Slechte LDL-cholesterol zet zich vast tegen de wand
van de bloedvaten en doet ze dichtslibben.

  •  Cholesterol en bloedvetten (triglyceriden) zijn bouwstoffen voor ons lichaam, maar bij een te veel hebben ze het nadeel de bloedvaten te vernauwen. Daardoor wordt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak terwijl we juist zelf ontzettend veel kunnen doen om dat te voorkomen zoals onze voeding aanpassen, voldoende bewegen, stress vermijden en kruiden inschakelen. Het is niet zo moeilijk om hart- en vaarziekten op afstand te houden.

Cholesterol
Cholesterol is op zich niet slecht, zelfs noodzakelijk. Daarom maakt ons lichaam zelf cholesterol aan in de lever die zorgt voor een aantal belangrijke functies zoals de aanmaak van hormonen en van gal en helpt bovendien mee om het vet goed te verteren. Een te veel aan cholesterol is wel degelijk gevaarlijk en wordt veroorzaakt door een te hoge productie, maar vooral door een verkeerd voedingspatroon. Dierlijk voedsel, zoals vlees en vis, maar ook eigeel en kaas zijn rijk aan cholesterol. Er is een legende dat vis gezond zou zijn, maar dat klopt niet. Vis bevat niet alleen cholesterol en verzadigde vetzuren, maar ook zware metalen en micro- en nanodeeltjes plastic uit de vervuilde zeeën. Omdat ze zo klein zijn, dringen ze door tot in de hersenen en kunnen hersenaandoeningen, maar ook de ziekte van Alzheimer veroorzaken. We maken een onderscheid tussen ‘goede’ HDL-cholesterol en ‘slechte’ LDL-cholesterol. HDL-cholesterol brengt het te veel aan cholesterol naar de lever waar het geneutraliseerd wordt. LDL-cholesterol daarentegen zet zich af tegen de wand van de bloedvaten die daardoor dichtslibben. Een plaatselijke verdikking van de vaatwant noemen we een ‘plaque’. Het aanpassen van het voedingspatroon is de meest efficiënte manier om het risico op hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen te voorkomen. Het cholesterolniveau kunnen we zelf onder controle houden. Een andere factor is stress. Het is raadzaam om via de huisarts een bloedonderzoek te laten uitvoeren zodat u een beeld hebt of u al dan niet in een gevarenzone zit. Tijdig opsporen kan uw leven redden door uw voeding, levenswijze en instelling aan te passen. Hou voor ogen dat we de regie over onze gezondheid voor een deel in eigen handen hebben.

Bloedvetten
Bloedvetten of triglyceriden zijn vetten die energie leveren en komen hoofdzakelijk uit de voeding. Een te veel aan bloedvetten stapelt zich op en zorgt voor ernstige problemen. Ook een te veel aan zetmeel, toegevoegde suikers en alcohol wordt in triglyceriden omgezet. Het lichaam beschouwt ze als vetreserve voor ogenblikken dat er onvoldoende vet wordt aangevoerd. Er zijn meerdere oorzaken waarom mensen aan een te hoog cholesterolgehalte lijden. We sommen ze even op.

Te veel cholesterol
Deze vorm ontstaat door een combinatie van een verkeerd voedingspatroon, overgewicht, gebrek aan of onvoldoende beweging, stress en een negatieve instelling. Daarnaast is genetische aanleg niet uit te sluiten. In sommige families lijdt haast ieder familielid aan een te hoog cholesterol. Voor deze mensen is het van groot belang alles in het werk te stellen om de cholesterol op een juist niveau te houden. De veel gehoorde uitspraak: ‘Ik kan daar niets aan doen, het zit in mijn genen!’ is een verkeerd standpunt. Omdat men genetisch belast is, zal men er extra goed voor zorgen om alles onder controle te houden. Men noemt deze vorm ‘Genetische hypercholesterolemie’. Een te traag werkende schildklier en bepaalde lever- en nierziekten kunnen eveneens oorzaak zijn van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Stress
Zelden legt men een verband tussen een te hoog cholesterol en stress en toch is dit een belangrijke uitlokkende factor. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze permanent onder stress staan omdat gejaagd zijn tot hun leven is gaan behoren. Bij stress worden de hormonen adrenaline en cortisol verhoogd en zij activeren de lever om meer cholesterol aan te maken en vrij te geven. Stress heeft daardoor een grote invloed op de cholesterolproductie. Bij het ouder worden neemt onder meer de stressgevoeligheid toe, waardoor het cholesterolgehalte stijgt. Zorgen afbouwen, ontspanning zoeken en vooral een hobby beoefenen is doorslaggevend. Afleiding is belangrijk en dat betekent aan niets denken zodat de rust in zichzelf terugkeert en dat doet het cholesterol dalen.

