1. Veganisme is een ethische beweging die steunt op geweldloosheid, vandaar geen gebruik van voedsel afkomstig van zowel levende als gedode dieren. Er wordt uitsluitend ‘plantaardig voedsel’ gegeten. Dat is erg gezond omdat het een cholesterolvrije voeding is, goed voor het milieu en de dierenrechten. De voedingsindustrie is op de veganistische kar gesprongen en biedt veganistische voedingsproducten aan die helaas vaak tot de ‘imitatievoeding’ behoren zoals namaakvlees of kaas met daarin talrijke E-nummers.

Menselijk voedsel
Vaak wordt ons de vraag gesteld: ‘Wat mogen we nog eten?’ We horen en lezen zoveel tegenstrijdige en onlogische berichten en adviezen. Toch is het niet moeilijk om voor het juiste voedsel voor de mens te kiezen. Wetenschappers tonen aan dat de plant het enige wezen is dat zonne-energie kan opvangen en omzetten in eiwit, vet en koolhydraat. Dit zijn de drie macronutriënten die de nodige calorieën leveren. In de natuur zijn er planteneters, vleeseters en opruimers en vormen de voedingsketen. Binnen de groep van planteneters zijn er veel varianten. Het is duidelijk dat we als mens tot de groep van de fructivoren of vruchteneters behoren. We hebben geen enkel kenmerk van een vleeseter, onze tanden staan te dicht bij elkaar, we hebben een lang en ingewikkeld darmstelsel en we zweten over heel het lichaam wat uw hond of kat niet kan, want dat zijn carnivoren. Ons verteringsstelsel stemt overeen met dat van de gorilla, de chimpansee en andere primaten. We hebben slechts 1 deel eiwit en 1 à 2 delen vet nodig, maar wel 5 à 7 delen koolhydraat (natuurlijke suiker) die door vruchten worden geleverd. De gorilla is op zeker moment afgedwaald van zijn oorspronkelijk vruchtendieet en is een groenten-eter geworden. Groenten zijn in tegenstelling tot vruchten bijzonder arm aan suiker waardoor hij grote hoeveelheden planten moest eten om voldoende suiker binnen te krijgen. Daardoor werd hij een zwaar en groot dier. In principe kunnen we uitsluitend van vruchten leven omdat noten, zaden en pitten eiwit en vet leveren terwijl de waterrijke vruchten grote hoeveelheden koolhydraat leveren, maar ook water, vitaminen, mineralen en ballaststoffen. De mens is een cultuurwezen, houdt van eigen creaties en is eigenzinnig.

Voedingscultuur
Als mens zijn we geëvolueerd tot cultuurwezens terwijl de biologische aspecten zijn gebleven en dat wordt vaak vergeten. We voeden ons niet alleen om ons in stand te houden, fysieke en mentale activiteiten uit te voeren, maar ook om te genieten van onze eigen creativiteit. Voedingsmiddelen bezitten geur-, smaak- en kleurstoffen en die maken het voedsel aantrekkelijk bij het zien, ruiken en proeven. Deze zintuigelijke benadering van voedsel wordt versterkt door het gebruik van keukenkruiden. Het zijn aromatische kruiden die de smaak en de geur van gerechten en sauzen versterken, de vertering verbeteren en hun geneeskrachtige werking behouden. Een aantal wordt vers gebruikt, andere in gedroogde vorm of zijn extra fijn gemalen zoals strooikruiden. Het bereiden van voedsel is een vorm van creativiteit, verdrijft stress en geeft veel voldoening. Zij die meer aandacht aan gezonde voeding besteden, stellen vast dat ze een ander tijdsgevoel hebben gekregen. In alle haast een blikje opendraaien en in de micro-oven opwarmen vraagt weinig creativiteit. In sterrenrestaurants draait alles om de presentatie. Een goede kok wil niet alleen de smaakpapillen prikkelen, maar ook het oog. Buitenhuis eten in goed gezelschap is meer dan genieten, het is een beleving, maar ook thuis kan de dagelijkse voeding een vorm van genieten en beleving zijn.

Voedsel is vaak vergif
Helaas is de moderne voeding ver afgeweken van de plant en valt er weinig te genieten. Voedsel is helaas een industrieel product geworden, mooi en kleurrijk verpakt, maar heel ver afgeweken van wat voedsel is, bron van lichtenergie. Dr. Matthias Riedl is een Duitse internist die voeding en geneeskunde aan elkaar heeft gekoppeld. De boodschap in zijn boek ‘Unser Essen – Killer und Heiler’ is duidelijk ‘Laten we samen actief zijn om het voedsel opnieuw te maken wat het moet zijn: een werkzamer helper op weg naar een lang en gezond leven.’ Hij ziet het modern voedingssysteem als een ‘schandaal’ en wijst erop dat deze voeding te veel energie levert, meer dan we kunnen verbranden en dat zorgt voor talrijke ziekten. Hij toont aan dat de voedingsindustrie een catastrofe veroorzaakt door zich op kinderen en volwassenen te richten met sluwe en misleidende reclame en wijst erop dat veel mensen heel de dag door eten, een aaneenschakeling van chips en zoete hapjes. In de EU wordt per persoon per jaar 37 tot 55 kg toegevoegde suikers gebruikt. Het probleem is niet de suiker, maar de afwezigheid van begeleidende stoffen zoals vitaminen, mineralen en ballaststoffen. Door de afwezigheid van ballaststoffen worden deze toegevoegde suikers te snel opgenomen en stijgt de bloedsuikerspiegel wat het risico op suikerziekte vergroot. Men noemt dit de glycemische index (GI). Wat Dr. Riedl in zijn boek beschrijft, vertellen we al 35 jaar aan de Europese Academie of werd al eerder in deze artikels beschreven, toch is het goed dat steeds meer mensen in opstand komen tegen deze gezondheidscatastrofe. Veganisme is meer dan een modewoord, het opent de weg naar een betere voeding. We stellen ons de vraag waarom de overheid niets onderneemt terwijl de gezondheidszorg onbetaalbaar is geworden.

