• Een groot deel van de bevolking lijdt aan terugkerende darmklachten, zoals diarree, constipatie, buikkrampen, opgezette buik vol darmgassen en aan het veel gevreesde ‘prikkelbare darmsyndroom’. Er zijn drie doorslaggevende oorzaken; supermarktvoeding, verwaarlozen van voedingsregels en stress. Er is maar één therapie die echt werkt, de zelfhulptherapie en dat betekent bewust omgaan met voeding, stress en levenswijze.


Supermarktvoeding
Het is opvallend dat in de media de term ‘supermarktvoeding’ steeds meer wordt gebruikt. Voedingsdeskundigen en medici waarschuwen voor de nadelen van een te sterk bewerkt voedsel. De afstand tussen echt en geïndustrialiseerd voedsel wordt steeds groter. De supermarktvoeding is zodanig verfijnd dat men er niet meer op kan kauwen wegens het ontbreken van ballaststoffen. De vertering is een enzymatisch proces dat afgestemd is op rauw voedsel, voornamelijk zachte vruchten en eiwitrijke noten. Al in de oertijd at de mens uit noodzaak vlees om te overleven, maar zijn verteringsstelsel heeft zich nooit aangepast. De meeste mensen proppen hun darm vol met bewerkt voedsel. Het is vreemd dat aan de ene kant de prijzen van voeding enorm stijgen en dat aan de andere kant de kwaliteit steeds verlaagd wordt. Er zijn te veel supermarkten waardoor de concurrentie enorm groot is. Om de prijzen te drukken worden aan haast alle producten waardeloze vulstoffen toegevoegd. Om de kleur en de smaak aantrekkelijk te houden, worden suiker en voedingsadditieven toegevoegd zoals smaak-, kleur- en aromatische stoffen. Het verteringsstelsel probeert ondanks alles het voedsel zo goed mogelijk te verteren waardoor het verteringsrendement erg laag ligt en er beschadigingen optreden die we als darmklachten omschrijven. De toename van darmkanker is verontrustend.

Stress
Het verteringsstelsel kan enkel in rusttoestand werken omdat het gestuurd wordt door het parasympatisch zenuwstelsel dat een afremmende en vertragende werking kent. Het stressmechanisme werkt vanuit het sympathisch zenuwstelsel dat als functie heeft de organen te activeren. Stress is een verdedigingsmechanisme dat reageert op gevaren van buitenaf. Als u onder stress staat, wordt het parasympatisch zenuwstelsel onderdrukt waardoor het verteringsstelsel op hol slaat. De eetlust valt weg en u krijgt geen hap binnen. De darmperistaltiek of de darmbeweeglijkheid is doorslaggevend voor een goede vertering. Bij stress wordt deze versneld waardoor de darminhoud te snel de darm passeert. Half of slecht verteert voedsel gaat over in rotting en gisting en zorgt voor darmgassen en een opgezette buik. Bij stress spannen we niet alleen de schouderpieren op, maar sluiten zich bepaalde delen van de darm. Daardoor geraken opgehoopte gassen niet vrij. Het zijn deze gasophopingen die een druk uitoefenen op de darmwand en voor darmkrampen zorgen. Ze zijn vaak zeer pijnlijk en zorgen voor een ondraaglijk gevoel. Mensen die aan het prikkelbare darm lijden, denken meteen dat de oorzaak in hun voedingspatroon ligt, maar het is een stressprobleem. Uiteraard dragen verkeerde voeding en voedingsregels bij aan dit probleem.

Voeding
Onze voeding bestaat uit de drie macronutriënten eiwit, vet en koolhydraat. Als een zekere hoeveelheid voedsel in deze gespannen darm gevangen zit, verloopt de vertering onvoldoende en gaat over in rotting (eiwit) en gisting (suiker). Als deze gassen niet of onvoldoende worden afgevoerd, ontstaat er een opgezette buik die pijnlijke darmkrampen veroorzaken, vandaar de benaming het ‘prikkelbaar darm syndroom’. Soms zorgt een plotse diarree of het lossen van winden voor een ontsnappingsroute. Voedingsregels zoals het toepassen van goede voedselcombinatie zoals geen kaas met brood of vlees met aardappelen zorgen voor minder darmgassen. Vooral toegevoegde suiker in voedsel en frisdrank is de grote boosdoener. In een niet goed functionerende darm, gaan ze meteen over in gisting. Het nemen van een rustpauze voor en na het eten is bij een moeilijke vertering een aanrader. Stressbeheersing en een gezonde voeding vormen de beste remedie tegen een prikkelbare darm. Medicijnen helpen niet, zelfzorg is de echte oplossing.

Ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die opvallend steeds meer voorkomt. Het gebied dat instaat voor het bewegingsstelsel in de hersenen is aangetast en uit zich in beven of trillen over heel het lichaam. Volgens een recent Amerikaans onderzoek ligt de oorzaak niet in de hersenen, maar elders in het lichaam en wordt die via de zenuwen naar de hersenen overgebracht. Tiendduizend patiënten hebben aan dit onderzoek deelgenomen en het staat vast dat het verhoogde risico moet gezocht worden in de combinatie van slikproblemen, constipatie, vertraagde maaglediging en het prikkelbaar darm syndroom. Stress en supermarktvoeding liggen aan de basis van een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson. Andere aandoeningen zijn eveneens terug te voeren tot een ongezonde voeding. Het is opvallend dat onderzoekers steeds meer belangstelling tonen voor de invloed van slechte voeding op het ontstaan van een groot aantal ernstige ziekten.

