• Jeukende, brandende en ontstoken ogen komen regelmatig voor. Ogen vormen de belangrijkste verbinding tussen de binnen- en de buitenwereld. Meer dan twee derde van onze zintuiglijke waarnemingen gebeurt via de ogen. Los van het gezichtsvermogen kunnen rond het oog heel wat problemen ontstaan. We gaan even in op vermoeide ogen en gerstekorrel die we met natuurlijke middelen zelf kunnen behandelen.

Vermoeide ogen
Door het gebruik van de computer, gsm en tv-kijken geraken onze ogen sneller vermoeid, het beeld vertroebeld of er ontstaan allerlei ongemakken rond de ogen. Autorijden in het donker vergt veel van onze ogen. Vaak lokken vermoeide ogen hoofdpijn uit. Ga naar de oogarts als er een onverklaarbare pijn in het oog optreedt, als de ogen moeilijk licht kunnen verdragen of het gezichtsvermogen achteruitgaat waarbij u extra moeite moet doen om te lezen of om iets op te merken en zeker als u een sluier voor de ogen ziet. Het gebruik van een leesbril kan veel ongemakken verhelpen. We gaan even in op twee problemen rond het oog en de oogleden. Als vermoeide ogen optreden na lang lezen of kijken op een scherm, wijst dit erop dat u een rustpauze moet inlassen. Als zich dit snel en regelmatig voordoet, gaat het om vermoeide ogen.

Ogentroost
Ogentroost (Euphrasia stricta Wolf f ex. Lehm.) is, zoals u uit de naam kunt afleiden, een uitgesproken kruid om te gebruiken bij vermoeide ogen of andere oogproblemen. Het kruid is inheems in Europa, maar komt ook in Azië, Siberië en in delen van Amerika voor. Ogentroost groeit op vochtige, leem- en krijtgrond en houdt van de zon tot halfschaduw. Het is een eenjarige plant die 10 tot 30 cm hoog is. Hildegard van Bingen (1098-1179) gebruikte het kruid bij het behandelen van oogproblemen. Het kruid bevat talrijke genezende inhoudsstoffen en heeft een samentrekkende en antibacteriële werking. Inwendig wordt het kruid gebruikt bij bindweefselproblemen, bloedstollingsproblemen, slechte doorbloeding, heesheid, verkoudheid, hepatitis B-virus, maagklachten, neusverkoudheid, maar vooral bij oogproblemen zoals bindvliesoogontsteking, oogzwakte, vermoeide ogen en verzwakte oogspieren. Kan gebruikt worden als infuus, tinctuur, hydrolaat, zalf of oogdruppels. Ogentroost mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en de zoogperiode. Er zijn geen bijwerkingen bekend. Bij oogproblemen drenkt u een wattenschijfje in een infuus van ogentroost, lichtjes uitwringen en op het ooglid leggen, gedurende 10 minuten laten inwerken en dan verwijderen.

Komkommerschijfjes
U kunt ook gebruikmaken van komkommerschijfjes. Snij twee dunne plakjes komkommer en leg gedurende 5 à 7 minuten een schijfje op het gesloten linker- en rechterooglid. Een komkommerschijfje zorgt voor afkoeling, helpt bij vermoeide ogen en heeft ook een verfrissende werking.

Venkelwaterkompres
Stamp 2 theelepeltjes venkelzaadjes fijn, breng ze in een kopje en overgiet ze met kokend water en laat ze gedurende 10 minuten afgedekt trekken. Dompel daarin een doekje, eventueel een zakdoek in dit kruideninfuus, lichtjes uitwringen en als warm kompres op lichaamstemperatuur op de gesloten oogleden gedurende 5 à 7 minuten laten inwerken.

Peterseliewortelthee
Doe 2 theelepeltjes peterseliewortel in een kopje en overgiet die met kokend water, 10 minuten laten trekken, zeef daarna de peterseliewortel eruit en drink dit kruideninfuus op. Liefst 3 kopjes per dag los van de maaltijd.

