Eet elke dag een handvol noten, zaden of pitten om de winter goed door te komen, maar overdrijf niet. Dit zijn geconcentreerde voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwit, plantaardig vet, vitaminen en vooral veel mineralen en spoorelementen. Noten, zaden en pitten bevatten eveneens koolhydraten (natuurlijke suikers). De hoeveelheid varieert meestal tussen de 10 à 12%, soms minder zoals bij de paranoot (3%), sesamzaad (6,1%), kokos (6,4%), soms meer zoals bij de cashewnoot (30,5%), kastanje (41%), pijnboompitten (20,5%), pistache (17,5%). Door de aanwezigheid van voldoende ballaststoffen en grote hoeveelheden vet worden deze natuurlijke suikers traag vrijgegeven. Dit betekent dat noten, zaden en pitten een zeer lage glycemische index hebben tussen 15 en 24. Alles wat lager ligt dan 50 is uitstekend. Er is geen enkel gevaar voor opstoten van de bloedsuikerspiegel of uitscheiding van insuline.

 

Deze geconcentreerde vruchten bevatten natuurlijk vet van hoge kwaliteit. Vooral de samenstelling van de vetzuren ligt bijzonder gunstig. Natuurlijk plantaardig vet hebben we nodig om hart en vaten gezond te houden en ons te beschermen tegen de gevreesde hart- en vaatziekten. Ze bevatten geen cholesterol, maar hebben wel een cholesterolverlagende werking. Natuurlijk plantaardig vet is goed voor de hersenen en het zenuwstelsel, maar ook voor de huid, vooral voor mensen met een droge huid. Het eten van deze vetrijke voedingsmiddelen zorgt voor een betere ontlasting. Een deel van het vet wordt via de darmen afgevoerd en functioneert er als glijmiddel. Een goede darmwerking heeft op zijn beurt een gunstige invloed op de lever. Jarenlange darmverstopping werd bij vele mensen door het regelmatig eten van noten of andere vetrijke voedingsmiddelen opgelost. Een te vetarme voeding zorgt voor een te droge darm.

 

Ondanks de vele voordelen zijn er heel veel mensen die geen noten, zaden of pitten durven eten omdat ze bekend staan als verdikkers. Uiteraard gaat het hier om calorierijke voedingsmiddelen die bovendien veel vet bevatten, maar een matig gebruik heeft geen invloed op het lichaamsgewicht. Noten geven een snel verzadigingsgevoel zodat men zelden er te veel van eet. Afslanken begint met een goede darmwerking en een evenwichtige voeding en niet met het tellen van calorieën. 30 gram amandelen is een flinke handvol en levert slechts 90 Kcal, dat is echt niet veel. Gebruik geen studentenhaver want dat is een samenstelling uit noten en rozijnen of ander gedroogd fruit. Het gaat hier om de slechte voedselcombinatie ‘vet en suiker’ en die heeft inderdaad een negatieve invloed op het lichaamsgewicht. Hoewel studentenhaver is samengesteld uit gezonde ingrediënten behoort ze niet tot de gezonde voeding omwille van de verkeerde voedselcombinatie.

 

Noten, zaden en pitten moet men leren eten. Omdat deze voedingsmiddelen eiwit en vet bevatten, hebben we geen speeksel nodig voor de voorvertering in de mond zoals bij kastanje of brood dat rijk is aan zetmeel. Noten, zaden en pitten worden gedroogd om beter te bewaren en besmetting te voorkomen, daardoor zorgen ze vaak voor een droog mondgevoel. Dat kan voorkomen worden door af en toe water te drinken. Amandelen kan men gemakkelijk laten weken. Overgiet de dagelijkse hoeveelheid die u wenst te consumeren met bronwater en laat dit gedurende de nacht intrekken. De amandelen zwellen lichtjes op, smaken naar verse amandelen en verteren uitzonderlijk goed. Amandelen, hazelnoten en sesamzaad zijn uitzonderlijk rijk aan calcium en dus goed voor het bot of ter voorkoming van osteoporose. Voor de overige vruchten is het moeilijker om ze te laten weken, daarom kan men ze beter eerst malen en dan overgieten met water. Ze nemen vrij snel het vocht op, smaken beter en verteren gemakkelijker. Omdat het om vetrijke vruchten gaat mag men enkel de hoeveelheid malen die men dezelfde dag gebruikt anders loopt men het risico dat ze ranzig worden door inwerking van zuurstof (oxydatie).

 

Noten, zaden en pitten laten zich goed combineren met blad- en stengelgroenten, vooral rauwe groenten. Strooi gerust wat noten of pijnappelpitjes over een frisse salade, zo ontstaat er een ideaal zuur-base evenwicht en een uitstekende combinatie. Noten in brood en gebak voelt wel gastronomisch aan, maar is geen goede voedselcombinatie en bemoeilijkt de vertering. Bovendien worden kostbare stoffen door de hoge baktemperatuur vernietigd. Noten, zaden en pitten worden in de herfst geoogst en bezitten het vermogen om te overwinteren, dat wil zeggen dat ze hun levenskracht zeer lang behouden. Dat wijst erop dat ze tot de wintervoeding behoren.