De plant als bron van energie
De plant is de basis van alle voedsel op aarde en is in de mogelijkheid om zonlicht (lichtenergie) op te nemen en om te zetten in nutriënten. Supermarktvoeding is zodanig bewerkt dat iedere overeenkomst met de plant is verdwenen. Niet alleen eiwit, vet, koolhydraat, vitaminen en mineralen zijn belangrijk, ook natuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen leveren een bijdrage aan een gezonde voeding. Het zijn deze specifieke stoffen die tot de fytonutriënten worden gerekend en hebben een genezende werken. Ze komen enkel voor in verse voedingsmiddelen zoals fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden, pitten, maar ook blad- en stengelgewassen, knol- en bolgewassen. Maak vooral een onderscheid tussen voedingsmiddelen en voedingsproducten en geef de voorkeur aan verse voedingsmiddelen die u in uw eigen keuken bereidt, ze zijn goedkoper en gezond. Het probleem ligt vooral bij gezinnen die heel het jaar door zich bijna uitsluitend voeden met supermarktvoedsel. Zij stellen zich geen vragen, steken alles onbeoordeeld in hun mond, maar krijgen vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Een ongezonde voeding belast het verteringsstelsel en maakt ons vatbaar voor stress door uitputting van het zenuwstelsel. Het is deze combinatie die aan de basis ligt van een prikkelbare darm. We kunnen aanleg en genetische invloeden niet uitsluiten, maar voor een groot deel dragen we zelf de verantwoordelijkheid over onze gezondheid. Een ziekte is vaak een signaal dat we niet goed bezig zijn. Luisteren naar ons lichaam is de boodschap. Er is behoefte aan een bewustwording rond gezonde voeding en dat is men door de agressieve verkooptechnieken van de supermarkten vergeten.

Opleiding Herborist
De Herboristenopleiding blijft een succesformule. Kruidenvrouwtjes worden Herboristen. Leer de kruiden kennen, plukken, drogen en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen. Maak zelf alles voor uw eigen gezondheid, lichaamsverzorging, cosmetica of kweek zelf kruiden in uw tuin of in bakken op het balkon. U spaart veel geld uit, want deze opleiding betaalt zich op termijn zelf terug. De Herboristenopleiding is de beste remedie tegen stress, gejaagdheid, gebrek aan tijd en maakt van u een andere mens, een hechter gezin en vooral natuurminnend. Dagopleiding in Genk (L), avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht. Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Opleiding Voedingsconsulent
Supermarktvoeding ligt aan de basis van verteringsproblemen, darmklachten, darmkanker en veel andere ziekten. Vermoeidheid, stressgevoeligheid, negatieve emoties en gedragsstoornissen zijn gerelateerd aan een verkeerde voeding. Wetenschappers en medici luiden de alarmklok. Kies voor een gezond voedingspatroon en volg de opleiding Voedingsconsulent. Dagopleiding in Genk (L) en avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht. Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Opleidingen in Gent
Gent is een drukbezochte en succesvolle school en heeft veel te bieden.

  • Opleiding Herborist
  • Opleiding Voedingsconsulent
  • Opleiding Fytotherapeut
  • Opleiding Aromatherapeut
  • Opleiding Natuurgeneeskundige therapieën
  • Opleiding Biologische dierenverzorger

Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Biologische dierenverzorger
Wat is een kat? Al eeuwenlang hebben geleerden zich gebogen over deze essentiële vraag. In de opleiding Biologische dierenverzorger krijgt u antwoord op de vele belangrijke katgerelateerde vragen. Dat geldt ook voor de hond, die al duizenden jaren als een trouwe viervoeter een relatie opgebouwd heeft met het gezin waartoe hij behoort. Met veel honden is het bijzonder slecht gesteld, ze lijden vaak aan overgewicht en hebben veel gezondheidsproblemen. U kunt ontzettend veel zelf doen aan de gezondheid van uw lievelingsdier. De Europese Academie heeft zich 35 jaar ingezet voor de natuurlijke gezondheidszorg voor mens, dier en plant.Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Natuurgeneeskundig therapeut
Een topopleiding in de natuurgeneeskunde volgens een compleet nieuw concept waarbij het accent ligt op het therapeutisch handelen. Dagopleiding in Genk (L) op donderdag van 9.30 tot 16.00 uur. Een opleiding die aanslaat omdat natuurgeneeskunde, of de zachte geneeswijze, zoveel heeft te bieden. Het lichaam geneest zichzelf, maar wordt met natuurlijke behandelingen en middelen ondersteunt. Deze opleiding staat open zowel voor hen met professionele ambities als uit persoonlijke interesse.Voor meer informatie: www.europeseacaddemie.be

Alzheimer
Ongeveer een op de vijf mensen komt op de wereld met in elke lichaamscel ten minste één kopie van een genvariant die iemand op latere leeftijd vatbaarder maakt voor de ziekte van Alzheimer. Door gezonde voeding, voldoende beweging, het voorkomen van stress en zolang mogelijk mentaal actief blijven, houden we alzheimer buiten de deur.