Voeding
Bepaalde voedingsmiddelen hebben een gunstige werking op de ogen en oogproblemen. Het eten van wortels, vooral rauwe wortels, heeft door zijn hoog gehalte aan bètacaroteen een gunstige invloed op de ogen. Verwerk tijm of salie als keukenkruid in sauzen en gerechten. Vermoeide ogen verliezen hun glans door een tekort aan zink. Dit is vreemd gezien dit mineraal in talrijke voedingsmiddelen voorkomt zoals in melk en melkproducten, maar vooral in haast alle kaassoorten en eieren. De meeste groenten leveren meer dan voldoende zink. Een tekort aan zink komt daardoor zelden voor. De vitamine A staat bekend als beste middel tegen nachtblindheid. We hebben er heel weinig van nodig. Wortel bevat 1.100 µg (microgram) vitamine A, groene kool 833 µg, rauwe spinazie 816 µg, venkel 783 µg, veldsla 650 µg, snijbiet 583 µg, tuinkers 365 µg, prei 333 µg, broccoli 316 µg. Fruit is minder rijk aan vitamine A met uitzondering van abrikoos 298 µg, kaki 242 µg en honingmeloen 100 µg.

Gerstekorrel
Een gerstekorrel wordt ook strontje genoemd en is een veel voorkomend oogprobleem. Het is een klein abces van gespecialiseerde talgkliertjes in het oog. De medische term is ‘hordeolum’ en betekent letterlijk gerstekorrel omwille van de sterke uiterlijke gelijkenis. Een gerstekorrel ontstaat meestal aan de basis van een wimpelhaar op de buitenrand van het ooglid. Een inwendige gerstekorrel vormt zich aan de binnenzijde en wordt meestal veroorzaakt door stafylokokken, bacteriën die normaliter op de huid en op de slijmvliezen van de neus leven zonder dat ze problemen veroorzaken. Een gerstekorrel komt evenveel voor bij vrouwen als bij mannen. Sommige kinderen zijn er extra gevoelig voor. Milieuvervuiling, contact met chemicaliën en tabaksrook verhogen het risico. Een uitwendige gerstekorrel begint meestal als een rood, jeukend of pijnlijk plekje, dat na verloop van tijd opzwelt en een roze of gele kop vormt gevuld met pus en vergelijkbaar met een puistje of een kleine steenpuist. Het gehele ooglid of het omliggend gebied kunnen rood en pijnlijk zijn. Het lijkt alsof er iets in het oog zit of dat men gevoeliger is voor licht. Zodra de gerstekorrel openbarst treedt het genezingsproces spontaan in. Een inwendige gerstekorrel is pijnlijker, maar minder zichtbaar. Til het ooglid op, dan ziet u het gele puistje, maar het barst helaas niet zo gemakkelijk open. Meestal slinkt een inwendige gerstekorrel geleidelijk na drie à vier dagen, maar is vatbaarder om te hervallen.

Zelfbehandeling
Ook hier is ogentroost het aanbevolen kruid dat inwendig als kruideninfuus of tinctuur gebruikt wordt en uitwendig als omslag, kompres of zalf. Ogentroost wordt ook aanbevolen bij ooglidrandontsteking, hooikoorts, overgevoeligheid voor licht, oogwallen enz. Ogentroost wordt ook gebruikt bij aandoeningen van de neus, sinussen, mond- en keelslijmvliesontsteking, hoest en heesheid. Als een gerstekorrel openbarst, raadpleegt u een arts. Het is belangrijk waakzaam te zijn om te voorkomen dat de ontsteking zich naar het oog uitbreidt. In de fytotherapie bevelen we frambozen-blad aan tegen de pijn. Maak hiervan een kruideninfuus laat die afkoelen en spoel daarmee het oog. Een peterseliekompres is eveneens aan te bevelen en zorgt voor een spoedige genezing. Doe een handjevol verse peterselie in een kom, overgiet ze met een kwart liter kokend water, 10 à 15 minuten laten trekken en doop daarin een steriel doekje en leg dat gedurende 10 minuten op het gesloten ooglid. Herhaal dit tweemaal per dag tot de gerstekorrel genezen is.

