Rijstwafels ongezond!

Waar haalt men het…

 

Al dertig jaar worden rijstwafels gebruikt als een onschuldige versnapering of een alternatief voor snoep. Nu wordt beweerd dat rijstwafels ongezond zijn, een te hoge glycemische index hebben en arsenicum bevatten. Men raadt kinderen aan slechts één rijstwafel per dag te eten. Een rijstwafel weegt ongeveer 6 gram per stuk en bestaat hoofdzakelijk uit lucht. De glycemische index (GI) komt bij een dergelijk voedingsproduct niet in aanmerking. Hoe kan een rijstwafel die hoofdzakelijk uit lucht bestaat te veel arsenicum bevatten? Dit is verwarring zaaien.

Geen voedingsproduct
Een rijstwafel wordt uit gepofte rijst geperst en bestaat hoofdzakelijk uit lucht. Voor de smaak voegt men meestal wat zeezout toe. Rijst bevat 78% koolhydraat (zetmeel) zodat een rijstwafel ongeveer 4,6 gram koolhydraten bevat en 21 kcal levert. Een rijstwafel is geen voedingsproduct, maar een krokant neutraal snoepje dat niet schadelijk is en geen bijdrage levert aan het voedselpatroon. Een rijstwafel vervangt uiteraard geen appel, banaan of een boterham. Ze worden vaak gebruikt door mensen die aan overgewicht lijden. Het hongergevoel zit meestal tussen de oren en in plaats van naar een reep chocolade of stuk taart te grijpen, kan men beter voor enkele rijstwafels kiezen. Er wordt beweerd dat het kauwen op een droge rijstwafel de eetlust zou aanwakkeren. Dat wordt tegengesproken omdat mensen met een te grote eetlust kauwgum gebruiken om de eetlust af te remmen. Culinair gezien is een rijstwafel niet erg aantrekkelijk en komt vrij artificieel over en wordt vergeleken met piepschuim. Ze worden soms met choco besmeerd of met allerlei gezonde of minder gezonde spullen belegd wat zeker geen gezonde oplossing is. Als alternatief voor snoep is het zeker een aanrader.

Glycemische index
De glycemische index bepaalt de snelheid van de opname van koolhydraten. Geïsoleerde suikers uit riet of biet zoals de bekende en gevreesde toegevoegde suikers hebben een GI van 100. Ze worden snel opgenomen en doen de bloedsuikerspiegel meteen stijgen waardoor de pancreas de nodige insuline moet vrijgeven om het verstoorde evenwicht te herstellen. Hierdoor ontstaat er een uitputting van de pancreas en dit zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel waardoor het risico op suikerziekte van het type II wordt verhoogd. De GI wordt bepaald door de verhouding tussen koolhydraat en ballaststoffen in een voedingsmiddel of voedingsproduct.

Ballaststoffen, zoals ruwe vezels, zorgen er voor dat de suikers traag worden vrijgeven zodat de bloedsuikerspiegel niet nodeloos wordt verstoord. Fruit bijvoorbeeld bevat veel ballaststoffen en heeft een gunstige GI. Rijstwafels hebben geen ballaststoffen zodat men snel veronderstelt dat er sprake is van een hoge GI. Men vergeet echter dat een rijstwafel zeer weinig koolhydraat (suikers) bevat zodat de GI hier niet van toepassing is. Het is fout en getuigt van een kortzichtige redenering om te beweren dat een rijstwafel een te hoge GI zou hebben. Dit getuigt van een gebrek aan inzicht in de voedingswetenschappen.

Arsenicum
Arsenicum is een zwaar metaal dat in de bodem aanwezig is en door de plant kan opgenomen worden. Een te veel aan arsenicum veroorzaakt huidproblemen en hartkwalen en verhoogt het risico op bepaalde kankers. Het grootste deel van de wereldbevolking woont in Azië waar rijst al duizenden jaren het basisvoedsel is. De goede gezondheid van de Aziaten wordt toegeschreven aan het kommetje rijst dat iedere dag geconsumeerd wordt. Hoe kan een rijstwafel die hoofdzakelijk uit lucht bestaat te veel arsenicum bevatten? Indien we ervan uitgaan dat de rijst waaruit de rijstwafel werd geperst te veel arsenicum zou bevatten, dan nog is de hoeveelheid in het eindproduct te verwaarlozen. Een kortzichtige redenering.

Biologische rijst
Er is al eerder gewaarschuwd dat rijst ongewenste stoffen uit de vervuilde rijstvelden kan bevatten. Arsenicum werd jarenlang gebruikt als pesticide en schimmelwerend middel. Vooral het waterrijke milieu van de rijstvelden versnelt en verhoogt de opname van arsenicum. De EU waakt over de veiligheid van ons voedsel en we hopen dat rijst met te hoge residu’s aan arsenicum geweigerd wordt om ingevoerd te worden. Rijst wordt over heel de wereld gekweekt, ook in Frankrijk, Italië en Spanje. Als u ieder risico wilt uitsluiten, geef dan de voorkeur aan rijst van biologische kwaliteit.