatbaarheid voor dementie groter alsook een verhoogd risico op diabetes (ouderdomssuiker). Iedereen kan deze verouderingsprocessen afremmen en vertragen, o.a. door een gezonde voeding, een beweeglijke levenswijze en een positieve instelling.

Biologische leeftijd
De biologische leeftijd wordt bepaald door de kwaliteit van de fysieke toestand, het brein en het sociale netwerk. De voordelen van bewegen zijn bekend, o.a. een betere doorbloeding waardoor warmte, zuurstof en voedsel door heel het lichaam worden aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Beweging zorgt voor soepele spieren en gewrichten, een betere waterhuishouding en verhoging van de vitaliteit. In geen geval mag men overdrijven met bewegen, dat leidt tot uitputting, werkt verslavend en versnelt het verouderingsproces. Beweging remt dementie af door de activering van de doorbloeding van de hersenen. Een goed sociaal netwerk zorgt ervoor dat men niet vereenzaamt en emotioneel en psychisch actief blijft. Vooral een regelmatig contact met de kinderen en kleinkinderen is van grote waarde. Verbondenheid en saamhorigheid zijn onmisbaar op elke leeftijd. Creativiteit en een gezonde hobby remmen eveneens het verouderingsproces af.

Ouderdomsklachten
Het is jammer dat men ondanks de hoge leeftijd af te rekenen heeft met ouderdomsklachten zoals artrose, diabetes type 2, nek- en rugklachten, hartklachten, COPD, osteoporose, beroerte en hartritmestoornissen. Vaak zijn meerdere klachten tegelijkertijd aanwezig. In het streven naar vitaal ouder worden, moeten klachten zoveel mogelijk voorkomen worden. Het is mogelijk tot op hoge leeftijd klachtenvrij door het leven te gaan op voorwaarde dat men gezond heeft geleefd. Niet alle klachten zijn te wijten aan een verkeerde voeding of levenswijze. Ouderen slikken vaak uit onzekerheid veel medicijnen wat niet altijd levensverlengend werkt, maar resulteert in vervelende tot gevaarlijke bijwerkingen. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen noodzakelijke medicijnen die door de arts zijn aanbevolen en medicijnen die zonder grondige redenen worden geslikt. Gelukkig beginnen ouderen de weg naar de kruiden te vinden. Kruiden vervangen geen medicijnen, ze hebben meestal een breed werkingsspectrum en activeren verschillende organen. De algemene toestand wordt er beter door.

Zolang mogelijk thuis
Er is een tendens om ouderen zolang mogelijk thuis te laten blijven in hun vertrouwde omgeving. Het leven verloopt actief en kent voldoende afwisseling. Als een van de partners overlijdt, verandert het leven en is een woonzorgcentrum vaak de enige oplossing. Door de coronacrisis is men anders gaan denken over deze instellingen. Een woonzorgcentrum is vaak een gigantisch gebouw waarin oudjes worden opgestapeld. Ze ervaren dit vaak als het eindstation of de wachtkamer van de dood. Men pleit voor kleine eenheden binnen een groot complex, waar het leven op menselijke maat verloopt. De kwaliteit van het leven in deze instellingen kan van hoog niveau zijn. Alles hangt af van de motivatie en de toewijding van het personeel. De coronacrisis heeft aangetoond dat ouderenzorg een basisrecht is en geen privilege.

Begin vandaag
Wie er van droomt om vitaal ouder te worden, doet er goed aan om er vandaag mee te starten. Als u over minder goede genen beschikt, heeft u er alle belang bij om te kiezen voor een gezonde voeding, een positieve instelling, om mentaal actief te blijven, voldoende beweging in te bouwen en een gezonde hobby te beoefenen waardoor u de sociale contacten versterkt. Stress vermijden we zoveel mogelijk en we gaan op zoek naar gezonde buitenlucht zoals tijdens een boswandeling. We doen dit niet alleen om een hoge leeftijd te bereiken, maar om iedere dag te genieten van een uitstekende gezondheid. Vitaal ouder worden is het resultaat van de actieve levensfase. Er worden iedere dag middeltjes aangeboden om lang en gezond te leven. Klinische onderzoeken hebben geen duidelijk bewijs kunnen leveren dat voedingssupplementen een bijdrage leveren om vitaal ouder te worden. Hou het bij gezonde voeding en het gebruik van kruiden en kruidenmiddelen waarvan de werking is aangetoond. Door nu gezond te leven, staat u een lang en gelukkig leven te wachten.