Het gaat de verkeerde kant op
Het wordt steeds duidelijker dat het de verkeerde kant uitgaat. Een groot deel van de bevolking is moe en uitgeput, ze sluiten hun ogen voor de waarheid en slikken medicijnen om nog te functioneren. Ze zijn gevoelloos en onverschillig. De wachtlijsten bij artsen en ziekenhuizen worden steeds langer omdat te veel mensen gebruik maken van de reguliere gezondheidszorg. Kankers zijn gemakkelijker te genezen dan enkele decennia geleden, maar het aantal mensen dat met kanker geconfronteerd wordt, neemt sterk toe. De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie komen steeds meer voor en melden zich op steeds jongere leeftijd. Stress, burn-out, psychische en emotionele problemen, angst, eenzaamheid is schering en inslag. De maatschappelijke problemen worden groter en onoverzichtelijk. De digitalisering heeft het leven verrijkt, verruimd en aangenamer gemaakt, maar heeft voor vervreemding gezorgd en het levensritme aangetast. De sociale media openen de poort voor een bizar en agressief taalgebruik. Het contact met de mens ‘van vlees en bloed’ is er niet meer. We leven in een virtuele wereld ver verwijderd van de realiteit. Met de invoering van de artificiële intelligentie (AI) wordt het nog een stuk erger. Zoveel mensen zijn het noorden kwijt en zitten in een identiteitscrisis. Er zijn geen waarden en normen meer, er is geen binding met het verleden, maar ook niet met de toekomst. Men blijft ter plaatse trappelen. Voetbalwedstrijden en muziekfestivals zijn gelegenheden om eens uit de bol te gaan en zich af te reageren. Iedereen gelooft in zijn eigen waarheid die helaas vaak een leugen is. De ene crisis volgt de andere op wegens het uitblijven van oplossingen. De maatschappelijke en individuele problemen zij megagroot. De overheid maakt telkens geld vrij, maar oplossingen blijven uit.

Ontsnappingsroute
Geluk zijn er mensen die ondanks alles nog de moed bij elkaar weten te rapen en op zoek gaan naar een oplossing, een uitweg naar een beter leven. Door gebrek aan energie ligt het voor de hand dat de belangstelling voor het veganisme bijzonder groot is. Veganisme betekent uitsluitend gebruik maken van een plantaardige voeding. Er is een onderscheid tussen veganistische en vegetarische voedingswijze. Bij een vegetarische voeding is er naast de plantaardige voeding een aanvulling met een beperkte hoeveelheid voedsel afkomstig van ‘levende dieren’ zoals melk en melkproducten o.a. yoghurt, kaas, maar ook eieren en eiergerechten en honing. Een vegetarische voeding is erg gevarieerd en gezond. Uiteraard levert kaas en het geel van een ei cholesterol en verzadigde vetzuren, dat wordt meestal gecompenseerd door rauwkostvoeding en fruit. Veganistische voeding is cholesterolvrij en dus ook gezonder op voorwaarde dat men afstand doet van het grote aanbod van vervangvoeding zoals namaakkaas, namaakvlees en andere namaakproducten. Bewuste veganisten maken daar geen gebruik van en kiezen, net als de vegetariërs voor gezonde voeding met respect voor voedingsregels. Aan de Europese Academie wordt aan beide strekkingen aandacht besteed omdat iedereen zelf bepaalt wat op zijn bord komt te liggen. Wenst u meer te weten over gezonde voeding voor uzelf en uw gezin of koestert u de ambitie om anderen professioneel te begeleiden met gezonde voeding en levenswijze, kies dan voor de eenjarige opleiding Voedingsconsulent. Deze opleiding is eveneens geschikt voor bestaande hulpverleners om hun cliënten nog beter te begeleiden. Een ongezonde voeding ligt vaak aan de basis van fysieke klachten en psychische en emotionele problemen. Dit is logisch omdat voeding de enige bron van energie is. Overschakelen op gezonde voeding en het toepassen van de juiste voedingsregels doet op korte tijd echt wonderen.

Volg de eenjarige avondopleiding Voedingsconsulent in Antwerpen, Gent of Maastricht, één avond per week van 18.15 tot 22.00 uur of een dagopleiding in Genk (L) op donderdag van 9.30 tot 16.00 uur. Het volgen van een opleiding of opencursus maakt op korte tijd van u een andere mens. Voor meer informatie zie www.europeseacademie.be of kom eens langs op een opendeurdag.