Wat kan ik zelf doen?

Stop met roken
Dit is het belangrijkste wat u kunt doen als u nog tot de groep van de rokers behoort. Stoppen met roken is niet zo moeilijk. De Europese Academie heeft een methode ontwikkeld waarmee u op een aanvaardbare manier kunt stoppen. Door geleidelijk aan de nicotine af te bouwen, neemt ook de behoefte sterk af. Voor dit lesgeld, koopt u weinig sigaretten. Zie www.europeseacademie.be

Beweeg voldoende
Bewegen is noodzakelijk en heeft een gunstige invloed op de totale gezondheid. Wandelen, fietsen, zwemmen, sporten of voor welke vorm van beweging u ook kiest, het helpt allemaal. Bouw beweging in uw dagelijks leven in. Bewegen werkt licht verslavend zodat, als u eenmaal in beweging bent, de behoefte naar meer stijgt.

Gezonde voeding staat centraal
Begin de dag met een fruitmaaltijd en eet tussendoor regelmatig fruit. Vermijd vlees, vis en beperk kaas, want zij bevatten veel cholesterol. Een veganistische voeding is cholesterolvrij. Het volstaat om gedurende één week cholesterolvrij te eten om uit de gevarenzone te geraken.

Beperk toegevoegde suiker
Toegevoegde suiker is een belangrijke oorzaak van een te hoog cholesterol omdat suiker in het lichaam in vet wordt omgezet. Suikerrijke voedingsproducten zijn meestal gecombineerd met dierlijke vetten en zout en zijn daardoor extra schadelijk.

Eet meer groenten
Verkies verse voedingsmiddelen boven voedingsproducten. Eet een deel van uw voedsel rauw en leer verse voeding waarderen, want rauwkost is levend voedsel.

Noten, zaden en pitten
Ze zijn onmisbaar en leveren gezonde, plantaardige vetten die geen cholesterol bevatten. Ze zijn rijk aan mineralen en spoorelementen. Eet ze tijdens het tv-kijken in plaats van chips en ander ongezond spul. Zeker in de winter zijn ze onmisbaar voor de opbouw van de immuniteit.

Oproep
Als u het op prijs stelt dat uw vrienden of kennissen deze nieuwsbrief, die om de twee weken verschijnt, ook ontvangen, bezorg ons dan hun mailadres. Volg ons ook op de sociale media Facebook en Instagram

 Gezond en fit met kruiden
Dit is de nieuwe uitgave van het kruidenboek van Jan Dries. Dit boek bevat de beschrijving van de 100 meest gebruikte en gemakkelijk verkrijgbare kruiden. Er zijn 270 ziektebeelden beschreven met telkens de aangewezen kruiden en er zijn 240 kruidenrecepten. U kunt deze recepten zelf samenstellen of laten samenstellen in de kruidenwinkel of bij de apotheker. Dit kruidenboek is een onmisbare raadgever in ieder gezin en een uitstekend werkinstrument voor de Fytotherapeut, de Herborist of hulpverlener die open staat voor de fascinerende wereld van de kruiden. Wetenschappelijk onderbouwd en resultaatgericht.
Prijs: 29,90 euro
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via de uitgever: www.sterckendevreese.nl

