Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft 80 % procent van de volwassen Westerse bevolking vroeg of laat te maken met rugklachten. Ook schoolgaande kinderen hebben er al last van. Volgens een studie uit Québec klaagt liefst 35% van de negenjarigen af en toe over rugpijn. Tussen 13 en 16 jaar heeft 50 % van de jongeren één keer per maand last van rugpijn. Nochtans bewegen jonge kinderen spontaan op een natuurlijke manier. Dit is een aanwijzing dat rugklachten inherent zijn aan de moderne levenswijze en dat ook daar de oorzaak en vooral de uitlokkende factoren moeten gezocht worden.

De rug is opgebouwd uit een aantal onderdelen die samen één geheel vormen en nauw met elkaar samenwerken: wervels, tussenwervelschijven, ribben, het bekken, spieren en zenuwbanen. In het midden van elke wervel zit een opening waar het ruggenmerg doorloopt. De wervels zijn niet recht op elkaar gestapeld, maar vormen een kromming. Tussen twee wervels in bevindt zich de tussenwervelschijf of discus die ervoor zorgt dat de wervelkolom beweegt en de schokken opvangt. Het geheel wordt samengehouden met spieren die voor de beweeglijkheid van de wervelkolom zorgen. De rug heeft van nature een beweeglijke structuur en kan buigen, draaien, draagt het lichaamsgewicht alsook datgene dat wij in onze armen dragen. Ondanks deze sterke constructie lijden nog zoveel mensen aan rugklachten.

Er zijn aantoonbare oorzaken van rugklachten, maar deze zijn beperkt. Men kan er met grote zekerheid vanuit gaan dat 90 % van de rugklachten veroorzaakt wordt door stress, emotionele aandoeningen en psychische spanningen. Dit is gemakkelijk verklaarbaar. In een stresstoestand of bij negatieve emoties spannen wij spontaan de spieren en laten die weer los zodat de stressor weg is. Omdat mensen voortdurend onder stress leven, worden de spieren onvoldoende los gelaten en blijven ze min of meer gespannen waardoor er een soort stijfheid of verkramping optreedt. Men merkt dat aanvankelijk niet, maar het heeft wel invloed op de zithouding, het bewegen, het tillen van zware voorwerpen of lasten. Zelfs sporten, dat op zich goed is voor de rug, doet dan meer slecht dan goed.

Omdat de spieren door stress of negatieve emoties gespannen zijn, komt heel de wervelkolom onder druk te staan. De druk van de wervels zet zich op de tussenwervelschijven zodat de soepele en buigzame rug strak en moeilijk beweeglijk wordt. Iedere beweging, zithouding, rechtstaan, dragen of tillen verhoogt deze druk en belast de rug. Op het ogenblik dat de rugpijn of nekpijn zich manifesteert, is er meestal nog geen sprake van slijtage of uitstulping van een tussenwervelschijf, maar door het niet tijdig ingrijpen nemen rugklachten een chronische vorm aan. Dan stelt de arts, aan de hand van röntgenfoto’s, vast dat er onherstelbare slijtage aan een of meerdere wervels is opgetreden of dat er beschadigde tussenwervelschijven voorkomen met druk op een zenuw. Dit veroorzaakt de diepingrijpende pijn of pijnscheuten die optreden bij een onjuiste beweging.

Meestal beveelt men rust en ontspanning aan omdat medicijnen de strakke rugspieren niet kunnen versoepelen. Spierontspanners werken onvoldoende en hebben bovendien nevenwerkingen. Een pijnstiller maakt de pijn draaglijk maar biedt verder geen oplossing. Allerlei aangepaste houdingen en technieken bij dragen en tillen helpen de pijn te voorkomen, maar de rug blijft gespannen. Het is vreselijk moeilijk om zich met een pijnlijke rug te ontspannen, bovendien worden rugklachten bijna altijd door spanningen veroorzaakt. Dat maakt dat de ruglijder in een vicieuze cirkel terecht komt.

Rusten, insmeren met St. Jansolie, een warme kruik of een appelpitkussentje bieden verzachting maar zijn uiteraard onvoldoende om de rug weer gezond te maken. De DSR-methode (Dermasegmentale Reflexologie) is een uitstekende therapie om rugpijn, maar ook alle klachten die door rugpijn worden uitgelokt definitief op te lossen. DSR steunt op een speciale massagetechniek, ook dieptemassage genoemd, omdat er in de diepte wordt gewerkt. Men behandelt de huid, het spierweefsel, het bindweefsel en het bot. Hierdoor ontstaat een verhoogde doorbloeding en dat betekent warmtetoevoer naar de spieren die hierdoor hun elasticiteit terugvinden. Daarnaast wordt zowel links als rechts van de wervelkolom diepgaand gewerkt en wordt iedere wervel met een aangepaste handgreep behandeld. Het spierweefsel wordt vanaf de schedelrand tot in het bekken weer gezond gemaakt, maar ook de voorkant van het lichaam behoort tot het te behandelen terrein. Borst- en buikspieren, waar vaak zware spanningen op zitten, veroorzaken rugklachten. Een opgezette buik, door te veel gassen in de darmen, heeft een grote invloed op het ontstaan en instandhouden van rugklachten.

Het behandelen van rugklachten is bij DSR een totale behandeling die verder gaat dan enkel en alleen de rug of een deel ervan. DSR maakt iedere vorm van manipulatie overbodig. Manipulaties zorgen voor een vrij snelle verlossing van de pijn maar nemen de oorzaak niet weg want dat zijn de spierspanningen, de stress of emotionele aandoeningen.

DSR heeft een diepgaande werking, niet alleen op het spierweefsel, maar op het hele organisme. De huidsegmenten zijn immers via de ruggenmergzenuwen verbonden met alle organen en weefsels. DSR heeft bovendien een gunstige invloed op het autonome zenuwstelsel dat instaat voor de regeling van alle functies in het menselijk lichaam. Door stress en emoties geraakt juist dit zenuwstelsel in de war, waardoor functiestoornissen ontstaan. Een DSR behandeling zorgt voor een totale aanpak van de patiënt.

Stress zorgt voor nekklachten, cervicale hoofdpijn, spanningshoofdpijn, duizeligheid, oorsuizingen, sinusitis, kaakproblemen (tandenknarsen), druk op de borstkas, ademhalingsproblemen, schouderpijnen, tenniselleboog, tintelende vingers, carpaaltunnelsyndroom, darm- en blaasklachten en slechte doorbloeding in de benen. DSR is dus niet alleen geschikt voor het behandelen van rugklachten met lumbago, hernia of ischias maar kan zorgen voor een totale genezing. Een behandeling duurt 30 minuten, een reeks van 10 behandelingen is noodzakelijk. DSR wordt toegepast bij alle soorten klachten maar helpt zeer goed bij stress, depressie, slapeloosheid en innerlijke onrust. DSR is te combineren met zowel reguliere als alternatieve therapieën. Er zijn slechts enkele contra-indicaties.

DSR is een beschermde therapie en wordt uitsluitend beoefend door gezondheidstherapeuten, opgeleid aan een van de vier scholen van de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg. De gezondheidstherapeut is de beoefenaar van de natuurgeneeskunde en biedt een brede waaier aan van natuurgeneeskundige therapieën en staat zijn patiënten bij met nuttige adviezen. In de natuurgeneeskunde staat immers de patiënt centraal.