G28-394921STK65057COR42-16679775
 

Suikerziekte, een grote bedreiging

 

 Uit een intensieve screening blijkt dat er dubbel zoveel suikerzieken zijn dan men eerst had vermoed. Suikerziekte komt vaak voor bij mensen met hoge bloeddruk en overgewicht. Er wordt aangenomen dat 5% van de bevolking aan suikerziekte lijdt, waarvan een groot aantal zich daar niet bewust van is. Er bestaan twee soorten suikerziekte. Type I-patiënten herkent men snel aan symptomen zoals vermoeidheid, veel dorst, veel plassen en gewichtverlies. Vooral erg veel dorst met veel drinken als gevolgd en uiteraard veel plassen zijn de meest verontrustende en gekende symptomen. Vaak stapt men, vanuit een soort vermoeden, naar de huisarts. Suikerziekte kan snel en doeltreffend worden opgespoord.

 

De groep met type II, ook ouderdomsdiabetes genoemd, kent een lange weg. In het begin zijn er meestal geen klachten. De diagnose wordt gemiddeld pas na vijf jaar gesteld. Intussen treden er onomkeerbare letsels op aan bijvoorbeeld ogen, nieren of bloedvaten.

Vaak gaan ouderen met deze klachten naar de arts zonder te vermoeden dat ze al verschillende jaren aan suikerziekte lijden. Suikerziekte is een zeer oude ziekte en werd al beschreven op de kleitafeltjes in het oude Babylon. Er zijn twee belangrijke oorzaken: een onevenwichtige voeding en een gestresste leven. Wat de voeding betreft, verwijzen we naar het massaal gebruik van geïsoleerde suikers, zowel witte als bruine industriesuiker, het gebruik van té veel zetmeelrijke voedingsproducten en het ontbreken van vitale voeding. Er wordt te weinig vers en rijp fruit gegeten alsook rauwe groenten. Eenzijdig gekookt voedsel leidt tot verzwakking en uitputting en maakt de mens vatbaar voor allerlei ziekten, waaronder suikerziekte.

 

Het verband tussen suikerziekte en stress is, zeker vanuit het standpunt van de natuurgeneeskunde, meer dan duidelijk. Het autonome zenuwstelsel regelt alle functies van het organisme en beheerst zowel het stressmechanisme als de stofwisseling. Aanhoudende stress zorgt voor een ontregeling van talrijke functies, waaronder ook de suikerstofwisseling. Bovendien worden de hersenen en het zenuwstelsel gevoed door natuurlijke suikers. Het gebruik van industriesuiker verzwakt echter het zenuwstelsel, maakt ons gevoeliger voor stress en zorgt voor talrijke functiestoornissen waaronder deze van de suikerstofwisseling. Het is een vicieuze cirkel waarin veel mensen gevangen zitten.

 

Suikerziekte kan voorkomen worden door voeding, levenswijze en instelling te verbeteren. Zelfs patiënten die in een voorstadium van suikerziekte verkeren, maar nog niet moeten inspuiten, zijn te redden door het gebruik van een vitale voeding en een aangepaste levenswijze. Zelfs zij die aan de insulinespuit gekluisterd zijn, kunnen hun levenskwaliteiten verhogen. Het gebruik van insuline zorgt er voor dat de ziekte vrij goed onder controle kan gehouden worden. We zien echter dat bij een groot aantal diabetici het aftakelingsproces zich voltrekt. Oogklachten, doorligwonden, overgewicht, vasthouden van vocht, afsterven van lichaamsdelen zijn de meest voorkomende klachten. Door een aangepaste voeding en levenswijze kan het aftakelingsproces afgeremd of voorkomen worden. Doorslaggevend bij een suikerpatiënt is zijn levensritme. Wat en hoe men eet is belangrijk, maar even belangrijk is de regelmaat waarop men eet, rust, actief is, slapen gaat en opstaat.

 

Op zeker moment kreeg ik een jonge vrouw op consultatie. Ze was toen 28 jaar oud en leed al 14 jaar, dus de helft van haar leven, aan suikerziekte. Ze had een brochure van mij gelezen en dat ook toegepast. Door haar voeding en levenswijze aan te passen, was er minder behoefte aan insuline ontstaan terwijl de levenskwaliteit sterk was verhoogd. Voorheen drukte haar ziekte zwaar op haar jonge leven, maar de kleine aanpassingen gaf haar het gevoel weer alles aan te kunnen. Regelmaat is het sleutelwoord van de diabeticus.

 

Voor meer informatie raadpleeg de gezondheidsbrochure ‘Natuurvoeding voor suikerpatiënten’.