Andere boeken van Jan Dries

 Gif in uw voeding
Een boek dat uw ogen opent en u inzicht verschaft in de 385 E-nummers die in voedingsproducten zijn verwerkt. Buiten bietenrood en citroenzuur leveren zij bijwerkingen die soms vervelend zijn, maar ook de gezondheid kunnen belasten. Zo zijn er 32 E-nummers waarvan onderzoekers overtuigd zijn dat ze invloed kunnen hebben op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, 11 E-nummers hebben invloed op hoge bloeddruk en 19 E-nummers die hart- en vaatziekten kunnen uitlokken terwijl 40 E-nummers invloed hebben op het lichaamsgewicht. Pas door het uitschakelen van deze E-nummers hebt u kans op een gezond lichaamsgewicht.
Prijs: 22,90 euro
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via de uitgever: www.sterckendevreese.nl

 Altijd moe
Vermoeidheid is bij veel mensen permanent aanwezig en toch kunt u dit overwinnen. In dit boek vindt u talrijke adviezen om fit en gezond door het leven te gaan. Blijf niet bij de pakken zitten, maar zet meteen de stap naar een aangenamer leven.
Prijs: 24,95 euro
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via de uitgever: www.sterckendevreese.nl

Genezen met voeding
Voeding is niet alleen voedzaam, maar voedingsmiddelen bevatten net als kruiden genezende inhoudsstoffen. Een succesvol boek omdat het gebruiksvriendelijk is en heel veel gezondheidstips aanbiedt. Gezonde voeding ondersteunt ieder genezingsproces.
Prijs: 24,95 euro
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via de uitgever: www.sterckendevreese.nl

Opleidingen en open cursussen
Raadpleeg de website www.europeseacademie.be voor de opleidingen en open cursussen die gedurende heel het jaar worden geven. De opleidingen starten meestal in oktober. In mei en juni zijn open dagen, waar u kennis kunt maken met de opleidingen. De Europese opleiding heeft als doel mensen op te leiden die de boodschap van de natuurlijke gezondheidszorg professioneel wensen uit te dragen, maar ook om binnen het gezin deze mooie boodschap om te zetten.

Correctie artikel in vorige nieuwsbrief. Natrium-kalium verhouding
In het artikel over de nieren is een tikfout ingeslopen in verband met de Natrium-Kalium verhouding, waarvoor onze excuses. Voor een goede waterhuishouding hebben we weinig natrium (zout) en veel kalium nodig en dat is ook gunstig voor de nieren. Mensen met een nierprobleem doen er goed aan om zich strikt te houden aan de juiste verhouding, maar ook voor gezonde nieren is het raadzaam er rekening mee te houden. Een hoge natriumwaarde komt voornamelijk voor in verwerkte voedingsproducten door toevoeging van zout dat een goedkoop bewaarmiddel is en veel mensen waarderen een zoutsmaak. We vermelden een aangepaste tabel.

Voedingsmiddelen met een goede natrium/kalium verhouding
Appel: 2 mg natrium en 144 mg kalium.
Amandelen: 20 mg natrium en 835 mg kalium.
Banaan: 1 mg natrium en 382 kalium.
Rode aalbes: 1 mg natrium en 238 kalium.
Pompoen: 2 mg natrium en 383 kalium.Paprika: 2 mg natrium en 213 mg kalium.
Radijs: 17 mg natrium en 255 mg kalium.
Yoghurt: 49 mg natrium en 161 mg kalium.
Tarwekiemen: 20 mg natrium en 1.065 mg kalium.
Zemelen: 2 mg natrium en 1.400 kalium.

Voedingsproducten met een slechte natrium/kalium verhouding
Emmentaler kaas: 450 mg natrium en 107 mg kalium.
Goudse kaas: 869 natrium en 76 mg kalium.
Cornflakes: 91 mg natrium en 85 mg kalium.
Roggebrood: 552 mg natrium en 169 mg kalium.
Weense worstjes: 941 mg natrium en 204 mg kalium.
Bloedworst: 680 mg natrium en 38 mg kalium.
Ontbijtvlees: 1.060 mg natrium en 212 mg kalium.
Gerookte zeepaling: 626 mg natrium en 311 mg kalium.

Bron: Instituut voor voedingswetenschappen van de universiteit van Wenen en Giessen.