Kinderartsen en diëtisten luiden volgens de media de alarmbel omdat er regelmatig kinderen in het ziekenhuis zouden worden opgenomen met ondervoeding. De oorzaak is een extreem veganistisch eetpatroon dat door de ouders wordt opgedrongen. Veganisme is nochtans de gezondste voedingswijze omdat men uitsluitend plantaardig voedsel gebruikt. Er wordt gewezen naar een mogelijk tekort aan vitamine B12 die alleen in vlees of melkproducten voorkomt, maar deze belangrijke vitamine wordt in de darm aangemaakt. Bij een goede darmwerking met een gezonde darmflora is er geen probleem. Alles wat we eten, wordt in ons lichaam tijdens de stofwisseling omgezet in menselijk voedsel. Zo wordt dierlijk vet omgezet in menselijk vet en plantaardig eiwit in menselijk eiwit. Het verschil is dat vleesvoeding zwaar verteerbaar is, veel afvalstoffen achterlaat en het risico verhoogt op overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker zoals door het WHO wordt bevestigd. Een louter plantaardige voeding verteert gemakkelijk, kent een efficiënte stofwisseling en laat weinig afvalstoffen achter die we gemakkelijk uitscheiden of neutraliseren. Trouwens, ons verteringsstelsel is afgestemd op plantaardige voedingsmiddelen.

 

Ondervoeding kent verschillende oorzaken zoals een te geringe aanvoer van nutriënten, een moeilijke vertering, een slechte absorptie van de micro- en macronutriënten, een ziekte of een negatieve emotionele toestand. Voor de vleesindustrie is ieder geval van ondervoeding door veganisme een zegen. Dat wordt in de media ook flink uitvergroot want nu denkt men het bewijs te hebben gevonden dat kinderen die geen vlees eten ondervoed geraken. Traditioneel denkende kinderartsen, diëtisten, professoren en voedingsdeskundigen staan achter dergelijke ongegronde uitspraken. Het gaat vermoedelijk om een zeer kleine groep kinderen die ondervoed is geraakt vanuit een marginale omgeving, maar ieder ondervoed kind is er één te veel en had vermeden kunnen worden. Over de vele veganistische en vegetarische kinderen die blaken van gezondheid praat niemand.

 

Ondervoeding bij kinderen is ernstig

De belangrijkste ontwikkeling van een kind ligt tussen 0 en 5 jaar omdat dan de groei van de organen en de hersenen plaatsvindt. Tijdens deze periode is het kind erg kwetsbaar en is voor zijn ontwikkeling aangewezen op de directe aanvoer van de nodige nutriënten in de juiste hoeveelheid. Niet alleen de groeiachterstand is een probleem, ook organen en hersenen die in hun ontwikkeling achterblijven, zorgen achteraf voor een verhoogd risico op fysieke, mentale en emotionele achterstand. Ondervoeding bij kinderen zorgt vaak voor een tekort aan ijzer, bloedarmoede en een verzwakte immuniteit waardoor ze een te lage weerstand hebben tegen infectieziekten. Het is vreemd dat in een samenleving die uitpuilt van voedsel er ondervoeding optreedt. Ik spreek me niet uit over de gevallen die in de media zijn gekomen omdat de gegevens ontbreken. Ik ben vele jaren actief geweest als voorzitter van de Vegetariërsbond in België en was lid van de EVU, Europese Vegetarische Unie, zodat ik voldoende ervaring heb opgebouwd in deze kringen.

