204_0051357072bxp27117

 

 

Jaarlijks sterven er in België naar schatting 200 mensen aan maagbloedingen en maagperforaties door overmatig gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers. Vooral bij hoogbejaarden, maar ook op jonge leeftijd, komen deze verwikkelingen voor. Dat schrijft het medisch vakblad Bodytalk.

 

Zowat 80 % van de maagbloedingen treedt op zonder waarschuwing, ook bij mensen die verder helemaal gezond lijken. Wie gedurende zes maanden dagelijks aspirineachtige pijnstillers of ontstekingsremmers inneemt, loopt een risico van één op de honderd om een maagbloeding, maagperforatie of maagzweer te ontwikkelen. Na een jaar is dat al vier op honderd. Het risico vertienvoudigt bij mensen die eerder al maagproblemen hadden. Het verhoogt ook bij 55-plussers die een hoge dosis of nog andere geneesmiddelen innemen. Er is één medicijn dat minder gevaarlijk zou zijn, namelijk paracetanol, maar het middel is minder geschikt voor de lever en zeker niet voor mensen bij wie de lever niet goed werkt.

 

Mensen die pijn lijden grijpen gemakkelijk naar een tabletje, op zich kan men daar ook alle begrip voor tonen. Bij langdurig gebruik loopt men echter grote risico’s. De kern van het probleem is het onbewust en spontaan gebruik van deze medicamenten. Veel patiënten zijn zich niet bewust van de nadelige gevolgen of lezen zelfs de bijsluiter niet. Men kan ook anders met pijn omgaan en de pijndrempel verhogen. In de natuurgeneeskunde kennen we geen echte pijnstillers, maar door een globale aanpak en door meerdere therapieën in te schakelen, bereikt men vaak een zodanig gunstig resultaat dat de pijn overgaat of draaglijk wordt.