Room is het melkvet dat van de melk wordt gescheiden. Slagroom is net als melkschuim een mengsel van vloeistof en lucht en wordt vastgehouden door microscopisch kleine belletjes waarvan de wanden door het vet worden gestabiliseerd. Room wordt stijf geklopt als er 30% vet aanwezig is. Dit fluweelzachte schuim wordt door de een geprezen en door de ander verafschuwd en als ongezond omschreven. Laten we realistisch blijven, het gaat hier om schuim met een groot volume en weinig gewicht. Een flinke schep slagroom vertegenwoordigt niets als we de analyse bekijken. Het gaat om schuim waarvan de wand van de belletjes melkvet bevat, 58% is water. Zelfs bij gezoete slagroom is de hoeveelheid toegevoegde suiker te verwaarlozen. Slagroom wordt gebruikt om een gerecht te versieren en heeft door zijn gering gewicht geen negatieve invloed op de gezondheid. Als het gebruik occasioneel is en bij fruit of een licht gebakje wordt gegeten, kan men daar moeilijk bezwaar tegen hebben. Lijdt men aan overgewicht, eet men grote hoeveelheden vlees en vetrijke gerechten, veel gebak met of zonder slagroom, dan is men verkeerd bezig.

We doen opmerken dat industriële slagroom in spuitbussen perslucht bevat, meestal distikstofoxide oftewel lachgas. De hoeveelheid is erg gering en verdwijnt waarschijnlijk vrij snel. In grote hoeveelheden is lachgas een drug en is gevaarlijk. Voor gezonde mensen en binnen een evenwichtig voedingspatroon is zelf opgeklopte slagroom geen probleem, want het is slechts schuim.

 

Room

Er is geen verschil in samenstelling tussen room en slagroom, alleen het volume maakt het onderscheid. Room wordt in vloeibare vorm toegevoegd aan koffie, dressings, soep, saus, omelet, terrines, desserts en zorgt voor een aantrekkelijke smaak en textuur. Door de vloeibare vorm is de hoeveelheid melkvet en het aantal calorieën aanzienlijk verhoogd. Room is vaak verantwoordelijk voor een extra vette keuken (Franse keuken). Dat is niet aan te bevelen voor mensen die al veel dierlijk vet in hun dagelijkse voeding gebruiken, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed hebben of aan overgewicht lijden. Het eindeffect van room is anders dan bij slagroom.