Genezende handen
Ieder gezond mens straalt via zijn handen energie uit op andere mensen, vooral mensen met een laag energiepotentiaal. Als u ergens pijn hebt, legt u spontaan uw hand op de zere plek. Het uitstralen van energie via de handen op de zieke mens heeft wel degelijk een genezende werking. Men noemt dit Biomagnetisme. Een terminaal kankerpatiëntje had door de chemotherapie een ontstoken slokdarm en kon niet meer slikken en dus niet meer eten. De hopeloze moeder belde een therapeut voor een dringende afspraak. Gezien de toestand van het kind koos de therapeut voor een behandeling met Biomagnetisme. Tot verassing van iedereen riep het kind tijdens de behandeling; ‘Mama, het doet geen pijn meer!’ Thuisgekomen trok het kind de koelkast open en begon te eten. Biogmagnetisme werkt echt en iedereen die gezond is, kan energie overbrengen. Ieder jaar organiseert de Europese Academie een opleiding tot Biomagnetiseur. Studiebelasting 6 zaterdagen, lesgeld 288 euro, leslocatie Genk (L), startdatum 23 maart 2024, inschrijving online.

Onverwerkte oorlogservaring
André is een vrolijke man die veel vrienden kent en waar hij komt, wordt gelachen. Niemand kan vermoeden dat achter deze brede glimlach een onverwerkte oorlogservaring schuilgaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij als twintiger door de Duitsers gevangengenomen om in Duitsland als dwangarbeider te werken. Hij kwam niet in een fabriek of op een boerderij terecht, maar in een krijgsgevangenkamp met vele lotgenoten. Ze kregen twee sneden brood voor heel de dag. Om er zoveel mogelijk uit te halen, sneden de gevangenen het brood in kleine blokjes. Als hij drie blokjes in zijn mond lang genoeg liet smelten, kwam er voldoende suiker vrij om vanuit een zithouding zich tegen de wand van de barak op te tillen. Het was een vreselijke tijd. Ze werden op het einde van de oorlog door de Amerikanen bevrijd. André was molenaar en een verwoede duivenmelker die prijzen behaalde. In zijn buurt ligt een groot militair kerkhof waar bijna elfduizend gesneuvelde Duitse soldaten liggen begraven. Als molenaar stond hij vaak buiten en regelmatig kwamen Duitsers de weg naar het militair kerkhof vragen. André stuurde ze altijd de andere kant op. Als hij bij iemand op bezoek ging en de TV stond op een Duitse zender, ging hij naar huis. Hij heeft zijn vreselijk oorlogsverleden nooit kunnen verwerken. André kreeg last van zijn maag, werd in het ziekenhuis opgenomen waar maagkanker werd vastgesteld. Tijdens karnaval wist hij onopgemerkt het ziekenhuis te verlaten om bij zijn vrienden te zijn. Kort nadien is hij op 56-jarig leeftijd overleden. De maag is een gevoelsorgaan en kan moeilijk negatieve emoties verwerken. Niet ieder maagprobleem wordt erdoor veroorzaakt, maar bij André is er een duidelijk verband.

Bacteriën en de darmflora
Mensen en dieren zitten van top tot teen helemaal vol onder de bacteriën. Ze zitten op onze huid, in onze mond, in onze oren, op onze geslachtsdelen, zelfs in de maag, waar ze het zoutzuur trotseren. We hebben net zoveel bacteriën in ons lichaam als het aantal menselijke cellen waaruit ons lichaam is opgebouwd. De meeste bacteriën zitten in onze darm en wordt de darmflora genoemd. Tegenwoordig spreekt men van het microbioom, maar darmflora spreekt meer tot de verbeelding. Ieder mens heeft een unieke samenstelling van zijn darmflora en wordt vaak vergeleken met een vingerafdruk. De darmflora staat in verband met het verteringsstelsel, onze immuniteit, maar ook met onze hersenen wat de ‘darm-hersen as’ wordt genoemd. Een goede darmwerking is bepalend voor onze gezondheid, maar ook voor ons gedrag. Prikkelbare mensen hebben bijna altijd een slecht werkende darm. De grote vijanden van de darm zijn vlees en vleeswaren wegens de afwezigheid van ballaststoffen. Ons darmstelsel is niet gemaakt om vlees te verteren. Door het vlees te braden, te bakken, te verwerken of het samen met andere voedingsmiddelen te gebruiken, kan het min of meer verteerd worden. De darm wordt er zwaar door belast en darmverstopping is bijna altijd een gevolg ervan. Uiteraard speelt de hoeveelheid per maaltijd een rol. Vlees is niet goed voor onze gezondheid, voor het milieu en de dierenrechten. Bij de discussie over de stikstofuitstoot, wordt nooit verwezen naar de vleesconsumptie. Alleen door minder vlees te eten, redt men het milieu. Alle voedingsdeskundigen zijn het er mee eens, de mens is geen vleeseter (carnivoor) en heeft geen vlees nodig, hoe minder des te beter. Daarom hoeft vlees ook niet vervangen te worden. Vleesvervangers zijn overbodig.