 

Melk is onontbeerlijk

Moedermelk is dierlijk voedsel, maar onontbeerlijk, ook voor de kleine veganist. Veganistische moeders hebben geen bezwaar tegen borstvoeding, maar het problemen stelt zich op het ogenblik dat om welke reden ook er mee gestopt wordt. Het enige alternatief voor borstvoeding is melk van de koe, de geit of het schaap. Veganisten hebben ethische bezwaren tegen het gebruik van melk en schakelen daarom over op sojamelk. Maar dat is geen melk en mag wettelijk niet als melk genoemd worden. Het is een imitatiemelk (kunstmelk) die uit een boon via een ingewikkeld productieproces wordt verkregen en uit een witte vloeistof bestaat die op melk lijkt. Omdat sojamelk niet voldoet aan de norm van dierlijke melk wordt ze verrijkt met synthetische vitaminen, inactief ijzer en calcium wat de zaak nog slechter maakt. Volwassen veganisten zoeken te veel hun heil in sojaproducten en daar loopt het fout. Ze leven met het idee dat vlees moet vervangen worden en grijpen daarom naar allerlei vleesvervangers. Er zijn ouders die de moedermelk vervangen door een afkooksel van granen, wat helemaal niet kan. De twee eerste levensjaren heeft ieder kind echte melk nodig als vervanging van moedermelk. De organen zijn nog erg kwetsbaar en het verteringsstelsel is niet in staat om grove en harde voeding te verteren.

 

Ethisch fanatisme

Wij respecteren de ethische houding van veganisten tegenover de dieren, maar veganisten stellen het ethisch standpunt voorop en hebben vaak te weinig inzicht in gezonde voeding. Ik heb altijd het ‘gezondheidsvegetarisme’ vertegenwoordigd omdat het ethisch aspect een gevolg is van een diervriendelijke voedingswijze, maar het is geen doel op zich. Ik heb veel ruimdenkende veganisten ontmoet, maar ook fanatici die vanuit een tunnelvisie, zonder het zelf te beseffen, een ethisch fanatisme nastreven. Ik kan me de ouders van deze ondervoede kinderen voorstellen. Ze dringen hun kinderen een voedingspatroon op vanuit een dogmatisch denken zonder rekening te houden met de basisprincipes van een gezonde voeding. Een kind staat nog sterk onder invloed van zijn voedingsinstinct en weigert wat niet goed is. Voedsel op basis van soja, graan en peulvruchten roept op jonge leeftijd weerstand op. Een kind heeft behoefte aan sappige rijpe vruchten en zachte noten en zaden, afgewisseld met groenten, wortels en knolgewassen. Als kinderen de groeicurve volgen en actief zijn, is er niets aan de hand, terwijl eventuele tekorten via bloedanalyse zijn op te sporen.

 

Emotionele problemen

De ondervoeding ligt aan de basis vanuit een verzet tegen dit lichaamsvreemd voedsel. Daardoor nemen ze te weinig voedsel op, hebben ze een tekort aan calorieën, eiwit, vet en koolhydraat, maar ook aan vitale stoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen. Bovendien remmen negatieve emoties en stress de vertering af. We verteren alleen in rusttoestand omdat het parasympathicus de vertering regelt. Als kinderen bruine graanpapjes, verrijkte sojamelk en vleesvervangers voorgeschoteld krijgen, is hun eetlust ver te zoeken. Echte vegetariërs hebben geen behoefte aan imitatievlees op basis van soja, granen of gluten. Het zijn industriële producten die met veel reclame te koop worden aangeboden. Ik nam eens deel aan een vergadering van EVA (Vegetarisch Ethisch Alternatief) toen iemand van het hoofdkantoor gratis sojaproducten begon uit te delen. Ik had een andere boodschap van gezonde voeding verwacht.

 

Ovo-lacto vegetariërs

Vegetariërs eten in beperkte mate voedsel afkomstig van levende dieren zoals eieren, melk, melkproducten en honing. Daardoor hebben ze een gevarieerde voeding, meer mogelijkheden in de keuken en een normale sociale omgang. In principe eet een vegetariër alles, behalve vlees en vis, maar respecteert voedingsregels en dat is belangrijk. Kinderen, noch volwassenen geraken er door ondervoed tenzij het om een pathologisch probleem gaat. Wil u meer weten over gezonde vegetarische voeding, volg dan eens de open cursus ‘Vegetarisch koken” aan een van de vier leslocaties van de vzw Europese Academie. Meer informatie op: www.europeseacademie.be