Rijstwafels
Ouders geven gemakkelijk een kind een rijstwafel mee naar school. Op zich is daar niets op tegen op voorwaarde dat de ouders beseffen dat een rijstwafel slechts 6 g weegt en hoofdzakelijk uit lucht bestaat. Een rijstwafel is letterlijk gebakken lucht. Geef kinderen liever een appel of een ander stuk fruit mee. Een appel bevat 84% water en slechts 0,4% eiwit, maar daarnaast wel 12,4% kostbare natuurlijke suikers, een uitstekende natrium/kalium verhouding en een hele reeks vitaminen van het B-complex.

Opleidingen en open cursussen
Bent u op zoek naar een opleiding binnen de natuurlijke gezondheidszorg of naar een open cursus om aan uzelf te werken of uw gezondheid of die van uw gezin te verbeteren, surf dan naar www.europeseacademie.be

Wieden in je emotionele tuin
Dit is de titel van het nieuwe boek van Jan Dries dat een groot succes is geworden. In onze harde wereld is er veel behoefte aan positieve emoties. Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel, kan besteld worden via Internet of bij de uitgeverij www.sterckendevreese.nl

Boerenprotest
De boeren protesteren al vrij lang, eerst in Nederland, Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk en nu ook in België. Met hun tractoren hebben ze een machtig wapen om wegen, pleinen en industrieterreinen te blokkeren om hun eisen kracht bij te zetten. Alle respect voor de hardwerkende boeren in gezinsverband, lange dagen, lage prijzen voor hun producten, voortdurend investeren om rendabel te blijven, vaak uitgebuit door hun eigen organisaties, de bank en leveranciers. De landbouw is een probleemsector, boven de akkers drijven vaak gele wolken pesticiden. In Frankrijk is de ziekte van Parkinson erkend als beroepsziekte voor boeren. In alle landbouwgebieden komt deze ziekte opvallend meer voor. De landbouw is een groot probleem en in deze sector moet er dringend ontzettend veel veranderen, maar geef de boeren de kans, de tijd, de middelen en de kennis om te herstructureren. Europa draagt hierin een grote verantwoordelijkheid. Er zijn pogingen ondernomen om geleidelijk aan over te schakelen op biologische landbouw, een proces dat zo snel mogelijk moet ingeschakeld worden. Er zijn goede voorbeelden van scharrelkippen, koeien die meer ruimte krijgen, maar hou er rekening mee dat er nieuwe tendensen zijn zoals minder vleesverbruik, maar ook minder melk en melkproducten in de toekomst. Fruit- en groenteboeren hebben de wind in de zeilen. De boer zal rekening moeten houden met natuur- en milieubescherming, dierenrechten en gezonde voeding, daar ligt hun toekomst. Het is altijd gemakkelijker om zelf het initiatief te nemen, dan wanneer de overheid of de EU strenge regels afdwingt.

Nota bene
Maak een onderscheid tussen natuurlijke suiker als voedingsstof binnen een voedingsmiddel en toegevoegde suiker in een voedingsproduct. Suiker in een voedingsmiddel is verbonden met vitaminen, mineralen, ballaststoffen en nog vele andere stoffen, terwijl toegevoegde suiker uit 100% suiker bestaat, daardoor te snel wordt opgenomen, de bloedsuikerspiegel in de war brengt en het risico op suikerziekte verhoogt.